Kvalita domacej palenky



host - 248.32 (?)
30.11.2016 13:04

je vidět že v tomto oboru máte co dohánět

Jsem velmi potěšen vašim tvrzením, že mám co dohánět.

Kdyby nebylo na foru takových individuí jak jste vy, ani bych se nezasmál.

Laďa z Hodonína

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 44.16 (?), 29.11.2016 22:54

neřekl sem že to pálim v pěstitelské páleni, dělám ji doma, a velmi rád vám sdělím jak se na košte umístí, dávám každý rok, první místo sem ještě neměl ale do toho vašeho 10 místa sem se pokaždé vlezl a i nějaký ten diplom je. je vidět že v tomto oboru máte co dohánět. kadý rok to samozdřejmě tak nízko táhnout nejde, hodně záleží jak se povede ovoce a můsí být dobrý kvas. jak sem řekl, kdxby to šlo tak vás rád pozvu at vidíte na vlastní oci že to de

                     
host - 187.196 (?), 30.11.2016 8:59

Otázkou může být kde a jak je umístěná sběrná nádoba na úkapy a dokapy? Když před měřidlem, tak jak se pak může obsluha řídit chuti vytékajícího destilátu?

Logické by bylo, že vše proteče měřidlem a až pak skončí nevhodné frakce v té sběrné nádobě. Jenže v tom případě by pro pálenici neměl být problém mi to co nechci nutit a vlít to do té nádoby. A ubylo by nářků na kontaminaci destilátu z nevyprázdněho měřidla po předchozím zákaznikovi.

Další problém může být ve vedení destilací až do nízkých lihovitostí při kterých se na sestupných místech směrem k výstupu usadí nejrůznější sfinstva která jsou pak silným destilátem rozpouštěna a splachována do další várky. Tedy sanitace těch části mezi jednotlivými várkami u nichž je reálný předpoklad, že některé kvasy mohou být velmi nekvalitní...

*

Nakonec bych se ještě rád zeptal, nic osobního, jen zvědavavost.

Co vede domácího výrobce lézt na nějaké košty pálenek?

Rafael.

Tak jak to v těch palírnách vlastně funguje?

                     
host - 31.176 (?), 30.11.2016 12:50

Neviem ako je to Čechách, alebo inde na Slovensku, ale v mojom širokom okolí je vo všetkých páleniciach čo som navštívil zberná nádoba umiestnená pred meradlom.Meradlá sú zastaralé, odhadom z 50-tych rokov, a všetky spoje sú plombované.Sanitácia pokaľ viem sa robí iba po odstavení na 2 a viac dní, periodicky po určitom počte pálení, a vraj aj po nekvalitnom kvase.To že je možné odobrať len celé litre, bez možnosti odstaviť pálenie v tej správnej chvíli je podľa môjho názoru najväčšia slabina pestovaťeľských páleníc.Znižuje to totiž pravdepodobnosť že sa vyrobí naozaj kvalitný destilát.Zákazník váha či pridať posledný liter do celkového výsledku, pretože sa tam už môžu vyskytnúť nejaké pachute(samozrejme ak mu to obsluha umožní).Pokiaľ by ma obsluha nútila pridať aj prvý liter z predchádzajúceho pálenia(obzvlášť pokiaľ sa pálil nekvalitný kvas),tak by som tam viac nešiel.     Stano

Na tom že si domáci výrobca si chce zasúťažiť snáď nie je nič zlé.  

                     
host - 248.32 (?), 30.11.2016 14:01

Stano,

tvým příspěvkem jsi to potvrdil! Je to tak i v ČR.

A nejhorší je, když před tebou někdo pálí třeba ze zašárkovaných švestek s příměsí jiného ovoce.

                     
host - 31.176 (?), 1.12.2016 8:30

pridať aj prvý liter z predchádzajúceho pálenia----samozrejme som myslel prvý liter v ktorom sú pozostatky z predchádzajúceho pálenia.   Stano

                     
host - 248.32 (?), 30.11.2016 13:43

Nakonec bych se ještě rád zeptal, nic osobního, jen zvědavavost.

Co vede domácího výrobce lézt na nějaké košty pálenek?

Rafael.

Tak jak to v těch palírnách vlastně funguje?

