Jak poznat hotový hruskovy kvas
|
|
 |
 |
host - 251.119 (?) 21.10.2020 23:56
Rozhodne by som si z hruškového kvasu ťažkú hlavu nerobil, hlavne doporučujem nepanikáriť. Hrušky robím skoro každý rok, a ešte sa mi nestalo že by mi nejaký sud zoctovatel. Samozrejme alfa omega je počiatočná hygiena, vysírenie sudu, čisté suroviny, kvalitný zákvas a samozrejme zabezpečenie optimálneho obsahu cukru.
Ale k veci: hruškám rozhodne neublíži pokiaľ sa s pálením počká dva-tri-štyri týždne, hlavne v októbrovom počasí sa nemôže nič stať. Bežne nechávam kvasiť aj 7 mesiacov, nazbieram v polovici októbra a pálim v máji. Raz sa mi dokonca podarilo páliť až po roku, kvasu sa nič nestalo a dokonca aj v pálenici mi pochvaľovali materiál, akurát výťažok bol o čosi nižší oproti výpočtu. A to sudy neskladujem dokonca ani pod strechou. Mimochodom, octové baktérie potrebujú na svoj vývoj minimálne 25°C plus atmosférický kyslík, pričom vždy sa dá zabrániť minimálne jednému faktoru. Častou vadou hrušiek je, že prestanú kvasiť a človek potom v panike vypáli nedokvasený kvas s mizerným výsledkom. Preto sa zvlášť pri tomto ovocí rozhodujem až na základe viacerých ukazovateľov, a to:
1) prepadnutie deky - signalizuje akurát to, že sa zastavilo kvasenie, nemusí nutne znamenať dokončenie diela. Deka sa taktiež môže prepadnúť pri podchladení kvasu, pričom samotné kvasenie sa úplne nezastaví
2) množstvo zostatkového cukru - bez komentára. Keď je viac ako 4Brix tak viem že nie je hotovo
3) prítomnosť CO2 v sude - pokiaľ sa aj prepadla deka, môže kvasenie "v tichosti" prebiehať ďalej. Takže keď zhasne sviečka, rozhodne nepálim. Mimochodom hrušky majú radi aj isté odležanie kvasu pred pálením, tj po skončení kvasenia nechať sudy nejakú dobu na pokoji /= v klidu, nie na pokoji-izbe /. Pravdepodobne je to lepším vylúhovaním arómy zo šupiek
4) určite zmeriam percento alkoholu vínometrom, a pokiaľ je veľký nesúlad medzi teoretickým výpočtom a realitou tak hľadám príčinu
Čo sa týka bieleho povlaku na deke, nespoznáte rozdiel medzi zoškrabaným a nezoškrabaným sudom.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 11.89 (?), 1.10.2020 17:47
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.86 (?), 1.10.2020 20:56
jestli má kvas 1 tak není nač čekat
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.224 (?), 2.10.2020 9:24
Pokud hrušky kvasí a uniká oxid uhličitý, tak není důvod s pálením spěchat, je škoda destilovat, když hrušky kvasí. Jak jsem již psal, to že padá deka muže být způsobené nižší teplotou, ptotože kvašení není již tak silné, aby deku udrželo nahože. Někdy se to taky muže stát, když se sudem zbytečně hýbete. Základem je to, zda kvas kvasí a to poznáte jak jsem psal únikem oxydu. Pokud máte strach ze zoctovatění, přidejte kyselinu citronovou, jak jsem již psal, to je dle mých zkušeností u hrušek nejdůležitjší. Co přidávám kyselinu citronovou, tak hrušky kvasí vzorně, téměř jako švestky. Dříve jsem měl také problémy s hruškami a jejich líným kvašením a octovatěním. Prostě pokud nemají kvasinky optimální ph prostředí, tak se jim nechce pracovat a jsou náchylné k octovému kvašení. A co se týká deky, jak jsem psal již minuoe, pokud je kvas zdravý a bez přístupu vzduchu, tak se po 14 dnech deka rozhodně zkazit nemůže, unikající oxyd se o postará. Ale pro lepší pocit klidně horní centimetr seškrábněte.
Honza
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.119 (?), 21.10.2020 23:56
Rozhodne by som si z hruškového kvasu ťažkú hlavu nerobil, hlavne doporučujem nepanikáriť. Hrušky robím skoro každý rok, a ešte sa mi nestalo že by mi nejaký sud zoctovatel. Samozrejme alfa omega je počiatočná hygiena, vysírenie sudu, čisté suroviny, kvalitný zákvas a samozrejme zabezpečenie optimálneho obsahu cukru.
