Vy jste opravdu dobrý fabulátor. Je zajímavé, že víte co jsem pil, když jsem o tom vůbec nic nepsal. Víte, co jsem už v životě ochutnal jednak nemá vliv na výrobu ani její historii a za druhé je to čistě subjektivní záležitost. Pokud toužíte po odkazu dejte si do googlu "zrání whisky" či podobné sousloví a klikněte na prvních 10 odkazů. Těch stránek jsou snad tisíce. Pokud si chcete okoštovat pití neuleželé alespoň 3 roky v sudu jak má být, hledejte označení "New Spirit" (i když nevím co k tomu výrobce vede).
Ovšem co se chuti týče tady musím se Standou poměrně zásadně nesouhlasit, protože to uzení je chuťově nepřehlédutelné. Je to stejné jako když si uvaříte lapsang souchong. Tak jako rozeznáte slivovici od jablkovice už podle vůně. A pokud ne, tak slivovici od zelené snad už ano.
Také musím se Standou nesouhlasit v některých drobných detailech. Připadá mi, že opsal jen jeden typický způsob výroby. Ve skutečnosti je vše mnohem barvitější a různorodější. Jsou to ale jen drobnosti: není to jen "severoamerický" dub bílý, např. skotské sází na španělský červený dub, používá se často u nás běžný dub evropský. A bourbon-americká "whisky" (třeba Jim Beam) je zásadně z nových "čertsvých" sudů (to zase vítají evropští výrobci whisky, protože od nich mohou vykupovat použité sudy). Takže ne každý sud má tak "bohatou" alkoholovou historii. Sudy se nejprve opalují nad ohněm aby se daly luby vůbec ohnout a složit. Každé pití vyžaduje jiný stupeň vypálení (třeba až do úplného zuhelnatění nazývaného aligator). Sudy na shery jsou vypálené jen zpočátku mírně a proto se později ještě dopalují uhlíky. Zajímavé také je, že se sudy neplní vrchovatě ale ponechává se 1/3 vzduchu aby nápoj mohl dýchat. Ballantines má unifikovanou chuť stejně jako jiné blended whisky-proto jsou míchané aby byla chuť stále stejná. To není vada ale záměr. Na rozdíl od maltových. Pokud vím, tak od pokusů s nerezem se opustilo, destiluje se stále v mědi a dozrává rovněž v dřevěných sudech (a o dubových třískách nic nevím).
Prostě ten svět destilátů je velmi barvitý a zajímavý. :-)