Ahoj. Mám problém se švestkovým kvasem. Mám dvě 50-ti litrové bečky mirabelek z niž v jedné je cítit ACETON a v druhé je to O.K. sbíráno i zakvašeno kulturními kvasinkami ve stejnou dobu. Sudy čisté. Čím by to mohlo být? Popřípadě dá se to nějak spravit? Děkuji za odpovědi.
Jestli jedno nebo dvouplášť nemá na kvalitu slivovice vliv. Jednoplášť s míchadlem se ale hůře čistí od výpalku než dvouplášť bez míchadla. Jestli kotel nerezový nebo měděný, tak na slivovici určitě volit raději měď. To obrácené U z mědi u nerezáku se položí na dno kotle a vršek U musí být nad hladinou aby se na plechu srážely páry při destilaci. Jenom měděná trubka ke chladiči nepomůže. Velikost plechu, no co nějvětší jaká se do kruhového průřezu kotle vejde, tak aby co nejvíce par bylo v kontaktu s mědí.
Ahoj. Mám problém se švestkovým kvasem. Mám dvě 50-ti litrové bečky mirabelek z niž v jedné je cítit ACETON a v druhé je to O.K. sbíráno i zakvašeno kulturními kvasinkami ve stejnou dobu. Sudy čisté. Čím by to mohlo být? Popřípadě dá se to nějak spravit? Děkuji za odpovědi.
Řekl bych, že mírná vůně acetonu (spíš etylacetátu) vycházející z nejvrchnější vrstvy kvasu nemusí znamenat jeno znehodnocení. Přesto si myslím, že mirabelky či myrobalány nejsou švestky a že by v tuto dobu měly být již vypálené. Zkusil bych odebrat horní vrstvičku, ochutnat, případně změřit tekutý podíl vínoměrem a pálení neodkládat. Někdo doporučuje přídavek vápna, nemám s tím zkušenosti.
Díky za objasnění vkládání U plechu. Laický dotaz. Je nutný tvar U, z hlediska velikosti kontaktní plochy a i výroby je přece plný materiál např. obdélníkového průřezu vhodnější. Aldo
je to jasné a došlo mi to konečně při prohlídce přístroje. Dotaz ohledně chlazení. Můžete doporučit parametry čerpadla a množství vody na uzavřený okruh pro cca 100 l kotel. Díky Aldo
Dvouplášť je určitě lepší, ale určitým problémem je médium mezi plášti, voda tam nestačí, olej má sice vysoký bod varu, ale dost špatně předává teplo. Ve Vizovicích mají v pěstitelské pálenici mezi plášti páru, ale určitě budete mít problém s tlakem, aby to aspoň trochu fungovalo, musí mít pára aspoň 110-120°C a to už je celkem dost vysoký tlak na nějaký amatérský výrobek... Radek
Dotaz na Radka, když voda je nedostačující tak co tam dát, když uzavřu plnící otvor dostávám přetlak a tím zvyšují teplotu bodu varu. Olej je prý nutný transformátorový, má s tím někdo zkušenosti o které se podělí... Díky Aldo