Košty, myslím větší kde je 1000 vzorků a více (ne dědinské malé) jsou dobrá věc na zjištění jak jste na tom oproti ostatním, v čem máte rezervy, poznání nových tváří se zájmy shodnými s vašimi a výměna zkušeností. Je nutné mít ale schopnost odlišit pravdivé od nepravdivého.

V pěstitelských pálenicích to funguje tak, že se úkap odděluje kohoutem striktně v množství 1l PŘED MĚŘIDLEM do zaplombované nerez.nádoby, ovšem v té době se v měřidle za ním, (které není průtokové ale překlopné) nachází část dokapu (bordelu) od předešlého zákazníka + ještě v epruvetě měřidla cca.3 dl!!! Tenhle bordel vyteče s tzv. prvním vašim litrem. Tento je váš a je součástí celkového množství vámi vypáleného destilátu. Páleničář nedovolí, aby si zákázník odnesl slivovici " po částech"! Pouze celkový objem o stupních dle vaší volby mezi 51-50% alk.

Několikrát jsem se s páleničářem dohadoval, aby mě tento první litr nechal zvlášť s tím, že ho zaplatím a nechci ho ve slivovici - NEBYLO TO MOŽNÉ!

Odpověděl : Příště palte jinde, máme takové pokyny v celé ČR od celníků.

                     
host - 236.138 (?), 30.11.2016 14:59

Vy to nevíte, proč někteří "lezou" na nějaké košty pálnek?

No protože jedině vzájemnou konfrontací se můžete něco dozvědět, pokud si myslíte, že Vy už víte vše... jo tak to je něco jiného. Petr Šlosar

                     
host - 248.32 (?), 30.11.2016 16:17

Vy to nevíte, proč někteří "lezou" na nějaké košty pálnek?

No protože jedině vzájemnou konfrontací se můžete něco dozvědět, pokud si myslíte, že Vy už víte vše... jo tak to je něco jiného. Petr Šlosar

Pane Šlosar,

to snad nemyslíte vážně, nechápu Váš příspěvek!

Vy jste také jeden z nich, který "lozí" na košty pálenek. 

V Mikulčicích jste byl dlouhá léta "vařený pečený" se svou hruškovicí.

TAK O ČEM JE ŘEČ?  TAKÉ NEVÍTE VŠE?

                     
host - 147.254 (?), 1.12.2016 19:00

'Vy to nevíte, proč někteří "lezou" na nějaké košty pálenek?

No protože jedině vzájemnou konfrontací se můžete něco dozvědět, pokud si myslíte, že Vy už víte vše... jo tak to je něco jiného. Petr Šlosar


Já jsem nenapsal jen některé, ale některé  DOMÁCÍ VÝROBCE.
O těch zdůrazněných slovech ten můj postoj je!
Nevidím žádný důvod aby se nelegální výrobce prezentoval na nějakých veřejných akcích protože má něco jeho "pud sebezáchovy"...
Dále si myslím, že stačí takovému domácímu výrobci ohodnocení jeho nejbližšího okolí pro kterého, to mimo sebe, dělá.
Tudiž o nějakou veřejnou prezentaci nemá vůbec zájem a je mu až nepříjemná...
Teda pokud nemá přehnané sebevědomí a je chlubivý a ješitný.
*
- jako licencovaný lihovarník bych bral takové akce jako zviditelnění se a zvýšení prodeje
- nebo jako produkt nějaké oficiální pálenice z reklamních účelů

Argumenty typu společenská akce, výměna zkušeností, rozšiřování obzorů, apod. samozřejmě beru a nikterak jsem ty akce ani jejích účastníky nechtěl nijak napadat.
Taktéž se omlouvám za slovní spojení, lézt na nějaké košty. Myslel jsem to v souvislosti jen se mnou. Fact jen se mnou, nic jiného jsem tím nemyslel!!!

Rafael.

                     
host - 248.32 (?), 30.11.2016 13:04

je vidět že v tomto oboru máte co dohánět

Jsem velmi potěšen vašim tvrzením, že mám co dohánět.

Kdyby nebylo na foru takových individuí jak jste vy, ani bych se nezasmál.

Laďa z Hodonína

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika