destilační přístroj



host - 248.32 (?)
12.1.2012 23:45

Mám aparaturu od firmy Kovoděl Janča a jsem spokojen nad očekávání. Je vybavena "talířovým chladičem", který mě překvapil svou účinností. Aparaturu jsem vybavil procesorovým řízením kde u vstupu do chladiče se dá udržet teplota +-0,2 stupně Celsia, topná tělesa o celkovém příkonu 9kW jsou spínána pomocí SSR relé.Jelikož snímám teploty jak z topné vody, z klobouku i z místa před chladičem, musím dát za pravdu panu Slosarovi, ze rozdíly teplot se po dosazení teploty před chladičem liší zhruba jen o 2 stupně čímž "efekt"deflegmátoru spojovací trubky je nicotný.Na případné otázky rád odpovím. Mnoho zdaru všem, kterým jde o kvalitu a ne o kvantitu.

S.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 45.252 (?), 9.1.2012 20:46

Jednoznačně záleží na sklonu propojovací trubky!

Logicky, proč asi například všechny destil kotle mají velmi vypouklé zvony a některé i značně vysoké... protože už ony zvony-poklice velkou část výše vroucích par kondenzují!

A čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka! Zvláště při pomalém topení a dobrém odělení fakcí dle teplot par/stupnovitosti! Jen při konci pálení samozřejmě z absencí etanolových par, logicky dochází k vzestupu teplot a to i propojovací trubky, ale to už je úkol obsluhy oddělit konec.

Kdo někdy pálil v obyčejném hrnci s prakticky žádnou výškou a nepatrnou propojovací trubkou, jistě ví jaký je rozdíl v kvalitě!

Jinak na konec-Samozřejmě nejlepší na oddělení frakcí a velmi jemnou pálenku je jednoznačně přímá vysoká a úzká náplnová rektifikační kolona s doslova přímým zpětným regulovatelným tokem refluxu zpět do kolony...!

                     
host - 220.205 (?), 9.1.2012 22:01

čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka!

Logika je moje silná stránka: Znovu opakuji svoji otázku: Jak Vám asi na Vaší aparatuře trvá než-li prohřejete přechodník mezi vařákem a chladičem? Bohužel jsem odpoveď nezaznemenal. Jinak jste toho ovšem napsal dost!

A čím větší sklon a delší propojovací trubka, tím lepší pálenka! Zvláště při pomalém topení a dobrém odělení fakcí dle teplot par/stupnovitosti!

A co si s tím větším sklonem počnete? Jak to ošetříte při přípravě pálenky? A jak se vyrovnáte se z neustále se zvyšující se teplotou přechodníku  (trubicí) mezi vařákem a chladičem na kterém po 3 minutách ani ruku neudržíte, protože je nad míru teplý? Samozřejmě, že to nevíte a ani to vědět nemůžete, protože na přestupník (trubici)mezi vařákem a chladičem raději nešaháte, mohl byste se spálit a to dost bolí. Už po obebrání úkapů má tento přechodník mezi vařákem a chladičem min. 80 °C, víte to?

Ta Vaše poznámka o refluxu mě fakt pobavila. Prosím, Vás co to podle vašehoho názoru reflux je? Nechci definici, to ne, ale jak ho řídíte?  Abychom si rozuměli, trochu Vás podezírám z toho, že používáte termíny, které neumíte definovat, ale rád se Vám omluvím, pokud mě přesvědčíte o opaku. Takže jak jste to s tím refluxem myslel, tedy jak ho řídíte?? slosar_petr@seznam.cz

                     
host - 45.252 (?), 9.1.2012 22:11

Samozřejmě vše ověřeno praxí a praxe je více než okecávání na netu nebot "papír" snese všechno... zkrátka ve vzestupnosti trubky se neshodnem a neshodnete se ani s většinou co to má také ověřeno.

