Přátelé, toto vlákno jsem před pár dny založil a je pro mě jako začátečníka velmi užitečné, jaká diskuse se tu rozvinula... Děkuji.
Tak pro informaci - tvrdé hrušky jsem nechal dozrávat rozložené na trávě, myši ani nic jiného se mi do toho nepustily. Obden jsem hrušky přebíral, vykrajoval otlučená a nahnilá místa a postupně drtil v řepáku. Teď mám ve dvou nádobách asi 250 l kvasu. Dohromady jsem přidal 3 kg cukru a půl litru 30% kyseliny sírové. Kvas jsem důkladně pěchoval násadou od motyky. V obou nádobách jsem nechal hladinu pomletých hrušek asi 30 cm pod okrajem, zavřel deklem a ještě pro utěsnění omotal streč fólií. Krásně to bublá... Určitě napíšu, jak to dopadne.
Zajímalo by mě, jestli opravdu tak malé množství kyseliny sírové dokáže tak významně změnit pH tak velkého množství kvasu. A za druhé - moje chabé znalosti chemie říkají, že ta kyselina za chvíli zreaguje a přestane být kyselinou... Přesto nadále ovlivňuje pH? A proč kyselina citronová pH ovlivňuje jen pár dní (jak tu v diskusi zaznělo)...? Efendi