Soucítím s Vámi, hlídat destilaci 23 hodin je očistec a PC nic neřeší, to je jen takový chytrý pitomec!! A s tou kolonou máte samozřejmě pravdu, je zde ovšem jeden problém. Kolona sama nic neřeší, odehrávají se v ní nějaké děje a nejsou vidět. Dochází tam k rovnováze s kapalnou a parní fází a aby to nebylo tak jednoduché, pořád se ta vzdálenost kde k tomuto ději dochází zkracuje, jak z vařáku mizí ethanol a odpovídající vonné komponenty a narůstá koncentrace dokapových složek. Tomu vlastně odpovídá definice jednoho patra destilační kolony. Kdo ji zná? Problém tedy spočívá v tom, umět s těmito ději, které se v té trubce (koloně) odehrávají rozumět a komunikovat s nimi. Jinak se kvalitního destilátu v dostatečném množství nedočkáme, ovšem pokud máme opravdu kvalitní kvas z vyjimečného ovoce, lze získat kvalitní a na soutěžích oceňovaný destilát i bez těchto zkušeností, akorát je ho po čertech málo, ale každá sranda něco stojí! slosar-petr@seznam.cz