                     
host - 220.205 (?), 9.1.2012 23:03

Tajemství řízeného refluxu jsem nalezl sám, pravda trvalo mi to asi 30 let, ale co nadělám. Mohl jsem opravovat nepitelné destiláty už dávno. slosar-petr@seznm.cz

                     
host - 45.252 (?), 10.1.2012 15:16

Na mé koloně je přímo řízený reflux přepadovou trubkou a padá přímo do středu náplně kolony, myšleno samozřejmě do středu kruhového průřezu trubky s náplní(optimální rozstřik refluxu navíc neovlivněný chladněnjší stěnou hlavní trubky, byt je i ta zaizolovaná), hned nahoře pod refluxní hlavou(primárním chladičem).Odpouštěním hotové pálenky a její přesnou regulací řídím množství přepadeného refluxu zpět do kolony.Druhá ale už nepřímá regulace refluxu je teplotou a stupni připlého výkonu na el. tělesech v mém případě.A třetí nepřímá regulace refluxu ale již zanedbatelná co do síly ovlivnění je regulace množství a teploty chladící vody do primárního chladiče u mé kolony.

Jinak v zahraničí mají dle principu řízení kolony rozděleny kolony do:

-řízení teplotou a výkonem

-řízení kapalinou(refluxem)

-řízení parou (přímé částečné odebírání destilačních par a jejich kondenzace na hotový destilát) kombinované v jiné části kolony na kondenzaci všech zbývajících par na 100% reflux.

-řízení teplotou ch. vody a množstvím chladící vody.

Existují kolony řízené čistě jen jedním tímto výše popsaným způsobem a hybridní kombinací 2 způsobů řízení.

S výhodou využívám ve středu destilace přímé řízení refluxem, počátek a konec destilace částečně řídím teplotou a výkonem a na konci destilace i částečně výkonem chlazení.Dosáhne se tak plynulé ne moc kolísavé teploty par v hlavě kolony.

                     
host - 64.137 (?), 11.1.2012 8:47

Má někdo zkušenost s tímto destilačním zařízením? Pokud ho někdo vlastní jak je spokojen a hlavně jaká je z něj slivovička?

A jestli má někdo elektrický kotel s Kovoděl Janča tak také, jak je spokojen s výrobkem. Děkuji


                     
host - 45.252 (?), 11.1.2012 14:45

Polská kolona z KEG sudu...

Nevhodná pro malý objem 50L a úzké nalévací hrdlo nahoře(50mm)na ovocné kvasy.

Ještě tak rektifikace sladových a cukerných kvasů...

Navíc poměrně předražená... moc jich na Aukru neprodal...

Navíc jen nepřímé řízení refluxu, díky "U" konstrukci trubky kolony.

                     
host - 248.32 (?), 12.1.2012 23:45

Mám aparaturu od firmy Kovoděl Janča a jsem spokojen nad očekávání. Je vybavena "talířovým chladičem", který mě překvapil svou účinností. Aparaturu jsem vybavil procesorovým řízením kde u vstupu do chladiče se dá udržet teplota +-0,2 stupně Celsia, topná tělesa o celkovém příkonu 9kW jsou spínána pomocí SSR relé.Jelikož snímám teploty jak z topné vody, z klobouku i z místa před chladičem, musím dát za pravdu panu Slosarovi, ze rozdíly teplot se po dosazení teploty před chladičem liší zhruba jen o 2 stupně čímž "efekt"deflegmátoru spojovací trubky je nicotný.Na případné otázky rád odpovím. Mnoho zdaru všem, kterým jde o kvalitu a ne o kvantitu.

S.

                     
host - 64.137 (?), 13.1.2012 12:35

Je rozdíl mezi slivovicí vypálenou v rektifikační koloně na jedno vypalování, a slivovicí dvakrát přepalovanou? Ptám se čistě z nevědomosti, bez nějakého chytračení. Četl jsem tu už oba názory. Jedná se mi převážně o vůni a chuť destilátu. Děkuji za reakce.

                     
host - 69.78 (?), 13.1.2012 15:22

Dobrý den. Mohl byste prosím přidat foto? Také uvažuji o koupi aparatury od firmy Kovoděl. Zajímal by mě hlavně ten procesor. Děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika