Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?



host - 99.191 (?) 
7.9.2015 12:20, zobrazeno: 28149x

Nasbíral jsem u silnice 200 kg padaných hrušek. Ale jsou tvrdé, nezralé. Mám je rozložené na slunci na trávníku. Zajímalo by mě, jestli v nich ještě vzniká nová sladkost, když už nejsou na stromě...? Nebo při tomto dozrávání hruška už jen zežloutne a změkne, ale nový cukr už nevznikne? Děkuji za názory.

  
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 7.9.2015 15:01

Něco cukru vznikne rozložením škrobů, nějaké cukry odejdou dýcháním. Takže nárůst je, ale ne velký. Dozráním ale vznikají v ovoci aromatické látky a o ty v destilátu taky jde.Je třeba ovšem počítat s tím, že natlučené plody začnou během uskladnění hnít. Sládnoucí hrušky v trávě jsou taky pochoutkou pro myši a slimáky. Tedy nechat dopzrát ano, ale ne na trávě nýbrž v bednách a pravidelně (ob den) kontrolovat.
   Pokud byly hrušky padané, jak píšete, pak jsou zralé a dozrávání je zbytečné. Jestli jste třepal nezralé, potom je lepší nechat je uležet.

         
host - 17.210 (?), 7.9.2015 15:16

a alkohol nevznika?

            
host - 39.35 (?), 7.9.2015 16:27

Mám drobátko jiný problém s dozráváním hrušek. Vlastním stromek, vysazený ještě otcem "no name", zimní odrůda (půl stromu jsem přerouboval), která ještě na jaře je tak při běžném uskladnění na sekání obuškem. Dříve se nechávaly hrušky dozrát v obilí, ale to nemám. Nevěděl by někdo fígl, co s tím? Díky.   I.

               
jariel231 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 146.203 (?), 13.9.2015 21:11

Sklízejte je co nejdéle. Pro urychlení zrání je  dejte do ložnice pod postel.

            
Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 7.9.2015 16:32

Ne, ten vytváří až kvasinky v kvasu za anaerobních podmínek.

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 7.9.2015 16:32

Škrob -> cukr -> alkohol -> ocet -> voda. Vyberte si.

               
host - 101.224 (?), 7.9.2015 19:44

aj CO2

         
host - 96.238 (?), 7.9.2015 16:17

Děkuji Vám za odpověď. Hrušky byly padané, nikoli trhané nebo třepané, přesto hodně tvrdé. Nechám je tedy ještě pár dnů dozrát a budu se těšit, že nějakou cukernatost a aroma ještě získám. smiley

            
host - 187.224 (?), 7.9.2015 20:06

U padaného, tím pádem natlučeného ovoce bych spoléhal na to, že ovoce je zralé. Větší obavy než z nedostatku cukru bych měl z možného vzniku hniloby a oxidaci ovoce v natlučených místech. Hrušky bych přehnal přes šroťák a založil kvas ihned.    j.c.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika