Domácí ořechovice
|
|
|
|
host - 218.249 (?) 19.1.2010 11:42
Dobrý den dělám ořechovku už asi 9 let a podle mojí manželky je velmi dobrá, protože když odjedu, tak mě ji vypije s kamarádkama.Můj recept, s ořechy se nepočítám, ale dám je nakrájené tak do půlky 4l.sklenice pak přidám kůru s pomeranče a citronu, ale pouze 1mm silnou ne to bílé a pořádně umýt, do toho 1 lusk vanilky 5 až 7 hřebíčků dále tak 10cm skořice a zaliju dobrým kalvádosem, který je pálený z jab. vína a nechám 1 až 2 měsíce macerovat, pak přefiltruji přes fil.papír udělám si, nebo koupím karamel a osladím a naředím.Pak v zimě při mínus 6 a víš dám do mražáku schladím a venku přefiltruji, v alkoholu se udělají krystalky toho špatného a to se přefiltruje.Věřte nevěřte tak to dělám.S pozdravem padvlk
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.39 (?), 10.6.2011 17:33
Třeba letos zažijete něco, co jste ještě nezažil! :-)
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.170 (?), 5.10.2011 21:58
Vyzkoušel jsem a musím říct že paráda a všem bych doporučil. Já dělal ze slivovice, která samotná nebyla moc k pití, ořechy trhal přesně na svatého Jana, protože tehdy mají největší sílu:-) a jediné co bych udělal příště je, že bych dal trochu míň cukru ale to je podle vkusu každého. Dosladit se může vždycky. A pitelné je to těžce: D. Mirek
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 6.10.2011 9:38
Dobrý den,... co vám brání dávat cukr až do konečného produktu po zfiltrování... při maceraci namá žádný význam, naopak zalepí vám "filtr". Při konečné úpravě likéru, si mohu přidat cukr dle mé chuti a uvážení. Dávka v recepisu je jen informativní, ne všem vyhovuje!
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.167 (?), 27.12.2016 14:15
9. února dám vědět. Ale ze všech receptů, co jich na internetu je, jsem dal právě na tento váš.
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.249 (?), 19.1.2010 11:42
Dobrý den dělám ořechovku už asi 9 let a podle mojí manželky je velmi dobrá, protože když odjedu, tak mě ji vypije s kamarádkama.Můj recept, s ořechy se nepočítám, ale dám je nakrájené tak do půlky 4l.sklenice pak přidám kůru s pomeranče a citronu, ale pouze 1mm silnou ne to bílé a pořádně umýt, do toho 1 lusk vanilky 5 až 7 hřebíčků dále tak 10cm skořice a zaliju dobrým kalvádosem, který je pálený z jab. vína a nechám 1 až 2 měsíce macerovat, pak přefiltruji přes fil.papír udělám si, nebo koupím karamel a osladím a naředím.Pak v zimě při mínus 6 a víš dám do mražáku schladím a venku přefiltruji, v alkoholu se udělají krystalky toho špatného a to se přefiltruje.Věřte nevěřte tak to dělám.S pozdravem padvlk
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.36 (?), 25.6.2011 18:54
Přeji hezký víkend, tak mám pro "letošek" naloženo... jak jste na tom vy...?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.2 (?), 26.6.2011 7:16
Taky tak. Na sv. Jana jsem načesal ořechy a pak už jsem se jen držel osvědčeného receptu. Jako zajímavost uvedu, že dávám i kousek zázvoru. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
lukasun - (18) - 117.16 (?), 2.2.2012 18:45
Ořechovka
1. dávka
30 ořechů – umýt, nakrájet na ½
40 dkg cukru rozvařit v 1/2l vody
3,5 dkg celé skořice - asi 8 kusů (špalíčků)
1 balíček hřebíčku
2 citrony
1 a ½ l slivovice
Sklenice musí být plná
5 týdnů se luhuje.
2. Dávka
1 a ½ l slivovice
40 dkg cukru rozvaříme v ½ l vody a znovu zalijeme pevnou slitou část (ořechy, citrón, hřebíček, skořici).
5 týdnů se luhujeme.
Po té se obě dávky slijí dohromady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|