Cider - výroba
|
|
|
|
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář (116) - 20.246 (?) 29.1.2014 8:55
Použil jsem lahve od pepsi. Teď jsem koukal, že např. kofola má lahve na omak tužší.
Má na uchovatelnost vliv doba mezi moštováním a plněním lahve. Např. 1hod. nebo 4hod. po moštování?
Na eliminaci výbuchu má vliv výše teploty při uskladnění. Hlavně první týdny po uskladnění. Koncem října je někdy obtížné sehnat chladné místo. Protože nemám k dispozici ani jeskyni, ani vodoměrnou šachtu, uvažuji o zakopání lahví do země někde ve stínu na severní straně. Při nejhorší variantě budu mít zoráno.
Ještě jsem uvažoval o primitivním ventilku. Dírka malého průměru do víčka, několikrát přeložený mikroténový sáček, gumička. Ale výsledný produkt bude s největší pravděpodobností normální jabčák.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 28.1.2014 23:14
Určitě vyzkouším i přes potenciální riziko výbuchu
Opakuji, že je třeba opatrně PETky otvírat, - vychladit, nepřepat, jen lehce povolit závit a vyčkat na dekompresi, při níž odejde jisté množství pěny a cca 1 deci moštu.
Je možné, že velikostí ponechané vzduchové bubliny (mírou promáčknutí PETky) by se mohlo dát regulovat procento alkoholu v konečném produktu. Ale nemám to odzkoušené.
|
|
|
|
|
|
|
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář (116) - 20.246 (?), 29.1.2014 8:55
Použil jsem lahve od pepsi. Teď jsem koukal, že např. kofola má lahve na omak tužší.
Má na uchovatelnost vliv doba mezi moštováním a plněním lahve. Např. 1hod. nebo 4hod. po moštování?
Na eliminaci výbuchu má vliv výše teploty při uskladnění. Hlavně první týdny po uskladnění. Koncem října je někdy obtížné sehnat chladné místo. Protože nemám k dispozici ani jeskyni, ani vodoměrnou šachtu, uvažuji o zakopání lahví do země někde ve stínu na severní straně. Při nejhorší variantě budu mít zoráno.
Ještě jsem uvažoval o primitivním ventilku. Dírka malého průměru do víčka, několikrát přeložený mikroténový sáček, gumička. Ale výsledný produkt bude s největší pravděpodobností normální jabčák.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 29.1.2014 10:18
O ventilku neuvažujte, stačí to lehké promáčknutí a dotažení jen tak aby si lahev nepřisála vzduch. Kofola je vyzkoušená, ta vydrží. U Pepsi jsou 2l tenké, ale litrovky jsou taky pevné. Z perlivých vod mám odzkoušené pak Poděbradka a Magnesia.
Produkt je perlivé jablečné. V nepříliš studené ledničce to jde taky. Na zahradě můžete využít i to, že to naskládáte do přepravek, přikryjete volně přehozeným prostěradlem či jinou plachtou, kterou udržuje déšť nebo kropení hadice ve vlhkém stavu. Výpar vody a umístění ve stínu udrží prostor v přepravkách chladnějším.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 29.1.2014 10:32
Loni jsem zase po dlouhých rocích udělal z letních jablek mušt.Něco se hned vypilo, a něco-asi 50L jsem zahřál na 75°C, a hned za tepla plnil připravené PETky(některé tvar držely,některé se kroutily), a pro lepší sterilizaci převrátil dnem vzhůru.Po zašpuntování některé čepičky nevydržely, a musel jsem je nahradit.Všechny PETky s muštem jsem uložil do temna, chladna.Ještě jsem neotevřel ani jednu, a doufám, že se mušt nekazí.V lepším případě zůstane mušt muštem,a v tom horším se změní na jablečný sekt...nebo obráceně???Nechám si ho na jaro, kdy už jablka nebudou, a vitamíny budou třeba-no ňi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 30.194 (?), 6.5.2015 22:42
To je zrovna asi nejhorší cider momentálně v ČR dostupný. Existují i domácí výrobci cideru – jabčáku. Zkuste si je vyhledat na internetu, například F.H.Prager, Rossbach Cider, Magnetic Apple, Pan Jablíčko atd. Vyrábějí kvalitnější a chutnější cidery z českého ovoce, bez přidaných dochucovadel. Nejsou sice tak snadno dostupné (samoobsluha), ale stojí za to je ochutnat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|