destilační přístroj
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?) 25.9.2007 23:50
Principem kompetice metanolu a etanolu v lidském těle je skutečnost, že oba působí přes stejné receptory. Afinita metanolu k receptorům je sice silnější (a trvalá), ale je-li etanolu výrazný nadbytek, stačí receptory obsadit a metanol nestihne ublížit dřív než je z těla odbourán.
Stopová množství metylu vznikají současně s alkoholovým kvašením, větší při suché destilaci - připálením pecek či stopek. Nepatrně metanolu obsahují i tradiční skotské whisky, které jsou páleny klasickou polozavřenou metodou na suchém vřesu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 21.2.2007 18:00
Metanol by se měl katalytickým působením mědi, ze které má být správná destilační kolona, rozkládat na dráždivý acetaldehyd a z velké části z pálenky zmizet. Proto se má pálenka po vypálení nechat nějaké dny větrat, aby zjemněla, Taky ale platí, že úplně první část destilátu by se měla vylít, tam je metanolu hodně i tak a to i kvůli chuti, obsahuje ještě další zdravotně i chuťově škodlivé látky. Stejně tak, jako konec destilátu, ten obsahuje zase škodlivé vyšší alkoholy a jiné látky s vyšší teplotou varu. Mimochodem ty jsou možnou příčinou zakalování pálenky při ředění, tyto látky jsou v etanolu neboli lihu rozpustné, ve vodě ale už ne a po naředění z roztoku vypadávají. Ale asi pokud to nebude zvlášť hnusný kvas nebo zvlášť exotická surovina nebo nějaké netypické kvasinky, i bez mědi asi nebude obsah metanolu v pálence nějak kritický.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.112 (?), 24.2.2007 4:10
teda cumim,jakych bludu se tady clovek docte,to jsou rozumy od pivniho tacku?med neslouzi k rozkladu metanolu,ale pusoby jako katalizator na vzniklou syru a neni podminkou,aby z toho byl udelany chladic(kdo ma rad medenku,tak mu nebranim:-)) )jinak kyanid je obsazen v peckach a rozklada se pomoci zelezitych pilin(ale radej bych odstranoval pecky,je to jednoduzsi).aby nevznikaly priboudliny,tak je vhodne vznikly rmut precedit a nejlepe pres silonky a nemusite mit nadoby s dvojitym dnem.staci obycejny zavarovaci hrnec a jelikoz je s pozinku,tak se vam sira vysrazi na obvodu.pokavad budete preferovat nerez,dejte zohly plech ve tvaru obraceneho-U smerem k deflegmatoru.jinak metanol se odstranuje podle teploty a to tak ze jako prvni odchazy(odkap) ten probiha od prvni pary to je 67°C a jeho nejvetsi tok je az do 78°C kdy nastupuje etanol ,je dobre pokracovat v narustu teploty az k 80 ci 81°C idealni je pak ustalit teplotu na 84°Cpak jiz probiha destilace v klidu az do 90°C kdy je dobre ukoncit(procento vody uz je vyssi,nez lihu).k cemu je deflegmator?je vysypan sklenenymi krouzky ,take se davaji kulicky ,nebo el.izolatory toto zarizeni vam dela procenta avraci vam vodu do hrnce pres to prejde lih jeste s casti vody do chladice jedobre mit deflegmator dostatecny(nemusite pak zbytecne palit 2x(staci pak prefiltrovat pres zivocisny,nebo aktivni uhli)na to zapomina i takovy podnik jako je Destila Brno).mezi deflegmatorem a chladicem by mel byt teplomer.pokavad mate kvalitni pristroj,radej pouzivejte na vytoku (nadobu) smaltovanou sklenenou ,nebo hlinenou nadobu a ne kovovou staticka elektrina je svinstvo a jak rikam pokavad mate dobry pristroj neni problem z neho dostat mezi 60-70%lihu na prvni prepal.jo a dokonale utesneni zavarovaciho hrnce?staci obycejna lepenka.viko a hrnec maji osazeni (obruby )stejne-jednoduse staci prelepit ale pozor na svu je lepsi ten kousek vycinovat a nebo zevnitr pretahnout kousek lepenky na druhou stranu,pak to je bez problemu.
