Dřevo do destilátu



Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?)
21.6.2018 21:30

Za mě dubové třísky v destilátu mají subjektivně znatelně pozitivní efekt na jemnost chuti. Případně akát. Naopak u vína barique moc nevítám, dá se jím přebít lecjaká nedokonalost vína a někdy přebije i dokonalost vínacheeky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 77.1 (?), 14.10.2019 17:49
Zdravim... chcem dat dubive drevo do cerveneho vina a potom to dat do destilatu..aky mate nato nazor?
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 15.10.2019 12:34

Můžete to vyzkoušet. Vemte si vzorek destilátu zrající v sudu (nebo s přidaným dřevem) a kápněte do něj trochu červeného vína. Myslím, že výsledek nebude o moc jiný..

                  
host - 43.79 (?), 21.6.2018 16:40

Můj poznatek.

1.vzorek - Do čerstvě vypálených hroznů na 45°(pouze odstopkovaných) jsem na 1l přidal 5 sušených rozinek. Pálenka po 2 týdnech získala větší hroznové chuťové aroma (jemně nažloutlou barvu)

2.vzorek - Do vypálených hroznů na 45° jsem do 5 l skla přidal naštípané dubové třísky. Pálenka po dvou letech získala jemně nahnědlou barvu (koňak),jemnější lahodnou chuť.

experiment

                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 100.59 (?), 21.6.2018 21:30

Za mě dubové třísky v destilátu mají subjektivně znatelně pozitivní efekt na jemnost chuti. Případně akát. Naopak u vína barique moc nevítám, dá se jím přebít lecjaká nedokonalost vína a někdy přebije i dokonalost vínacheeky

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 22.6.2018 8:20

Některé destiláty dřevo chuiťově obohatí. Režnou, vínovici, jablkovici. Zlepšit jemnost chuti meruňkovice či wiliamsky třískama je nemožné, naopak jejich dokonalé aroma dřevo přerazí.

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.182 (?), 22.6.2018 9:54
Čo sa týka názvu tohto vlákna, tak s kamarátom vyznávame opačný prístup - destilát do dreva. Zaobstarali sme si dva 10-litrové dubové a jeden 20-litrový morušový súdok (foto). Nie je to ale lacná záležitosť. Dávame do nich iba jablkovicu a vínovicu. V prípade slivovice, marhuľovice či hruškovice by to bol kontraproduktívny nezmysel. Destilát ponechávame v súdkoch 6-12 mesiacov. Efekt dubového dreva je excelentný, pri morušovom sme (zatiaľ 2 várky) trochu sklamaní - príchuť pálenky z neho je príliš pikantná, pôsobí to rušivo. Možno sa to zlepší s ďalšími "várkami", kedy morušové drevo trochu uberie na nadmernom chuťovom vplyve. Prípadne musíme ešte vytitrovať optimálnu dĺžku pobytu destilátu v súdku. Čo sa týka dubu, tak ten kvalitu jablkovice resp. vínovice bez debaty zdvíha o level vyššie. IH (Ešte poznámka - drevo by malo byť nástrojom ako z výbornej pálenky spraviť excelentnú, nie je to nástroj na nápravu šitného destilátu).


                     
host - 133.100 (?), 3.7.2018 9:35

Už jsem to tu někde psal. Z třtinových produktů (cukr, melasa) dělám rum. Je výborný. Když do něj tak na 4 neděle přidám trochu třísek z dubu, do tmavohněda upečených v troubě, je ještě mnohem lepší. Vždycky je to kombinace lihoviny, dřeva a jeho tepelného zpracování, času... Zkrátka, musí se to vyzkoušet pro každý případ zvlášť. Paušalizovat nejde. Když se to povede správně zkombinovat, je to výhra. Jinak je to škoda práce i suroviny. Tak, kamarádi, zkoumejte, laborujte, jednou budete umět lahodné pití.

PS. ten rum jsem věnoval své ženě. Jmenuje se Juanita rum. Recept je jenom pro ni. Ať po mně má alespoň něco :))))

Jinak, tuto diskuzi jsem začal před léty já a sluší se, abych ji, alespoň za sebe, skončil a poděkoval Vám za názory.

Zdravím všechny kamarády paliče!

                     
host - 93.92 (?), 10.9.2018 20:51

A dá se tedy nějak zušlechtit klasická slivovice?

Nebo jaký je postup poté, co si jí člověk doveze z pálenice?

                     
host - 33.10 (?), 10.9.2018 21:29

Pokud je slivovice  ze svestek a dobra je zbytecne je nejak zuslechtovat        slivovici preliji do skenenych lahvi nebo necham v demizonu   5 dni odvetrat pak zazatkovat       pokud je palenka z jablek nevalne chuti   vyskouset v v pul litru  dat kousek duboveho dreva 

                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 234.79 (?), 11.9.2018 14:23
První větu do kamene tesat. Nevím co vede k tomu snažit se zušlechtit slivovici drevem. Když je dobrá tak je dobrá i bez dřeva a když je nevalna tak ji soudek nezachrání...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika