Ako nehnevjate sa ale niektoré veci čo tu píšete sú úplne bludy.
Igelit priamo na kvas, totálne utesnovanie, kvasné zátky, plávajúce koláče...
Môj postup na výrobu jablkového kvasu (mám len jablká aj 40m3 kvasu ročne) zopár vyhratých degustátorských súťaží... Kvas pomáham chystať od cca 10 roku života (teraz 32), pálim od roku 2004 každý rok. Netvrdím že je to ultra super duper najsamlepší návod na prípravu, ALE fugoval dedovi, tatkovi a funguje aj mne. Ak má niekto výhrady nech napíše rád sa naučím niečo nové.
Preštudovaných xy strán fór, kníh, napočúvaných rád typu: pridaj chleba na začiatok, hrozno naspodok, kapustu, zasip kvas nehaseným vápnom, utesnuj nádobu, jablká len jednej odrody, nikdy /ne/dávaj cukor a podobne.
Nakoniec zakladám kvas ako som videl od 10 roku života u deda a tatka.
Nazbierané jablká, bez konárikov, trávy, stopiek listov. Jendo aká odroda hlavné je aby boli čisté a zrelé! Môžu byť aj otlčené a nahnednuté pokial nieje plesen na jablku môže ísť do kvasu. Dokopy dávam jonatánky, citrónky, kožovky, a neviem ešte aké jablká.
Strúham do 500l nádob zakrývam deklom, alebo igelitom ktorý úplne našponujem na vrchu nádoby a zaistím starou dušou alebo napínacou gumou pod okrajom nádoby. Inak neustenujem vôbec.
Jablká šrotujem na kúsky cca 0- 20mm, občas padne aj väčší kus alebo celé jablko (mám tak 1-2ks v celých 500l), v tomto objeme sa to stratí.
Nádobu naplním behom jedného MAX 3 dní na cca 460l.
VŽDY dolievam vodu (teplota vody 16-19°C) a dávam aj cukor. VŽDY v ten istý deň ako šrotujem a je jedno či je vonku 25 alebo -15!!!
Cukor dávam 5-7kg na 500l kvasu. Cukor rozmiešam vo vode cca 60-80 °C asi 5-6l. Po dôkladom rozmiešaní dolejem studenú vodu aby mala výsledná voda cca 16-19 °C. Túto vodu nalejem do kvasu. Do každého suda dávam cca 20-30l vody, podla toho aké mám odrody jabĺk kolko majú šťavy, resp aby som naplnil nádobu tak 3cm pod okraj.
Poriadne premiešam aj 10 minút
Kvas zakryjem ako som písal vyššie a už nechávam kvasiť na prírodno. Nedávam kvasinky, ani ine "sajrajty"
Kvasné nádoby mám vždy vonku aj pod pol metrom snehu, alebo na mraze daždi vetre. Je to zakryté tak tam nič nevleze.
Prvé dni kontrolujem či nádoba náhodou nepreteká pri bujarom kvasení, ak hej tak odoberiem tak 50l vrchného kvasu do menšej nádoby kde pridám 3-4l vody. Neskôr možno naliať naspäť alebo nechať vykvasiť aj v malej nádobe
Kvas vykvasí podla teploty okolia. Ked je vonku teplo je to aj za 3 týždne (skoré jablká) keď je chladno tak 4-15°C cez den 0-4°C v noci, tak aj 5-8 týždnov. Keď mrzne tak aj dva mesiace.
Základ je aj keď vonku mrzne nechať kvas zašať kvasiť. AK nezakvasí už bude treba počkať kým teplota nestúpne aspoň na +-8°C aby sa znova rozbehlo kvasenie a až potom rátať dobu kvasenia.
Už som mal kvas durchom durch zmrazený celú zimu, aj kvas čo zamrzol rozmrzol, znova zamrzol a až potom dokvasil.
Už som mal aj kvas čo vykysnul po 3 týždňoch.
V poslednej dobe (asi 8 rokov) meriam cukornatosť kvasu pri nastrúhaní a pred pridanám cukru. Meriam obyčajným cukromerom v pohári.
Niekedy mám 8 niekedy 11 teraz mám 13. AJ tak dávam cukor.
Chcem vidieť toho borca ktorý rozozná vo výslednej pálenke či bol do kvasu pridaný cukor. Ako mi niektorý "experti" tvrdia...
Počas kvasenia nádbu neotváram!!!
Iba ked meriam cukornatosť tesne pred koncom kvasenia podla uplynutej doby kvasenia ktorá je závislá na okolnej teplote kde je kvas uložený.
Kvas idem páliť VŽDY keď je cukornatosť 4,5-5,5. 5,5 je maximum. Inak vždy sa snažím vypáliť pri cukornatosti 5.
Koláč na vrchu ->> ak je na vrchu koláč ktorá je biely, alebo od mušiek, alebo je oplesnený alebo je čierny, alebo je kyslí, alebo sa vám len nezdá tak ODPORÚČAM zobrať vrchné 1-3cm z tohoto koláča a vyhodiť. Ak je koláč čistý tak ho kludne rozmiešam do kvasu.
Kvas pred naložením a odvezením kontrolujem čuchom aj chuťovo. Kvas musí chutiť trochu ako slabý alkohol, trochu ako úplne úplne slabá cukrová voda a trošičku nakyslo, ale fakt len trošičku. NIKDY nesmie byť kyslí ako ocot (už prekvasil z pálenia bude prd) alebo nasladko (ešte nevykysol z pálenia bude prd).
Odveziem do pálenice a pálim. Ale to už je na inú támu ako páliť.
Výťažnosť od 8-10,5 /100l kvasu pri cca 51-52% jablkovici.