destilační přístroj
|
|
|
|
host - 1.251 (?) 27.5.2007 14:20
V medu je něco mezi 15 - 18 % vody a nějaké procento nekvasicích látek. Takže se musí počítat 1 kilo medu jako 0,8 kilo cukru. A u cukru jsou takové počty, že při optimálním kvašení bez ztrát vznikne z jednoho kila cukru asi polovina, půl kila lihu. Takže takhle se musí počítat dávkování do kvasu. Na vypálení je nejlepší dávkování takové, aby po ukončení kvašení bylo v kvasu něco mezi 8 - 12 % lihu. Pod 8 % lihu se kvas poměrně rychle po ukončení kvašení kazí, octovatí, křísovatí atd, při 12 a výše procentech lihu se kvasinky přestávají rozmnožovat a kvasí pomaleji, taková výchozí a vyšší koncentrace medu je vhodná pro výrobu spíš sladké medoviny na pití . Při 16 - 18 % kvasinky odumírají. Při přípravě kvasu bude asi nejlepší vyjít z výroby medoviny, kdy se med rozředěný vodou vaří a vzniklá pěna z bílkovinných složek medu se z kvasu odstraňuje. Případně i do kvasu na vypálení dát k medu nějaké levné koření, výsledný destilát bude o to lahodnější. Platí, že pokud je kvas před destilací celkem k pití, o to bude lepší destilát.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.46 (?), 16.5.2007 20:20
Vyšla nějaká novinka?
Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 166.20 (?), 16.5.2007 23:00
Není to novinka, už se tady o ní psalo dost na začátku. Jmenuje se ,,Příprava kvasu na výrobu slivovice" /a jiných pálenek/ autor Jan Jílek. VašekB
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.46 (?), 19.5.2007 9:46
Dá se nějak zachránit kvas, na kterém se tu a tam začínají tvořit malinké ostrůvky plísně?
Děkuji Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 24.5.2007 10:47
Zřejmě se jedná o loňský kvas, který se bude pálit letos na podzim. Plíseň by se měla odebrat. Doporučil bych dát přes léto do co nejvíc do chladu, sklepa a podobně, slít více nádob do co největší, téměř plné nádoby, doplnit tak kilo cukru, aby se to znovu rozkvasilo a na povrchu se objevil oxid uhličitý, který konzervuje, dále povrch přikrýt igelitem a nádobu co nejpečlivěji uzavřít. A modlit se, aby ten líh v tom přežil do pálení. Na podzim bude třeba kvas posoudit, špatnou vrchní vrstvu třeba vyhodit a zbytek možná bude co k čemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.46 (?), 24.5.2007 18:43
Děkuji za oba příspěvky. V podstatě jsem udělal vše¨, co se tam uvádí a zatím to vypadá dobře, ale čas ukáže. Bylo to opravdu jen v minimálním rozsahu (asi 5 až 8 ostrůvků o průměru max. 6 až 8 mm). Na netu jsem našel podobné rady plus lehce vysířit.
Děkuji a zdraví Pavel
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.202 (?), 27.5.2007 12:54
všechny vás zdravím
Mám dotázek ohledně naložení a vypálení medu. Mám ho staršně moc a do výkupu za 25 kč ho přece nedám, tak bych ho chtěl zkusi naložit a přeložit do tekutého stavu. Hledal jsem v něktarých pubikacích, ale je tam málo o přeložení medu. Prosím o poskytnutí receptu
Díky moc Mates
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 27.5.2007 14:20
V medu je něco mezi 15 - 18 % vody a nějaké procento nekvasicích látek. Takže se musí počítat 1 kilo medu jako 0,8 kilo cukru. A u cukru jsou takové počty, že při optimálním kvašení bez ztrát vznikne z jednoho kila cukru asi polovina, půl kila lihu. Takže takhle se musí počítat dávkování do kvasu. Na vypálení je nejlepší dávkování takové, aby po ukončení kvašení bylo v kvasu něco mezi 8 - 12 % lihu. Pod 8 % lihu se kvas poměrně rychle po ukončení kvašení kazí, octovatí, křísovatí atd, při 12 a výše procentech lihu se kvasinky přestávají rozmnožovat a kvasí pomaleji, taková výchozí a vyšší koncentrace medu je vhodná pro výrobu spíš sladké medoviny na pití . Při 16 - 18 % kvasinky odumírají. Při přípravě kvasu bude asi nejlepší vyjít z výroby medoviny, kdy se med rozředěný vodou vaří a vzniklá pěna z bílkovinných složek medu se z kvasu odstraňuje. Případně i do kvasu na vypálení dát k medu nějaké levné koření, výsledný destilát bude o to lahodnější. Platí, že pokud je kvas před destilací celkem k pití, o to bude lepší destilát.
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.46 (?), 28.5.2007 21:25
Doporučuji recepty na přípravu ovocných rmutů z knihy Domácí výroba lihovin na straně 96 (celkem složitější návod).
Hodně úspěchů
Pavel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|