nekdo se ptal na borovicku?vyrabi se z lihu,nejlepsi je bramborovy,je nejcistci,ale kdyz udelate z jablek nic se nedeje(date vetsi mnozstvi aktivniho uhli a zbavite se vsech zapachu)nebo jeste lepsi je z ananasu,ale to je trosku na kapsu i kdyz jeho vynosy nejsou zanedbatelne,pokavad ho budete zakladat jako vino da se z 15L udelat okolo 2,5L 65%lihu a to vam neudelaji ani svestky na slivku )))no dobra jdeme daltak mame lih.nekteri vyrobci radi ze by se mel jalovec davat primo do kvasu,ale co pak budete mit jen lih s trochou vune,proto je lepsi dat bobule(namackane je to rychlejsi)vyluhovat az do hotoveho lihu a pak redit na vysledny procenta,na filtraci staci jen kavovy filtr.ziskate krasne cirou kapalinu s cajovym zabarvenim a kdyz si prectete v knize nase lekarstvi k cemu slouzi jalovcovy macerat,tak i castecne lek proti zanetu mocovych cest.jinak na zjemneni se da pouzit trochu sody (jedle)
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.112 (?), 24.2.2007 4:21
jinak obcas se da sehnat pristroj na destilaci i v anonci zahradkarske nacini,nebo zarizeni a docela slusny...
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.203 (?), 11.8.2007 10:59
Vážený pane, když přehlédnu Vaše gramatické hrubé chyby ve Vašem textu, musím konstatovat, že nemáte pravdu. Právě, že oxidací primárních a sekundárních alkoholů vznikají karbonylové sloučeniny, tedy aldehydy a ketony. Tedy populárně řečeno alkohol (např. metanol nebo etanol) se při varu v kotli oxiduje kyslíkem vázaným v měděném plechu kotle za vzniku aldehydu, čímž se vlastně "spotřebovává". Samorřejmě, že methylalkohol je reaktivnější než ethylalkohol, takže se spotřebuje dříve. Zkuste si rozžhavený Cu pásek ponořit do lihu a uvidíte, jak se krásně vyčistí na červenou měď, protože dochází k výše uvedené reakci.
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.101 (?), 3.12.2008 18:41
Máte úplnou pravdu mám antikorovou bandu a u výstupu stočený CU drát aby aspoň kousek tam byl a ten je vyčištěný úplně do světlé barvy určitě nějakou chemickou funkci tam plní.Kdo mi z Vás poradí proč mi pálenka nechce kroužkovat o tomhle vůbec nikdo nemluví.
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.126 (?), 13.2.2010 11:58
zdravím, omlouvám se za opožděnou reakci, ale stal se mi podobný problém: Kořalka nekroužkuje. Změřil jsem alkohol a ejhle - 49%. Nikdy jsem kořalku nepřeředil- trvám na 53%, bohužel jsem letos ředil sám, doma anekroužkovala - viz. výše. Možná je to vtom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 11.137 (?), 13.2.2010 12:54
Proboha, prestante se modlit k nejakym procentum. Jestli krouzkuje nebo ne je uplne fuc. Ja po vypaleni zmerim koncentraci lihomerem jenom orientacne a redim destilovanou vodou tak dlouho, az je vysledek lahodny, hladky, chutny. Nedivam se na kolika procentech to skonci. Nekdy na 53, nekdy na 50, nekdy na 48. Nebrecel bych ani kdyby to bylo 40%... Nepalim proto, abych se co nejrychleji opil, ale aby mi vysledek chutnal. Mnoho pratel moji slivovici ochutnalo, vycetlo mi (konstruktivne) kde co, ale nikdy ze by to bylo moc slabe! Trvat na 53% a na krouzkovani je hloupost. No tak nekrouzkuje no... je dobra? Neni co resit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.165 (?), 13.4.2013 20:46
Když dáš jalovec do kvasu, téměř na jisto zarazíš kvašení.
|
|
|
|
|
|
|
host - 127.35 (?), 25.3.2007 21:40
Souhlasím Vašku s tím strašákem. Doma mám v běhu poměrně slušnou kolonu ve skle (dvouplášťová vakuovaná kolona s velkým počtem teoretických pater), která dokáže rozdělit látky s rozdílem bodu varu cca 5 stupňů. V kvasu jsem zaznamenal znatelné množství nízkovroucích látek pouze jednou. Jednalo se o nekvalitní kvas (zoctovatěl). Nicméně byly to hlavně estery. V běžném kvasu mi první frakce vyskočí až někde kolem 74 stupňů. Metylu se tedy bát nemusíme. Kvašením cukrů nevzniká. Pektinové kvašení nevytvoří velké množství, případný účinek je rušen přítomností etylalkoholu v pálence. Vznik metylalkoholu suchou destilací celulosy je sice možný, ale kořalku s přiboudlinou může pít jen hovado....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|