Destilace vína - vínovice
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 14.2.2010 14:53
Tento postup bych akceptoval u lidí, kteří mají doma palírnu a nemají zahradu. Mám takového jednoho přítele, pálí kořalku i z nedopitých piv, které mu známý hospodský odlévá do demižonu. Tvrdil, že je výborná, ale nabídku koštu jsem odmítl s výmluvou na jaterní chorobu.
Pokud ale musím za destilát platit drahé peníze palírně a současně mám zahradu, vidím jedinou rozumnou možnost - pálit čisté, zdravé, zralé ovoce. Jediné, nad čím budu přemýšlet bude: šťáva nebo s dužinou, vypeckované nebo celé, jednodruhový kvas či směs, míchat - nemíchat, přisypávat nebo najednou, se zákvasem nebo bez něj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 62.202 (?), 28.2.2010 14:46
Z diskuse je zřejmé, že způsobů jak vyrobit vínovici je několik (z kvasnic, matolin, druhák, kvasničák apod ) tak jako její další zpracování. Obsah alkoholu, skladování, a její další využití. Múj kolega používal takový postup a říkal mu Sibiřské pálení. Vyrobil silný druhák a když uhodili silné mrazy víc jak 20°C dal druhák na mráz a nechal zmrznout. Po několika dnech vyndal zmrzlou vodu a toto několikrát opakoval. Tak došlo postupně k úbytku 2/3 množství a zvýšení obsahu alkoholu až na 30%. Produkt používal na výrobu různých likérů a prý neporušoval zákon ČSSR.
Zdeňa
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.137 (?), 4.11.2013 10:45
Rád bych se ze zeptal jak stybilní je kvas z hroznů. Nadrtil jsem v sudu asi 70l hroznů. Nepřidával jsem ani kvasinky ani cukr. V garáži je okolo 15°C a pokud by nezačali kvasyit dám to ke kotli kde je okolo 20°C. zajímá mne jak je kvas stabilní, zda se musí pálit po ukončení kvašení a nebo počká do jaka podobně jako švestky. Mohl bych ho nechat na chladném místě po dokvašení, případně vršek pocukrovat. Mohu ho i dolít nějakou vodu aby byl sud plný, jen nevím jestli je to vhodné.Děkuji za rady.
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.26 (?), 11.11.2015 10:32
Dobrý deň,
využijem tému... Mám asi 30 L mladého vína, ktoré asi neprekvasilo tak ako malo (chytili sa divé kvasinky, kvasenie trvalo iba cca 2 týždne a už sa mi to nepodarilo rozkvasiť... pravdou je, že mušt bol viac-menej z posledných výliskov - ale pozor - nie druhák!). Alkoholu má 12-13, ale proste chuťovo to nie je víno ako má byť... Rozmýšľam, že by som to vypálil. Otázka je, či bežne v páleniciach je 30 L dostatočné množstvo na to, aby sa to dalo vypáliť... Pri tekuton stave je nutné brať do úvahy minimálne potrebnú kapacitu kotla?
Ďakujem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 7.11.2013 10:45
Hroznový kvas je velmi stabilní, doporučuji vypálit po 10 - 12 týdnech. Určitě je vhodné matolinový koláč posypat cukrem a po týdnu od založení zakrýt PE folií a zatáhnout gumicukem. Teplota 15 °C je vyhovující, kvasinky bych také nepřidával, na povrchu kuliček vína je jich dost. Přidavek vody by byl vhodný jedině, kdyby přirozená cukernatost kvasu byla velmi vysoká, řekněme nad 20 °Brixi (refraktometricky), což nepředpokládám. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.145 (?), 6.9.2017 1:33
Chcel by som sa spýtať možem pripravený kvas s hrozna uzavrieť na pevno obrucov? Nedôjde tam náhodou k veľkému tlaku a nestreli to? Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.210 (?), 28.2.2010 22:37
Dobrý večer, Zdeňku. Já jsem se zařekl, že se již do diskuze nezapojím, ale vzhledem k tomu, že se slušně dotazujete na bod b), tak odpovím. Já osobně jsem pálil 2x z vylisované šťávy a nyní 2x přímo z kvasu matolin. Napsal jsem, že surovinou jsou pro mě odstupkované matoliny. A já je ještě při rozdělování do nádob surovinu přebírám, aby tam opravdu žádné stopky nebyly. To byla podmínka páleničáře v legální pálenici (jinde nepálím). Další jeho podmínkou je 1 l stolního oleje, zřejmě k zabránění pěnění kvasu při prvním přepalování. Naprosto žádný problém s připalováním nikdy nebyl. Ano, ušetříte tak práci s lisováním. Souhlasil bych s názorem, že vínovice vypálená z matolinového vína je jemnější než vypálená z matolinového kvasu, ale je méně aromatická. Jen bych polemizoval s označením "výrazně". Ale to je věc názoru. A také dalšího využití. Já po posledním pálení z matolin mám tolik kladných názorů na pálenku, že polovinu množství nechám "uzrát" a později rozhodnu zda ji vyuřiji jinak než pro přímý konzum. Zda mohu přidat nějaký recept. Využití jsem již naznačil: domácí vinjak, bylinné likéry, dále ořechovka, jeřabinka. K dobarvení používám karamel, k doslazení med nebo javorový sirup. Bylinky maceruji v pálence. Více k receptům nebudu uvádět.
Zdeňa z Moravy
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.252 (?), 25.12.2010 19:27
Dobrý sváteční den,
mám drobný technický dotaz, pro Vás skušených asi trocha úsměvný..
Skouším a testuju (spíš začínám) protože "dedím" vinohrad po dedečkovi, kotrý dělá nejlepší víno, ale u nás je spíš v kurzu páleno.
Takže můj první pokus z loňska, vínovice z druháku, byl uspokojivý až nadprůmer, já mu řýkam, že je jak z bonparů. Netřeba ani brzdit, ani hlava nebolí.. :) Vlastne ani nevím, jestli je to po Vašem skutečne druhák. Takoví mám od neho název na papírku (z výlisků z vína, vody a cukru; prokvasit, nechat sednou a vyčistit).
Tenhle rok je extra pokus, to sem se mu radči ani nepriznal, podobný druhák + druhák z druhákových kvasnic z minulého roku (byly zdravé a voňavvé) + sedlé kvasnice z regulérního vína a dál standartní postup.
To bude asi pro Vás moc.
Má otázka tedy je kolik může orientačne víno dát vínovice.. asi neplatí, že ze 100 litrů 10% alkoholu je 20l 50tky minus nejakých 10% straty objemu - t.j. 18l pálenky ze 100l vína.
Děkuji za odpověd a rady. Názory na moje pokusy budou asi těžký. :)
Michal
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.241 (?), 1.3.2011 20:14
Omlouvám se za pozdní příspěvek, myslel jsem, že odpoví "ostřílení" diskutéři.
Jak jste uvedl to množství (odhad z koncentrace alkoholu), tak by to tak mělo i vyjít, „neznámou“ je zde pouze, kdy v „palírně“ ukončí destilaci při druhém pálení (resp. při jednokotlové kolonové destilaci). Pro zjednodušení výpočtu to tak můžete brát.
Přeji mnoho zdaru při vašich pokusech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|