Jak zakopat slivovici
|
|
|
|
host - 215.81 (?) 2.3.2012 9:15
Zdravím všechny. Máme v rodině letitou zkušenost s výrobou lihovin a to v malých (domácích) i velkých, legálních pálenicích. Zkušenost: 1) korek "kupodivu" ztrácí na kvalitě, zejména v zemi.2) korek zakapaný pečetním voskem-při vodorovném uložení lahve dochází k průsaku lihoviny skrz korek a vosk se může naleptat a dostat do obsahu lahve (skutečně vlastní zkušenost - došlo k tomu při měsíčním vodorovném položení 25 let staré lahve (předtím byl vosk suchý, tvrdý, poté už na omak lepkavý, při otvírání se korek rozsypal a bordel byl všude, musel jsem filtrovat).3) pálenka z ovoce stářím zraje, ne že ne. Respektive se každopádně určitým směrem chuťově pohne. 20-25 let staré pálenky z jablek stály za starou bačkoru, zdrsněly, oproti tomu pálenky ze švestek a hrušek byly famozní. (stejně záleží na ovoci, na dobrém roku, obsahu cukru...4) pokud ukládáte v či keramických kameninových nádobách z úzkým hrdlem, dbejte na to, aby měly pořádnou a dobře vypálenou glazuru a to i na dně. Jinak obsah zčásti vyprchá..(z roku 1982 zbyly do roku 2010 cca 2/3)...Na závěr - je mi jedno, jaké chemické složení má slivovice, co má dělat či nemá dělat. Důležitá je zkušenost, že se to a to děje... K dotazu: asi bych použil skleněnou lahev s plechovým uzávěrem, ten zakapl pečetním voskem, lahev obalil navoskovaným plátnem a ještě bych jí vložil do plastové krabice. Pokud má být v zemi... A raději uložil na stojato...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.89 (?), 2.3.2012 8:16
Ono teď, když je 8 lidí rozhodnuto slivovici zakopat je asi pozdě řešit co je lepší, tak prosím neřešme, jestli, ale JAK zakopat. Už je připravená díra v níž je jakási shránka (nějaké tvárnice či co s deklem), takže prosím odpovědi na to na co jsem se ptal: Jak zašpuntovat, čím zalít (nebo stačí zakapat?), do čeho dát? Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 2.3.2012 9:06
Předesílám, že s uskladňováním lihovin pod zemí nemám žádné zkušenosti. Ale přesto si dovoluji zaslat diskusní námět:
Když zakopeme skleněnou nádobu, tak jednoznačně přes sklo k výparu a tím k znehodnocování destilátu docházet nebude. Slabým místem je zátka. Aby se zabránilo prostupu těkavých složek přes zátku, se dříve i nyní zátky zalévají voskem. Jiná zalévací hmota, která by dlouhodobě odolala agresivnímu podzemnímu prostředí a výkyvům teplot v minulosti neexistovala. Ale teď už je jiná doba. Napadá mě, což takhle - silikon!
To je produkt, který je po vytvrzení netečný, odolný, stabilní, elastický. Silikon dokonale přilne ke sklu (na rozdíl od vosku) - lepí se s ním akvária. Pokud by někdo byl puritán a namítal zdravotnické hledisko, existují i silikony s atesty pro užití v potravinářském průmyslu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.81 (?), 2.3.2012 9:15
Zdravím všechny. Máme v rodině letitou zkušenost s výrobou lihovin a to v malých (domácích) i velkých, legálních pálenicích. Zkušenost: 1) korek "kupodivu" ztrácí na kvalitě, zejména v zemi.2) korek zakapaný pečetním voskem-při vodorovném uložení lahve dochází k průsaku lihoviny skrz korek a vosk se může naleptat a dostat do obsahu lahve (skutečně vlastní zkušenost - došlo k tomu při měsíčním vodorovném položení 25 let staré lahve (předtím byl vosk suchý, tvrdý, poté už na omak lepkavý, při otvírání se korek rozsypal a bordel byl všude, musel jsem filtrovat).3) pálenka z ovoce stářím zraje, ne že ne. Respektive se každopádně určitým směrem chuťově pohne. 20-25 let staré pálenky z jablek stály za starou bačkoru, zdrsněly, oproti tomu pálenky ze švestek a hrušek byly famozní. (stejně záleží na ovoci, na dobrém roku, obsahu cukru...4) pokud ukládáte v či keramických kameninových nádobách z úzkým hrdlem, dbejte na to, aby měly pořádnou a dobře vypálenou glazuru a to i na dně. Jinak obsah zčásti vyprchá..(z roku 1982 zbyly do roku 2010 cca 2/3)...Na závěr - je mi jedno, jaké chemické složení má slivovice, co má dělat či nemá dělat. Důležitá je zkušenost, že se to a to děje... K dotazu: asi bych použil skleněnou lahev s plechovým uzávěrem, ten zakapl pečetním voskem, lahev obalil navoskovaným plátnem a ještě bych jí vložil do plastové krabice. Pokud má být v zemi... A raději uložil na stojato...
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.4 (?), 2.3.2012 9:37
lidi střepejte hlavou-vy už fakt nevíte co dělat... dám to do sklepa v normání flašce s normálním špuntem... třeba jablkovice je nejlepší po 2-3 letech tak proč hlína a kopání a oběvování pokladůůůůů a třeba prokopnutí flašky, ale prroboha... proč do země???
|
|
|
|
|
|
|
host - 215.81 (?), 2.3.2012 9:57
Ano já s tím souhlasím (upozorňuji, že z lahví, popsaných v mém příspěvku z 9:15 nebyla v zemi ani jedna), ale zase chápu ten rituál... Prostě - proč si jednu lahev nezakopat, že? O nic přece nejde. V nejhorším se to nenajde... A mimochodem - prokopnutí - pokud zakopáváte/vykopáváte na zahradě, stačí na to rýč a lopata. A při těchto nástrojích má člověk trochu více citu než u krumpáče...)
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.45 (?), 2.3.2012 11:02
Taky souhlasím, jen jsem popsal zkušenost. Ale, co když při narození bude jako letos -20 a metr sněhu? Dovedu si představit, že narození vnučky je taková událost, která převáží všechny nesnáze a určitě bude stát za to je překonat. Jenom pozor na ten krumpáč. I.
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.238 (?), 2.3.2012 11:16
Pokud zakopáváte demižón, tak na místě, které si zapamatujete. A zakopávejte potají, aby Vás neviděl nějaký nenechavý soused! Do zmrzlé země to musí být hrůza, to si tak pozvat vrtnou soupravu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|