destilační přístroj
|
|
|
|
host - 166.20 (?) 8.7.2007 22:52
Přidávám slíbený recept na vynikající "Ořechovku"
Ořechovka: 20 zelených ořechů, 1 litr žitné pálenky, 20 kuliček nového koření, 15 ks hřebíček, 1 kůra z citronu, 1 proutek vanilky. Ořechy se nakrájí na kolečka, nebo jednoduše podrtit poličkou. Toto vše dát do 4litrové sklenice a nechat 4-6 týdnů stát, občas zamíchat. Po tomto louhování scedit, zvlášt si zvařit půl kg cukru v troše vody a po vychladnutí smíchat. nakonec přidat půl litru rumu.
Takto jsem to okopíroval a zkusím napsat znovu, bojím se, že to bude uplně stejné. Do láhve dáme 20 zelených ořechů - nakrájených nebo rozdrcených. 1 l žitné, 20 kuliček nového,15 hřebíčků jedna kůra z citronu, jeden proutek vanilky. Toto se nechá odležet 4-6 týdnů. Po této době se to scetí, pevné vyhodí a do tekutého přidá rozvařený cukr, tak půl kg. a půl litru rumu. Hotovo. VašekB
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 8.7.2007 22:52
Přidávám slíbený recept na vynikající "Ořechovku"
Ořechovka: 20 zelených ořechů, 1 litr žitné pálenky, 20 kuliček nového koření, 15 ks hřebíček, 1 kůra z citronu, 1 proutek vanilky. Ořechy se nakrájí na kolečka, nebo jednoduše podrtit poličkou. Toto vše dát do 4litrové sklenice a nechat 4-6 týdnů stát, občas zamíchat. Po tomto louhování scedit, zvlášt si zvařit půl kg cukru v troše vody a po vychladnutí smíchat. nakonec přidat půl litru rumu.
Takto jsem to okopíroval a zkusím napsat znovu, bojím se, že to bude uplně stejné. Do láhve dáme 20 zelených ořechů - nakrájených nebo rozdrcených. 1 l žitné, 20 kuliček nového,15 hřebíčků jedna kůra z citronu, jeden proutek vanilky. Toto se nechá odležet 4-6 týdnů. Po této době se to scetí, pevné vyhodí a do tekutého přidá rozvařený cukr, tak půl kg. a půl litru rumu. Hotovo. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.30 (?), 9.7.2007 16:09
Co když použiju místo žitné pálenky vodku? Jaké to bude? Mám vodku doma. Abych nemusel kupovat žitnou. Děkuji. P
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 9.7.2007 23:22
Tak z vodky to bude ještě lepší a tak udělejte alespoň ze dvou litrů. Tu vypijete ještě dřív a potom budete rok čekat na nové ořechy a lamentovat "Proč já toho udělal tak málo". VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.30 (?), 10.7.2007 19:05
Děkuji pane Vašku, už letím na to. Pak Vám napíši, jak to dopadlo. Mějte se .rvrq
|
|
|
|
|
|
|
oljitbur - (12) - 113.29 (?), 12.9.2007 11:17
Chválíte ořechovku, ale dle návodu jde o spíš likér. Pil jsem u sousedů v Rakousku Johannistrunk - čirá pálenka o které tvrdili, že je to echt Schwejkova ořechovka. Vyrábí se po maceraci nezralých ořechů trhaných na svátek Sv. Jana (konec června) v pálence další destilací, Máte s tímhle zkušenost...
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 12.9.2007 23:08
Jo "Ořechovku" samozřejmě beru jako likér, ale to že by se potom ještě pálila jsem neslyšel. Ale možná když to někdo popisuje takto, na příští rok to mohu zkusit také. Tedy bez rumu a cukru, jen koření ořechy a pálenku. Moc si od toho neslibuji a navíc to nejde asi ani přes palírnu, že. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.57 (?), 18.6.2007 14:14
Děkuju za odpovědi.
takže, babča byla diabetička, sladila cukrem, ale aby ho nebylo tolik, tak přidávala Petol. Myslíte, že kromě vlivu na kvašení (pokud se proces podaří nastartovat), může to mít vliv i na destilaci?
uctivě fofr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.57 (?), 18.6.2007 21:17
Děkuji. Velice si vážím Vašich znalostí. Prostě zkusím a uvidím, jestli to pokvasí, nebo ne. Snad jo. A pokud je to kyselina, tak by mohla jít nějak zneutralizovat, napadá vás něco?
uctivě, fofr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|