Kde sehnat malou pálenici



host - 226.12 (?)
16.11.2015 22:59

 Snad se to dobře zařadí, protože to neumím..
*
Pokud si někdo koupí 3patrovou rektifikační kolonu - (výraz zkopírován z dotazu), což dnes není žádná nemožná věc, tak k ní i dostane podrobný návod jejímu k použivání.
*
A pokud si ji vyrobí sám, musí předem vědět o čem to je. Co a proč TO konstruuje..
Měl by se seznámit s jednoduchou destilaci a hlavně přečíst vše dostupné.
A pokud si to nedokáže najít, což je dnes velice jednoduché, tak by se do podobných věcí vůbec neměl pouštět...
*
Pan Šlosar a podobní možná potvrdí jak těžce se kdysi získávaly potřebné informace z toho oboru a jak je to dnes snadné..

Rafael.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 14.11 (?), 5.2.2014 10:38

Milane, zdravím a Nazdraví!


Takových příspěvků tady moc není.
Se vším musím víceméně souhlásit!

Jen Vaše doporučení použít v neměděné aparatuře "aspoň" měděný chladič je bohužel nesprávné a když to velmi silně zveličím i nebezpečné.

Zkusím to proto velmi jednoduše a srozumitelně vysvětlit:


Měď totiž nepůsobí jen katalyticky, ale mnoha reakcí se i sama aktivně zúčastňuje. Navíc není vůbec vhodným materiálem v potravinářství. Jen v destiláterství při správném použití se díky svým nenahraditelným vlastnostem "toleruje" a hojně využívá.

Ale:
-Pokud je vařák měděný probíhají ty reakce v něm a vzniklé nežádoucí sloučeniny již nedestilují a zůstanou tam.

-U neměděného se nad něj umísťuje reakční člen s měděnou výplní a do chladiče už jdou taky vyčištěné páry, které již s mědi v něm nijak moc nereagují.

Proto u neměděných aparatur musí být měděný chladič pocínován anebo vyroben taky z inertního materiálu. Jinak by ty žádoucí reakce probíhaly až v něm a jejích zplodiny by byly splavovány do destilátu. A to v konečném výsledku udělá více škody než užitku!

A tvrzení, že Cu má nějaký vliv na rychlejší zrání či ustaření pálenky je taky zcestný.
*
A až na pár výše uvedených výjimek se měď v destiláterství, likérnictví i potravinářství vždy cínovala a později nahrazovala inertnějšími materiály.

Ale ty mé připomínky nejsou žádné zásadní věci, tím se nikdo neotráví a na jakost pálenky to má jen velmi malý vliv. Jen mně Váš odborný příspěvek zaujal, tak jsem si ho dovolil doplnit. Snad se na mně nebudete proto zlobit.

Rafael

                     
host - 45.252 (?), 27.2.2014 20:18

K Milanovi: Píšete polopravdy a povyšujete je na jediné univerzální pravdy.

1. Metanol při kvašení ovoce jistě vzniká, ale v naprosté většině kvasů ze zralého ovoce v naprosto zanedbatelném množství ze zdravotního hlediska a to zejména v porovnání se syntetickými směskami podloudných stáčečů z 1 000L kontejnerů, kteréžto mají svůj prapůvod v ropě.

2. Uvedte odbornou literaturu pro své tvrzení.

3. + a) Na kvalitní oddělovací rektifikační koloně jde v pohodě postupně oddělit celá škála chem. látek předku. Oddělí většinu toho minima metylu, acetonů, atd. Samozřejmě při pomalém ohřevu a dokonalé oddělovací koloně- náplnové koloně s X teoretickými patry. A kvalitní kvas obsahuje 90%-100% metylu doslova pár kapek v 100L kvasu. Pokud by tomu bylo totiž naopak pak by logicky celá jižní a východní Morava byla už několim staletí s dosti významným počtem otrávených metanolem a minimálně trvale slepých, ale tak tomu není a to ani v jednom případě.

b) Rektifikační kolona je při vhodné konstrukci a vhodné regulaci a řízení, stejně vhodná na velmi kvalitní kvasy a pokud je rektifikace vedena dokonce záměrně delší dobu, pálenka je ještě kořenitější než z přepotopního strécového kotla. Jenže holt stréci kolone neoznávajo, protože jim nerozomi.

c) Máte pravdu, také doufám že si opatříte odbornou literaturu o rektifikační kolonách a množství jejich variant, ale v češtině ji nehledejte...

                     
host - 217.44 (?), 28.2.2014 10:00
Pane 45.252, co Vám vlastně vadí na Milanově příspěvku? Mi naopak přijde, že se v mnohém shodujete... V koloně? Ale tam přece píše o možnosti její regulace. Takže si s ní může každý pracovat podle své potřeby. A že ji staří "strécové" odmítají? Třeba ji z mnoha důvodů nepotřebují...(Jsem už bohužel taky nestor) Ale v žádném případě ji nezavrhuji a ani nepreferuji. Je to vše o místních podmínkách... A literatury, skript, učebnic a vědeckých práci je i v češtině dost... Jen nejsou v každé trafice a knihkupectví... Rafael
                     
host - 61.101 (?), 15.11.2015 19:21

Dobrý den,

v tomto příspěvku píšete odostatku literatůry alenemůžu nic najít

mám 3patrovou rektifikační kolonu ale něco je asi špatně a rád bych zjistil co. Prosim poradte kde hledat

                     
host - 236.138 (?), 16.11.2015 17:48

Vážený pane, chválím vaši snahu po vzdělávání, páleničářské literatury je opravdu hodně, každá kniha stojí za přečtení, ale zachovejte si svoji identitu a konfrontujte své zkušenostin s literárně nabitými. Hlavně Vám doporučuji autory Vondráček, Uher, Grégr, Dyr. Po revoluci to už tak slavné není, ale za přečtení to stojí. A pokud budete ve sporu, platí Vaše zkušenost! O tom jak zacházet s kolonou se nikde nedočtete. Tak to prostě je. Pro drtivou většinu páleničářů je to tajemné místo, kde se odehrávají jakési neznámé děje do kterých nevidí, a proto je kvalita a množství destilátů, které zákazníkům dávají... jaksi "ve psí". V koloně se potkávají kapalné a plynné fáze, dochází tam k rovnováhám, takže kapalná fáze se mění v plynnou a naopak. Kdo s těmito ději neumí komunikovat, má prostě pech, ale to neznamená, že má špatný destilát, jen ho má málo. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 226.12 (?), 16.11.2015 22:59

 Snad se to dobře zařadí, protože to neumím..
*
Pokud si někdo koupí 3patrovou rektifikační kolonu - (výraz zkopírován z dotazu), což dnes není žádná nemožná věc, tak k ní i dostane podrobný návod jejímu k použivání.
*
A pokud si ji vyrobí sám, musí předem vědět o čem to je. Co a proč TO konstruuje..
Měl by se seznámit s jednoduchou destilaci a hlavně přečíst vše dostupné.
A pokud si to nedokáže najít, což je dnes velice jednoduché, tak by se do podobných věcí vůbec neměl pouštět...
*
Pan Šlosar a podobní možná potvrdí jak těžce se kdysi získávaly potřebné informace z toho oboru a jak je to dnes snadné..

Rafael.

                     
host - 92.130 (?), 23.10.2014 13:03

Při druhém pálení, 40% alkohol dochází ke kondenzaci při 78 st.C, stejně jako u 100% alkoholu, při 10% jsem to už nezkoušel. Tak nevím, jak je to vlastně s tím metylem? Fyzikální zákony jsou stejné.

                     
host - 225.106 (?), 25.4.2016 22:02

Svatá pravda Milane pálil praděda, děda, tatík a teď i já a když není kvalitní ovoce pokud možno najednou posbírané, pálené v mněděném kotli nebo aspoň v dvouplášťovém nerezu s mněděným deklem, dómem a chladičem tak nemá cenu mluvit o kvalitě domácí pálenky. Jarda

                     
host - 92.130 (?), 20.10.2014 20:49

Tak to se mi s tím metylem ulevilo! Mám klasický smaltovaný hrnec 50l+ volně vložené druhé dno (kulatý plech). Taky mi při 65stupních nic nekapalo, až při 78 st. Nerez připaluje! A že se nedá v podomácký varobeném destilátoru vyrobit jemná pálenka? Nesouhlasím, ta moje není o nic horší, než z palírny. Navíc v palírně vám to z důvodu zisku můžou pustit až na 20%, doma pod 35-40% nepouštím. Hotovou pálenku ještě zahřívám na 70 st.C a nechávám 10 min. odvětrat, i tu z palírny. Zkuste to, poznáte ten rozdíl.

                     
host - 99.44 (?), 26.1.2012 21:04

Vlastní někdo tuto rektifikační kolonu a jak je spokojený? Je ta kolona určitě z Polska?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika