Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?



host - 195.11 (?)
19.12.2017 19:06

Zdravím. Já jsem zakoupil 50 l kolonu KEG s chladícími prsty a odkalovačem. Po několikaletých pokusech, kdy jsem stále nedosahoval kvality pálenky kterou jsem chtěl, jsem udělal stejnou úpravu a to: uřezal jsem část kolony s odkalovačem a studenými prsty a chladičem. Chladič jsem následně přivařil na trubku kolony a spojil kolonu s chladičem. Tím se s původní kolony stal klasický přístroj na dvojitou destilaci.  Dále jsem kolonu vybavil regulátorem výkonu. Po prvních dvou páleních je kvalita už mnohem lepší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
host - 248.117 (?), 19.12.2017 16:33

Dobrý den,

doporučuji odtranit /vyřezat/ údajný odkalovač, vyřadit z provozu "chladící prsty" /jestli je tam máte/ a zapojit chladící vodu přímo na chladič.Prostě z toho polského "zázraku",který nefunguje udělat KLASIKU přístroj a je pokoj.Já jsem si tím prošel a trvalo mi dva roky než jsem to vychytal.Nyní vše funguje ke spokojenosti jak má.

      
host - 195.11 (?), 19.12.2017 19:06

Zdravím. Já jsem zakoupil 50 l kolonu KEG s chladícími prsty a odkalovačem. Po několikaletých pokusech, kdy jsem stále nedosahoval kvality pálenky kterou jsem chtěl, jsem udělal stejnou úpravu a to: uřezal jsem část kolony s odkalovačem a studenými prsty a chladičem. Chladič jsem následně přivařil na trubku kolony a spojil kolonu s chladičem. Tím se s původní kolony stal klasický přístroj na dvojitou destilaci.  Dále jsem kolonu vybavil regulátorem výkonu. Po prvních dvou páleních je kvalita už mnohem lepší.

         
host - 59.43 (?), 26.12.2017 9:08
Ten samy problem mam taky. Poridil jsem tu z toho 100l kegu na tech nožkách. Teče z toho smrádek. Coz asi reakcni clen co je tam tech 5dratenek tak nestiha nebo jsou ridke oka a pary to jednoduše proletí bez toho aniž by to zaucinkovalo. Napravi to pripravek na sirku DESULFIN par kapek do destilatu vysledneho. Cca na 5l 0,5ml více udela chut medenky. Z tou chutí vodky po par zkouseni jsem dosel na to ze to chce vice topit a přiměřene chladit.cca 2l za min. Ustalit na 85 a pak nechat tak. Pod 83tece jen lih cisty. Nad 85je chut. Teplota se pomalu zveda. 93st vypnu.teplomer na hore na kolone. A chuti je tam najednu dost.ten 1odkalovač co tam je. Tak z toho potom vyleju 2dl za cely proces. 80l kvasu. Tak to neni tak hrozne. A chutí je to kyselka, tak odkalovač tam necham. Zatim jsem to zkousel parkrat. Komin se chystam vyplnit cely medenyma smotanyma dratama co jsem rozplet svareci kabel. A pokud to ani nepomuze.tak jsem tez zvazoval to predelat na system 2D.
            
host - 37.117 (?), 29.12.2017 20:32

"...Napravi to pripravek na sirku DESULFIN par kapek do destilatu vysledneho..."

Já v žádném případě nejsem žádným extrémním odpůrcem chemie, spíš naopak.

Je v každých potravinách a veškeré jejích složky když se chce tak se můžou označit za velmi nebezpečné nebo alespoň potencionálně karcinogenní.
*
A jako starý domácí vinař, ovocný, stále se nestačím divit co vše mají ti révoví-komerční k dispozici. Co vše se jim dnes "vnucuje"...
Ale zpět k tématu, k té citaci v úvodu:

Proč se jimi inspirujete, proč cpete modrou skalici do destilátu???
Víte jistě, že jste ten přípravek použil tak aby skutečně zreagoval jak má?
Nebylo by lepší použit takové přípravky už při destilaci protože kdyby nezreagovaly správně tak zůstanou ve vařáku?
*
(To, že má měď velmi dobré katalytické vlastnosti se ví už hodně dlouho. A taky to, že to vůbec není vhodný potravinářský materiál a proto se k takovým účelům nikdy nepoužíval a ani nepoužívá. Už jsem to mnohokrát na více místech psal. S výjimkou destiláterství. Jenže tam všechny nežádoucí sloučeniny zůstanou nebo ztečou zpět do vařáku a už nemůžou finální výrobek nijak zkontaminovat!)

Rafael.

               
host - 33.3 (?), 29.12.2017 20:52

moc tomu nerozumim me bylo doporuceno at pridam do kvasu kyselinu sirovou 30 roku palim normalne       dela se to v severnich cechach v palenicich        na morave snad budou palit po staru

            
host - 17.250 (?), 29.12.2017 22:39

Zajímalo by mě o jaké kolony problémové se jedná. Odkazy jsou již nefunkční a já mám na bazošu taky na jednu spadeno.Tak abych se nespálil.

               
host - 247.21 (?), 19.6.2018 11:22

Já mám polskou kolonu se 2 odkalovači a udělal jsem jenom jednu úpravu. Vytahal jsem drátěným háčkem ty nerezové špony, které byly ve sloupu od kotle a nacpal tam měděnou uzemňovací pásku, kterou používají elektrikáři. Žádné zápachy a ani pachutě jsem nezaznamenal. Dělal jsem jabkovici z moštu, režnou z vylisovaného režného kvasu, čistý alkohol z cukru a anglických kvasinek a také jsem přepaloval víno. Vše bylo v pořádku, vonělo to a chutnalo tak, jak má. Obsah odkalovačů si vždy nechám pro příští destilaci, podle toho o co jde, tak to přidám ke rmutu.

                  
host - 25.40 (?), 16.9.2018 12:06

Kamarád má polskou kolonu 100l. Funguje naprosto bez problémů. Jen je potřeba dodržet a to zejména u hustého rmutu volný prostor. Tzn. u hustého kvasu nechat více volného prostoru, nejlépe polovinu. Ideální přidat do rmutu enzym a kvasinky, aby nebyl příliš hustý, bude mít i lepší aroma, chuť a hlavně kompletně zřídne. Pravidelně čistit filtry jak měděné tak nerezové a hlídat teplotu vody. Výsledná pálenka má naopak mnohem lepší chut a vůni jako z vícekrat přepalovaných rmutu. Cukr nikdy nedělá odporný ocas.

 (Předem nastavené hodnoty na počítači si hlídá a celý proces ukončuje při teplotě 97,2 stupňů.)

100l
100l
            
host - 240.38 (?), 26.12.2018 20:56
Dobry den. Mám palenici taky na nozkach.Prvni pálení byl cítit taky smrad, ale další pálení ,už bylo lepší a hanka voněla krásné. Chtěl jsem se zeptat na Vaše nové poznatky se zápachem a jak casto měníte nebo cistite medenou dratenku. Dík za info Když tak pošlete email. Karelktm@email.cz
               
Karelktm - (1) - 240.38 (?), 26.12.2018 21:03
Dobry den. První pálení byl zápach. A druhé a třetí už bylo lepší musí se držet teplota 84-86. Jinak super stroj. Matebnake nové poznatky? Jak často měníte nebo cistite medenou dratenku?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika