Domácí ořechovice
|
|
|
|
VašekB - (38) - 166.20 (?) 27.6.2009 23:37
destilační přístroj
host - xxx.xxx.166.20 (?), 9.7.2008 7:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím všechny příznivce tohoto tématu.
Protože už nastala doba, posílám tak jako loni recept na výbornou ořechovku. Všem ji doporučuji, a radím udělejte více dávek, ať nelitujete tak jako já loni. Hledal jsem ještě v září variantu jak toto lahodné pití udělat. Zkusil jsem ještě na radu ze slupek. Také to šo, ale tento originál nemá konkurenci. VašekB
OŘECHOVÝ LIKÉR
Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů nakolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření, 30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu, /dávám jen z jednoho/ proutek vanilky, není nutný.
Zalejeme 2 litry vodky, nebo domácí pálenkou 50% silné, která může být i horší kvality, třeba z jablek.
Toto vše se nechá 4-6 týdnů vyluhovat s občasným mícháním.
Po této době se vše scedí. V trochu měkké nejlépe kojenecké vodě se rozvaří cukr, dávám půl kg. Při 1 kg je likér dost sladký. Množství vody se řídí silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou. Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.
Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí. VašekB.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Delkim - Stříbrný Zahrádkář (152) - 215.123 (?), 27.6.2009 17:36, zobrazeno: 245324x
Zítra se chystám očesat a naložit ořechy s kořením do alkoholu (vodka).
Mám dotaz.
Nemůžu najít velké sklenice od okurek, lze na ten měsíc až dva naložit ty ořechy s alkoholem do PLASTU??? použil bych plastový kanystr na vodu co mám...
hm?
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.100 (?), 27.6.2009 18:00
Nechcete radšipočkat do pondělka a koupit někde v obchodě skleňák? Budete mít jistotu že se ni nestane a navíc bude volný kanystr, kdyby byl na něco třeba... Pravidelně nacházejí závadné platové kanystry a nádoby a navíc když v tom bude ještě alkohol = rozpouštědlo, měl bych strach. Je sice fakt, že alkohol je polární rozpouštědlo a ten stejně jak voda rozpouští pouze polární látky.
|
|
|
|
|
|
|
Delkim - Stříbrný Zahrádkář (152) - 215.123 (?), 27.6.2009 18:09
asi fakt raději zajedu v pondělí do Makra pro velké okurky 5l a přendám je do menších, nač zbytečně riskovat, máte recht
ořechy zítra otrhám a nechám je zatím vymáchat ve vodě a v týdnu to dodělám
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radi - (26) - 178.227 (?), 27.6.2009 21:36
Také se přimlouvám za recept. Díky! :-)
|
|
|
|
|
|
|
VašekB - (38) - 166.20 (?), 27.6.2009 23:37
destilační přístroj
host - xxx.xxx.166.20 (?), 9.7.2008 7:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Zdravím všechny příznivce tohoto tématu.
Protože už nastala doba, posílám tak jako loni recept na výbornou ořechovku. Všem ji doporučuji, a radím udělejte více dávek, ať nelitujete tak jako já loni. Hledal jsem ještě v září variantu jak toto lahodné pití udělat. Zkusil jsem ještě na radu ze slupek. Také to šo, ale tento originál nemá konkurenci. VašekB
OŘECHOVÝ LIKÉR
Do 5 litrové lahve dáme:
40 zelených omytých ořechů nakolečka nakrájených, 40 kuliček nového koření, 30 kusů hřebíčku, kůra ze dvou citronu, /dávám jen z jednoho/ proutek vanilky, není nutný.
Zalejeme 2 litry vodky, nebo domácí pálenkou 50% silné, která může být i horší kvality, třeba z jablek.
Toto vše se nechá 4-6 týdnů vyluhovat s občasným mícháním.
Po této době se vše scedí. V trochu měkké nejlépe kojenecké vodě se rozvaří cukr, dávám půl kg. Při 1 kg je likér dost sladký. Množství vody se řídí silou pálenky, raději méně.
Po rozvaření cukru přidáme výluh a 1 litr RUMU.
Zamíchat, ochutnat, v tuto dobu možné ještě přiředit měkkou vodou. Nalahvovat a takto získáme asi 4 litry výborného likéru.
Ořechy použít asi do Svaté Anny, tedy 26. července. Po této době začíná tvrdnout slupka a ořechy se špatně krájí. VašekB.
|
|
|
|
|
|
|
Delkim - Stříbrný Zahrádkář (152) - 215.123 (?), 28.6.2009 6:45
nepamatuji si z hlavy poměr, ale já dávám dle receptu pradědečka tyto suroviny:
- zelené ořechy na osminky
- skořice
- hřebíček
- badyán! (v kuse, ty hvězdičky)
- nové koření
- líh (vodka)
Promíchat a zalít lihem (vodkou). Nechat někde v teple (třeba balkon) 8 týdnů. Pak přecedit a naředit cukrovým sirupem na požadovanou sílu/sladkost. Osminky ořechů propláchnout a lze je vrátit do likéru! Hezky to pak ve skleničce vypadá a dá se rozkousat a konzumova též :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radi - (26) - 178.227 (?), 29.6.2009 22:29
Děkuji... už se to luhuje :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.166 (?), 3.7.2009 8:02
Zelené ořechy se mají trhat na sv. Jana - 24.6. - asi mají největší sílu, sice jde to i později, ale takto jsem to vyčetla v nějakém starobylém receptu.
|
|
|
|
|
|
|
radi - (26) - 178.227 (?), 3.7.2009 8:05
Tak asi je rozdíl, jak je teplý rok a jestli je to v Krkonoších a nebo na Břeclavsku, ne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|