Třísloviny v ořechovce jsou podle mě skutečný problém. Ale také je pravda, že jsem se, hlavně na jižní Moravě, setkal s ořechovkami, které byly ceněny právě z hladiska svíravé chutě, bez ohledu na kalnost produktu. Nejen, že byla tato chuť vyžadována v souvislosti s nepatrnou sladkostí (čím sladší, tím hůře), ale s tím jde ruku v ruce také kalnost budoucího likéru. Pokud chcete mít ořechovku čirou jako fernet, nabízím trochu po sezoně, recept:
12 - 15 ořechů na 1 litr 50% lihu, čaj. lž. kakaa + 1/4 vanilk. cukru. Po 2 měsících macerace se zcedí pevné složky a ke kalnému exktraktu se přidá asi 50 ml 8 - 10% - ní roztok želatiny. Po několika dnech (cca týden) se provede filtrace a filtrát se dosladí podle chuti, je doporučováno 200 g/l cukru. Doporučuji, hlavně dle chuti. Tedy zahřát macerát ve vhodné nádobě třeba na plynovém hořáku, přidat na 1 l řekněme 100 g cukru a po zahřátí na 40 °C a rozpuštění cukru, ochtnat event dodat cukr dle chuti. slosar-petr@seznam.cz