Jak silnou kořalku propagujete?
|
|
 |
 |
host - 92.43 (?) 20.11.2015 22:53
Zdravím, snažím se ředit tak, abych nepil více vody, než alkoholu :-) Ale vážně: k ředění používám destilovanou vodu, stejné teploty jako alkohol, který skladuji po vypálení v neředěném stavu, tj. min. 60-70% a ve skleněných 5l demižoncích. Před ředěním ochutnám. Pak naředím na cca 55% a zase trochu ochutnám, rozetřu po hřbetu ruky a po nějaké době přivoním, jaké to má aroma. Pokud to "je ono", tak to nechám tak, pokud ne, tak ještě zkusím naředit-malý vzorek (cca 1 l). Opětovně trochu ochutnám, zase rozetřu na hřbetu ruky (druhé). Většinou však skončím u cca 50-52%.
Stašek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 5.2.2011 13:19
Na jihu v Chorvatsku prodávají Sljivovicu v ředění 40%,dokonce i víno už zředí na polovinu s vodou.Chuťové vjemy se mi jeví u nižších koncentací alkoholu výraznější než s "popáleným" jícnem. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.39 (?), 12.7.2011 21:11
Jenom souhlas
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.46 (?), 13.7.2011 22:48
Všeobecně domácí pálenka - 51 - 52 %. U Meruňkovice 49 - 50 %. Po vypálení ředíme pálenku o 2% více než ji chceme mít ve skutečnosti, protože odvětráním tyto 2% ztratí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.85 (?), 11.2.2016 17:59
Každá pálenka je silně závislá na kvasu, ten zase na přírodě, jinak řečeno vždycky se musí ředit podle chuti a vůně. Destilát se dá udělat třeba i 90%, když na to přijde, ale není k pití. Teprve ředěním se začne "otevírat" a začne chutnat a vonět. Proto co várka, to unikát. Koncentrace sama o sobě není tak důležitá. Nepije se z frajerství, ale pro požitek. Nutno také uvážit, že právě chuťové a vonné látky jsou (někdy) v předkapech i dokapech. Teprve správný výběr - začátek i konec odebírání, vytvoří základ pro ředění a výslednou koncentraci. Destilace je totiž tvůrčí činnost.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 120.96 (?), 28.10.2015 17:26
niekde som čítal článok profesionálnych "koštovačov" páleniek a uvádzali že najchutnejšia je pálenka medzi 44-51%,potom už to začína prebíjať alkoholová chuť, ale niekto to má zase rád
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.232 (?), 4.11.2015 14:08
Slivovici většinou na 51-52, jablka 49, už jsem dával i 48. Jak někdo píše nademnou, minimálně jablkovice je lepší lehce pod padesát, je lahodnější.
Nicméně jiný kraj, jiný mrav, nelze říct jedinou dogmatockou hodnotu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (659) - 73.1 (?), 5.11.2015 12:30
Ja to mam takto:
slivovice, hruskovice 50 - 52
merunkovice, broskvovice, tresnovice, visnovice 48 - 50
Jablkovici uz nedelam, nikdo ji nechce :) Delal jsem ji kolem 50
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 92.43 (?), 20.11.2015 22:53
Zdravím, snažím se ředit tak, abych nepil více vody, než alkoholu :-) Ale vážně: k ředění používám destilovanou vodu, stejné teploty jako alkohol, který skladuji po vypálení v neředěném stavu, tj. min. 60-70% a ve skleněných 5l demižoncích. Před ředěním ochutnám. Pak naředím na cca 55% a zase trochu ochutnám, rozetřu po hřbetu ruky a po nějaké době přivoním, jaké to má aroma. Pokud to "je ono", tak to nechám tak, pokud ne, tak ještě zkusím naředit-malý vzorek (cca 1 l). Opětovně trochu ochutnám, zase rozetřu na hřbetu ruky (druhé). Většinou však skončím u cca 50-52%.
Stašek
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|