destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?) 29.10.2012 19:15
Ta myšlenka, že alkoholovější kvas dá aromatičtější destilát, je značně problematická. Nepočítá s tím, že víc alkoholu v kvasu bude znamenat víc destilátu a tedy vůně ovoce bude rozředěná ve větším množství pálenky. Jistě, v případě přídavku lutru to bude trochu jiné.
Pokud bych chtěl připravit vysokoprocentní kvas, který by skutečně dal aromatičtější destilát, tak bych do kvasu přidal sušené ovoce nebo odpařený sirup či zahuštěný mošt - vše samozřejmě ze stejného ovoce, jako je kvas. Ani tak bych si netroufnul destilovat bez přepálení.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.130 (?), 29.10.2012 20:14
Proč zacházet tak daleko v čase? V USA (stát Viržínie) dodnes pálí "černou" whisku, zvanou "Moonshine", jen jednou destilací a naředěním na požadovanou (od překupníka určenou) koncentraci.
To snad ale v CZ nebude nikdo zkoušet, osvědčené metody by se měli dodržovat!!
Zdravím Ljz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 31.10.2012 18:03
Ano, Lojzo, zřejmě jste se díval nedávno na stejný několikadílyný dokument na jedné placené TV stanici o černé velkodestilaci v USA. Myslel jsem že to hloupí filmaři blbě sestříhali či co, že hned ze sladového kvasu tekla hotová pálenka.(po odlití x desítek litrů předku) Ale že to tam valí opravdu, ale opravdu ve velkém v 3 000L nádrži vaří kvas a vyteče cca 300L jednodestilky pálenky... ale taky a to VELMI mě tam zarazilo, že vypálili z kvasu málo pálenky a proto hned do horkých výpalků ještě v destilačním kotli vysypali pytle cukru nebo kukuřičného sladu a to hned pálili znovu, nechápu, z cukru nebo sladu líh neteče... ale opravdu to tam tak ukazovali a komentovali...
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.130 (?), 6.11.2012 8:19
Ano díval. Byly tam i některé opravdu pěkné „žánrové snímky“ (většinou ty, co byly o pálírníkovi Popcornu Suttonovi). Jinak při zhodnocení tohoto 6-ti dílného „hraného dokumentu“ (pominu-li různé hlášky od jednotlivých "herců") : trochu mi tam „neštimovala“ celková ekonomika pálení (při uváděných cenách) a jak jste uváděl, i ta doba mezi pálením. Tu bych v tomto případě spíše „přisoudil“ režii pořadu (spěchali s natáčením) a sestřich jednotlivých dílů by mohl být také lepší. Jinak myslím že v některém díle bylo naznačeno, že kvas již „pracuje“ 7 – 8 dní, a že bude potřeba jej vypálit.
Při zadání „moonshine“ do vyhledávače, narazíte i na stránky popisující historii pálení této whisky. Je tam i recepis napřípravu kvasu (to pro ty zvídavé) Stupně jsou sice ve stupnici fahrenheita, váhy v librách a objem v galonech, ale to se dá převést na SI jednotky.
Že by někdo u nás pálil v nádrži (o objemu kolem 3000 litrů) ve které předtím „dělal“ kvas, si nedovedu představit (i když by se to asi taky dalo provést). Já jsem příznivec spíše toho pálení v menších přístrojích a pro "vlastní potřebu", nikoliv "na kšeft"!!
Tak pro ty zvídavé lze podrobnosti nalést zde .
Celkově jsem bral "dokument" jako informaci, jak se to dělá, či dá dělat i jinak.
Zdravím Ljz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.166 (?), 5.11.2012 14:44
Je to sice všechno pěkné ale bez teploměru na té stránce alembic stills
|
|
|
|
|
|
|
host - 99.194 (?), 17.11.2012 18:22
Zdravím, můžu se prosím zeptat jaký máte názor na použití zavařovacího hrnce Professor ZVH301X jako kotle?
Samozřejmě originální termostat by byl vyřazený (nebo na max.) a celé zařízení by spínal laboratorní spínací teploměr za deflegmátorem.
Dalo by se použít originální víko nebo ne?
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.205 (?), 18.1.2013 9:50
Dobrý den,
chtěl bych udělat vařák z varného kotle vojenské polní kuchyně. Jedná se, ale o niklový (na víku je označení ČISTÝ NIKL a hrnec je magnetický) nýtovaný kotel stejných rozměrů i tvaru, jako jsou běžně používané ty nerezové. Jedná se mi o to, zda vaření kvasu v niklové varně, nebude mít negativní vliv na konečný produkt ze zdravotnického hlediska. Může dojít k nějaké chem. reakci, která by zapříčinila obsah niklu v pálence?
Předem Vám děkuji za odpovědi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.126 (?), 18.1.2013 20:45
Dobrý den, na rakouském vebu (ve fotogalerii) je zavařovací hrnec této velikosti několikrát použit. Někde vyrobili nové víko, u asi dvou bylo použito původní. Lze si to i prohlédnout!!! Odkaz vám však nedám, musíte si to najít sám (asi by to byla "reklama"). Při zdruba 20-ti litrech "náplně" by vám to mohlo i fungovat. Co se týče "původního víka", je-li kovové a nesmaltované, můžete ho použít, jen musíte vyřešit jeho připevnění. I to je na tom vebu dostatečně vidět (musíte si stím dostatečně pohrát).
V česku tyhle "hrnce" používají někteří Homebrewáři (při zadání tohoto hesla do vahledávače, jistě najdete i web, kde je bližší rozvaha) k použití na vaření piva.
|
|
|
|
|
|
|
host - 169.36 (?), 2.2.2013 17:01
Dobrý den, jsem před koupí nerezového hrnce jako varnu.Překvapilo mě, že téměř všechny jsou z magnetické nerezi.Takže se snažím dopátrat, jestli je to vůbec vhodné na kvas kvůli reakci s kyselinami.Byl jsem přesvědčen, že pro potravinářské účely musí být jen nemagnetická nerez. Víte někdo o tomto více? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 2.2.2013 21:24
Mám nemagnetickou nerez z aukra. Nekroduje ani po letech s kvasem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|