Dobrý deň. Zostrojil som si destilačný prístroj. Kotol mám 50 litrový, nerezový. Potrubie medené, dĺžka okolo 2m. Pri zostrojovaní stroja som sa riadil informaciami od známeho. Radil mi dodržať nepísané pravidlo a to osadit chladič vo výške 1m od vrchnej hladiny kvasu v kotli. Nad kotlom ide potrubie 20cm rovno nahor, potom sa láme pod 45 stupňovým uhlom smerom nahor a ide tak asi 80cm. Potom sa znova láme do vodorovnej polohy k odkalovču asi 60cm. Z odkalovača ide kolmo k zemi do chladiča približne 40 cm. Chladič je sklenený. Je takéto zostavenie aspoň zhruba správne? Z 40l kvasu na prvý prepal má destilát max 52% alkoholu a dalej samozrejme percentá klesajú. Pálenie ukončujem zhruba pri 10%. Priemerná sila lutra býva maximálne 25%.Je to dostačujúca sila? Dočítal som sa tu niečo o deflagmátore ktorý je schopný zvýšiť silu destilátu a tým vynechať dalšie prepalovanie. Ibaže sa s týmto druhom pálenia z destilátu ztráca typická voňa a chuť slivovice, ak som dobre pochopil. Napadlo ma teda, že by som destiloval klasickou metódou až dovtedy, kým by destilát nezačal tiecť moc slabý a jeho voňa by už nebola moc vábna (zhruba 25% pri prvom prepale). Vtedy by som spustil deflagmátor aby som z kvasu dostal čo najviac % bez nežiaducich prímesí. Týmpádom by som do pálenky vpustil potrebnú voň a chuť a až na konci, kedy by slivovica stráca na kvalite by deflagmátor zabezpečil využitie veškerého liehu v kvase i keď by už tiekol bez vone. Získal by som lutr ktorý má viac percent ako ten ktorý získavam klasickou destiáciou bez deflagmátoru. Je toto moje premýšlanie aspoň z časti reálne? Nechcem páliť na jeden krát pomocou výkonného deflagmátoru a mať len čistý lieh bez vone po ovocí, ale ani nechcem páliť destilát s nízkymi percentami a s nežiaducimi prímesami. Tretie pálenie sa mi nepozdáva. Deflagmátorom by som ušetril trocha času aj energie. Budem vďačný za vaše rady a za prípadné vyvedenie z omylu.
Deflagmátor by som umiestnil na odbočku zo spomínanej 80 cm dlhej trubky smerujúcej z kotla na hor pod 45 stupnovým uhlom. Prepínanie z klasickej destilácie by bolo zabezpečené ventilmi. Ako som sa tu niekde dočítal, na 40 litrov kvasu by mal byt deflagmátor v romeroch cca 7cmx60cm naplnený sklenenými guličkami.