Celý odborný život jsem se jako chemik střetával se zakousnutými zábrusovými lavhemi ale až opravdu po letech, ale opravdu mnoha, jsem získal grif, jak "zapečené šlify" otvírat. Takže nedoporučuji. Pokud máte litr destilátu, který chcete ca 18 let zachovat (já to udělal taky, ale uložením na půdě, nicméně lahev slivovice si na svatební otevření počkala 24 let), jsem to udělal tak, že jsem použil kvalitní zátku (tj. nelepenou, ale kompaktní korek), špuntovačku a včelí vosk, kterým jsem dorovnal hrdlo. Lahev celé ty roky stála, ale chuť uloženého destilátu mě fakt překvapila. Markanty slivovice zcela zmizely, nicméně destilát kudy tekl, tudy hladil. Žádná vůně slivovice, ale chuť skvělá. Rozhodně nedoporučuji uložení do země, taky proč je tam agresivní prostředí a není důvod si přidělávat práci. Ostatně o té lahvi budete vědět jen Vy. slosar-petr@seznam.cz