Domácí ořechovice



                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?) 
16.7.2015 12:56

To ano, rozkrojit jdou, ale už to není ono. Chuť ořechovky je nejlepší, je-li připravena kolem poloviny června. V tuto dobu (když jste to nestihl dříve)  bych radil nepoužívat do likéru celé plody, nýbrž jen oloupanou zelenou slupku. 

  
                     
host - 10.15 (?), 17.7.2015 20:17

No pred cca mesiacom boli u nas orechy ešte len veľkosti väčších lieskovcov... čiže malé... ale orechy o ktorých píšem majú ešte jadrá vodnaté a krájať sa dajú bez problémov... záleží od nadmorskej výšky, lebo ako sledujem orechy v okolí šale a Nových Zámkov tie sú už skutočne veľké a majú už vyvinutú škrupinu ktorá sa už nožom prekrojiť nedá.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 18.7.2015 12:58

Nejde o nemožnost překrojení, nýbrž o přítomnost nežádoucích trpkých chutí - hlavně z tříslovin. V červnu je chuť čistě ořechovko-fernetová. Ořechovka se skutečně má vyrábět z plodý malých 2-3cm - jako větší lískáče. Ale klidně si vyrobte likér kdy chcete.

                     
host - 236.138 (?), 18.7.2015 18:27

Třísloviny v ořechovce jsou podle mě skutečný problém. Ale také je pravda, že jsem se, hlavně na jižní Moravě, setkal s ořechovkami, které byly ceněny právě z hladiska svíravé chutě, bez ohledu na kalnost produktu. Nejen, že byla tato chuť vyžadována v souvislosti s nepatrnou sladkostí (čím sladší, tím hůře), ale s tím jde ruku v ruce také kalnost budoucího likéru. Pokud chcete mít ořechovku čirou jako fernet, nabízím trochu po sezoně, recept:

12 - 15 ořechů na 1 litr 50% lihu, čaj. lž. kakaa + 1/4 vanilk. cukru. Po 2 měsících macerace se zcedí pevné složky a ke kalnému exktraktu se přidá asi 50 ml 8 - 10% - ní roztok želatiny. Po několika dnech (cca týden) se provede filtrace a filtrát se dosladí podle chuti, je doporučováno 200 g/l cukru. Doporučuji, hlavně dle chuti. Tedy zahřát macerát ve vhodné nádobě třeba na plynovém hořáku, přidat na 1 l řekněme 100 g cukru a po zahřátí na 40 °C a rozpuštění cukru, ochtnat event dodat cukr dle chuti. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 142.11 (?), 18.7.2015 22:48

Ta macerace stačí jeden měsíc, a dá se opakovat s novou dávkou alkoholu. A to vyčiření jde i bez té želatiny, ale chce to čas na usazení nečistot (cca měsíc) a potom opatrnou filtraci přes "papírový filtr" a nerozvířit si ty kaly...

Co se týče cukru, přidávám jej "na sucho", bez ohřívání, jen to chce více protřepat na rozpuštění a potom nechat znovu odležet na "spojení chuti".

                     
host - 13.227 (?), 20.7.2015 8:41

No takto som na d tým nejak nepremýšlal..po likéry sa vždy " len tak zapráši"

a každoročne musim jeho množstvo zvyšovať... samozrejme že možnosť prekrojenia bola orientačná vo vzťahu k stavu zrelosti jadra orechov... mal som dokonca teraz v lete možnosť porovnať náš likér s likérom z Dolného Rakúska kde má svoju silnú tradíciu a pri všetkej skromnosti som bol hodne spokojný s kvalitou nášho produktuwink

ale aj tu na viacerých pripojených foto vidieť, že väčšina výrobcov robí likér resp používa väčšie orechy...

ale mám tu určite nový podnet čo vyskúšať na budúcu sezónu a aspoň jednu dávku spravím z orechov veľkosti 2 - 3 cm ako píšete... už sa teším..laugh

                     
host - 216.228 (?), 20.7.2015 14:55

A myslíte, že poměr zůstane stejný  - tedy 20 až 25 ořechů (v tomto případě spíš oříšků) na litr destilátu, což používám já?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.7.2015 15:19

Myslím, že to bohatě stačí.

                     
host - 13.172 (?), 20.7.2015 15:47

Aaj ja robím z 25 orechov "dospelej" veľkosti jednu dávku... no určite z malých ôorieškov" dám aspoň 30 ks.. najobjektívnejšie by bolo vážiť orechy, ale takýto recept som nikde nejak nevidel... ale pre svoju potrebu sa to odsledovať dá

                     
host - 110.61 (?), 18.11.2015 17:31
Zdravim. Uz nejakou tu hodinku brouzdam po netu a snazim se vyresit jeden problem. Bohuzel jsem nenasel nejake podobnejisi vlakno tak mi prominte. Udelal jsem si doma domaci "malibu" liker... (louhoval jsem kokos v konzumnim lihu a pak jsem prevaril vodu, pridal vanilkovej a obyc cukr a med a naredil cca na 21%). Vse se vydarilo a chut je dost dobra, ale ma to proste prisernou barvu asi hlavne od toho medu. Da se ta barva necim prefiltrovat, aby se zachovala chut ale bylo to pokud mozni cire? Opravdu moc dekuji za jakoukoliv radu. Jsem uplny amater a ikdyz se mi to chutove fakt povedlo, tak se za to vzhledove stydim...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika