Kvas Oskeruše
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 21.12.2009 12:47
Dobrý den, tak já bych se přeci jen trochu zastal anonyma, protože oskeruše je skutečně příbuzná hrušce, i když se to nemusí líbit. Je to čeleď Rosaceae, čili růžovité, kam hrušeň nepochybně patří také. Ačkoli se oskeruše dnes latinsky píše Sorbus domestica, v minulosti to bylo také jinak. Asi takhle. Syn.: Pyrus sorbus Gaertn., Pyrus domestica (L.) Sm., Mespilus domestica (L.) All. No a ten, koho tato oblast zajímá ví, že Pyrus je hrušeň. A jak je vidět, kdysi ji pan Carl Linné řadil také i k mišpuli. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 250.138 (?), 21.12.2009 13:16
Ano pak je příbuzná hrušce, ale nutno pak podotknout, že stejně tak je příbuzná jablku, třešni, švestce nebo šípkové růži, broskvi, meruňce atd.
A když si vezmete širší bříbuzenstvo (což mohou být třeba krytosemenné) pak je příbuzná i dubu, bříze, vrbě atd.
A když vezmete ještě širší bříbuzenstvo tak je bříbuzná i se smrkem ba i s ploníkem.
Na Linného není moc dobré se odvolávat, ten s dnešního hlediska přece jen udělal spoustu drobných chybiček.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Honza_P - (33) - 97.100 (?), 22.12.2009 22:13
Pěkný výsledek! Zvláště u těch švestek je nádhera. Je vidět, že s pálením už asi zkušenosti máte. Držím Vám palce na 11.1. 2010
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.214 (?), 23.12.2009 7:44
Ďakujem Vám páni, že Ste predsa len tak trocha odobrili príbuznosť k tej hruške aj keď je to samostatný druh. Ono pravda z celkového hľadiska keď vezmeme do úvahy charakteristické črty stromu tak okrem listu, z jarabiny ten strom veľa toho nemá, ale z hrušky habitus, plod, semená, trne na výhonoch veľmi pripomínajú divú hrušku. Nechcem sa tu hádať a myslím že to nemá ani zmysel takže až sa Vám ta vzácna pálenka podarí vypáliť nech Vám chutí a,,Na zdravie" praje anonym MČ.
PS: Krásne sviatky a veľa zdravia prajem všetkým zakladateľom kvasu ako aj záhradníkom.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Patrik Bulko - (6) - 166.34 (?), 25.12.2009 11:37
Dakujem vsetkym za prispevky a zelam vsetkym pohodove vianocne sviatky. Naozaj sa netreba hadat o tom kam oskurosa patri, najlepsia je vo flaskach v pivnici a bruchu :-). Pre info dnes som meral cukornatost a ma to 2. Prestalo to kvasit. Voda vysla na povrch, tak som kvas presunul do chladu. Voni a to stale genialne. Termin vybavujem na skorsie ako na toho spominaneho 11teho januara.Dufam, ze sa mi to podari.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.24 (?), 25.12.2009 13:48
Přeju vám ať vám to vyjde co možná nejlepe.Ta vuně se line až ke mně domu.Upřímně vám ji zavidím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
johan81 - (14) - 233.162 (?), 31.12.2009 20:53
Mám 100l oskoruší, no vodu som do nich nepridával, dokonca som na ne zabudol a boli na dvore tri dni v -15 mrazoch (sud neroztrhlo), no kvas je fakt hustý, možem ho pred pálenim rozriediť vodou? Keď ano, tak ako? Vonia výborne, už by som to chcel vypáliť.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 95.164 (?), 1.1.2010 12:19
Zkus použít ztekucující enzym, zvýší výtěžek alkoholu i zvýrazní chuť i vůni
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 155.172 (?), 5.1.2010 21:01
Pro rozšíření obzoru trochu faktů o oskeruši a pokud by Vás zajímalo více, doporučuji zajet do Tvarožné Lhoty u Strážnice na "Oskerušobraní", nebo přímo kontaktovat pana Hrdouška, který oskeruše šlechtí, když zavoláte do Tvarožné Lhoty na obecní úřad, rádi Vám dají kontakt.
Myslím, že co se týká oskeruší - v celé ČR není informovanějšího člověka.
A pálenka z oskeruše - asi to nejlepší pití, ale samozřejmě jako ostatní, podmínkou je kvalitní kvas - dá to celkem dost práce - napadané plody se musí nechat pár dní uležet, nejlépe v rukách pomačkat, ale výsledek stojí za to.
Zdraví Milan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|