Destilace vína - vínovice



host - 166.20 (?)
3.9.2008 23:48

No docela jsem zvědavý čím se pálenka odkyseluje, ne že bych to právě potřeboval ale takováto informace se neztratí. Děkuji, VašekB

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.71 (?), 2.9.2008 16:58, zobrazeno: 142124x

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně výroby destilátu, respektive kvasu z hroznového vína.Uvítám veškeré vaše názory a rady.Děkuji

   
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 2.9.2008 20:53

U vína je to jednoduché. Vypálíte a hotovo. Složitější je to u matolin (zdůrazňuji, že nejde o druhák), tam je potřeba opatrnosti a zkušenosti a výsledek bývá lepší.

Víno může být zoxidované. Pokud má vyšší obsah těkavých kyselin, tak výsledek nebude slavný. Oddělit první litr a včas odstavit dokap. Destilát odkyselit a znovu přepálit.

      
host - 166.20 (?), 3.9.2008 23:48

No docela jsem zvědavý čím se pálenka odkyseluje, ne že bych to právě potřeboval ale takováto informace se neztratí. Děkuji, VašekB

         
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 5.9.2008 20:55

Zkoušel jsem hydrogenuhličitan vápenatý, ten se ale rozpouštěl pomalu a ne zcela. Draselný je proto vhodnější. Není k zahození ani jedlá soda - hydrogenuhličitan sodný. Musí se dávat pozor, aby pH nestouplo nad 7, pak může dojít k navázání těkavých esterů, a pálenka nebude tolik vonět.

Někdo mi řekl i vápník (třeba z vápna), ale s tím nemám zkušenosti. Bude to fungovat, ale asi negativa budou převažovat.

      
host - 77.228 (?), 23.10.2008 21:06

píšete oddělit první litr a včas odstavit dokap? oddělením prvního litru myslíte úkap? nebo vylít litr ať teče co teče.Vono totiž pokud budete pálit 10 l vína v 10 l kotlíku vylejete všechno, teda asi R.

         
jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 24.10.2008 17:49

Tak to jsem netušil, že to děláte v tak malém množství. 1l úkapu je bráno na klasický kotel 130l. Množství si tedy upravte podle sebe.

            
host - 88.186 (?), 10.11.2008 9:40

Jen bych chtěl všem sdělit, že pálení jakéhokoliv destilátu bez povolení Celního úřadu je nezákonné tak si na to dejte pozor. Nezákonné je i vlastnit zařízení na výrobu destilátu! Nejlepší je to odvézt do pálenice. Je to bez práce, jistá kvalita a stojí to pár korun. Čau

      
host - 89.20 (?), 27.2.2009 11:59

Dobry den. Je nutne pri paleni vina oddelovat predok?. Mam nejaku knihu od anglickej autorky /nepamatam si meno/, ktora tvrdi, ze predok sa pri paleni vina neoddeluje, pretoze vino ako potravinovy produkt neobsahuje vyznamne mnozstvo metylalkoholu, a ten pri paleni kvapaliny nevznika, takze sa oddeluje az "ocas". Tiez tvrdi, ze druhe palenie je nutne, len ked vysledny produkt nie je dostatocne "silny". Dakujem za info.

         
host - 168.167 (?), 27.2.2009 12:17

Má to logiku, pokud tam metyl není, tak pálením nevznikne. Ale to platí v případě pálení prokazatelně nezávadného vína. Pokud se pálí domácí víno bez "vstupní" kontroly, byl bych opatrný.

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 27.2.2009 12:26
Malé množství metylu vzniká i při běžném alkoholovém kvašení.. V celkovém objemu kořalky se ta trocha ztratí, přesto vylitím prvních pár deci nic nepokazíte. Více metanolu pak může vzniknout suchou destilací celulózy (připálením slupek, pecek). K tomu by při destilaci samotné tekutiny dojít nemělo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika