Nakonec bych se ještě rád zeptal, nic osobního, jen zvědavavost.
Co vede domácího výrobce lézt na nějaké košty pálenek?
Rafael.
Tak jak to v těch palírnách vlastně funguje?
Košty, myslím větší kde je 1000 vzorků a více (ne dědinské malé) jsou dobrá věc na zjištění jak jste na tom oproti ostatním, v čem máte rezervy, poznání nových tváří se zájmy shodnými s vašimi a výměna zkušeností. Je nutné mít ale schopnost odlišit pravdivé od nepravdivého.
V pěstitelských pálenicích to funguje tak, že se úkap odděluje kohoutem striktně v množství 1l PŘED MĚŘIDLEM do zaplombované nerez.nádoby, ovšem v té době se v měřidle za ním, (které není průtokové ale překlopné) nachází část dokapu (bordelu) od předešlého zákazníka + ještě v epruvetě měřidla cca.3 dl!!! Tenhle bordel vyteče s tzv. prvním vašim litrem. Tento je váš a je součástí celkového množství vámi vypáleného destilátu. Páleničář nedovolí, aby si zákázník odnesl slivovici " po částech"! Pouze celkový objem o stupních dle vaší volby mezi 51-50% alk.
Několikrát jsem se s páleničářem dohadoval, aby mě tento první litr nechal zvlášť s tím, že ho zaplatím a nechci ho ve slivovici - NEBYLO TO MOŽNÉ!
Odpověděl : Příště palte jinde, máme takové pokyny v celé ČR od celníků.