Ale k veci: hruškám rozhodne neublíži pokiaľ sa s pálením počká dva-tri-štyri týždne, hlavne v októbrovom počasí sa nemôže nič stať. Bežne nechávam kvasiť aj 7 mesiacov, nazbieram v polovici októbra a pálim v máji. Raz sa mi dokonca podarilo páliť až po roku, kvasu sa nič nestalo a dokonca aj v pálenici mi pochvaľovali materiál, akurát výťažok bol o čosi nižší oproti výpočtu. A to sudy neskladujem dokonca ani pod strechou. Mimochodom, octové baktérie potrebujú na svoj vývoj minimálne 25°C plus atmosférický kyslík, pričom vždy sa dá zabrániť minimálne jednému faktoru. Častou vadou hrušiek je, že prestanú kvasiť a človek potom v panike vypáli nedokvasený kvas s mizerným výsledkom. Preto sa zvlášť pri tomto ovocí rozhodujem až na základe viacerých ukazovateľov, a to:
1) prepadnutie deky - signalizuje akurát to, že sa zastavilo kvasenie, nemusí nutne znamenať dokončenie diela. Deka sa taktiež môže prepadnúť pri podchladení kvasu, pričom samotné kvasenie sa úplne nezastaví
2) množstvo zostatkového cukru - bez komentára. Keď je viac ako 4Brix tak viem že nie je hotovo
3) prítomnosť CO2 v sude - pokiaľ sa aj prepadla deka, môže kvasenie "v tichosti" prebiehať ďalej. Takže keď zhasne sviečka, rozhodne nepálim. Mimochodom hrušky majú radi aj isté odležanie kvasu pred pálením, tj po skončení kvasenia nechať sudy nejakú dobu na pokoji /= v klidu, nie na pokoji-izbe /. Pravdepodobne je to lepším vylúhovaním arómy zo šupiek
4) určite zmeriam percento alkoholu vínometrom, a pokiaľ je veľký nesúlad medzi teoretickým výpočtom a realitou tak hľadám príčinu
Čo sa týka bieleho povlaku na deke, nespoznáte rozdiel medzi zoškrabaným a nezoškrabaným sudom.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 251.120 (?), 26.10.2020 23:35
Dobrý deň, síce nie som profík, ale minimálne poučený amatér 
Podľa stavu deky - a hlavne podľa možstva vybublaných kráterov tipujem že kvasenie ešte prebieha a je úlne v poriadku. Pokiaľ ste si neni istý, buchnite zo dva krát po sude a uvidíte či sa uvolnia bublinky CO2. Biele šupinky kľudne odoberte lyžicou, ale asi len pre lepší pocit, technologicky tento úkon nemá nejaký zásadnejší význam. O to dôležitejšie je, aby ste to spravil dokonalo čistým náradím, aby ste do suda nezaniesli nejakú infekciu (čo je ale pri týchto teplotách nepravdepodobné).
Aj keď sa to niekedy nezdá, tak pri normálnych teplotách v rozmedzí 12-18°C trvá kvasenie aspoň 6-8 týždňov. A navyše pokiaľ máte sudy zabezpečené proti prúdeniu vzduchu normálnym vekom, tak sa nemáte kam ponáhľať. Lebo koľkokrát som videl sudy len tak prekryté handrou, a tam je teda kvalita otázna iste aj pred ukončením kvasenia. Z môjho kacírskeho pohľadu, napriek všetkým poverám čo sa tu popísali a čo sa tradujú z pradeda na vnukov, je asi lepšie počkať aj za cenu toho že kvas bude nejakú dobu nečinný.
Kľudne sa objednajte v pálenici na termín, ktorý vám pohodlne vyhovuje, aj keby to malo byť trebárs o 3 týždne. A do budúcnosti porozmýšľajte o refraktomere na meranie cukrov a vínomere na meranie alkoholu v tekutine, dosť to uľahčí rozhodovaniu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marond - (5) - 121.11 (?), 23.11.2020 22:24
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 23.55 (?), 24.11.2020 15:44
Snížit ph, přídavek 1deci kyseliny sirové 38 proc.na 100 litru hrušek!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Marond - (5) - 121.11 (?), 15.1.2021 20:05
21.12. vypáleno 13l 52% které se vypálilo bez ředění ze 150l kvasu - nedával jsem žádný cukr a všichni se divili proč... protože jsem netušil, že je to nutné (dle výsledku ale asi není) Nechal jsem 14dnů vyvětrat a pije se to jedna báseň, krásně to voní po hruškách a nedrhne to na jazyku... Takže nevím jestli štěstí stálo na straně amatéra nebo ty osmotické kvasiky co jsem tam přidal ale první pokus tedy vyšel, snad se to podaří i příští rok
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.61 (?), 9.12.2020 17:28
Tiez si myslim, ze tie legendy o citlivosti hrusiek prehanaju...
Tento rok sa mi tiez zadarilo s hruskami, moj sudok som uzavrel 15/9, kamarat svoje naplnil a uzavrel 3/10, 10/10 a 17/10 (len ten posledny bol hotovy za den, predosle sa plnili priebezne, 3-5 dni. Kazdy 110L sud dostal 2 kg cukru.
Nasli sme info, ze hrusky maju kvasit 4 tyzdne, uz bolo chladnejsie, tak sme sa rozhodli, ze aj 6 tyzdnov nebude problem. Avsak zjavne mala dobry rok vacsina pestovatelov, v palenici natresk, a najblizsi volny termin 23/11. Hrusky teda stali v garazi (na dreve, nie na betonovej dlazbe), ziadne kurenie, ale ani mraz (oktober-november).
Panovi v palenici som vyslovene ukazal, ktory sud stoji uz od 15/9,a ze ak sa pokazil, nech to vyleje, aby nepokazil mladsie kvasy; do kotla totiz daval vsetko spolu Zaver - vsetok kvas bol v poriadku, zo 400L bolo 30 L palenky...
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|