Mě uštkla zmije letos v srpnu. Křovinořezem jsem čistil místo podle cesty, pro uložení dřeva. Není pravda, že zmije uteče. Ona se pouze stočí a skryje. Pak buď máte štěstí, že na ni nešlápnete, nebo nesáhnete jako ta turiska letos v tatrách. Štěstí je, že se lidmi neživí, ale pouze se brání, proto při takovémto uštknutí použije jen málo jedu, aby získala čas a utekla a jedn jí zůstal na lov potravy. Když mě kousla, tak jsem byl zabrán do sekání a nejdříve jsem si myslel, že něco odlétlo od křovinořezu. Normálně si na tuto práci beru holínky. Teď jsem měl jen nízké boty. K lékaři jsem nešel. Bolest podobná jako když štípne vosa ale o dost silnější. Ale bolelo to celou noc a ještě druhý den v takových vlnách. To místo je ještě teď ztmavlé a trochu ztvrdlé. Co dělat, aby nebyly na zahradě nevím, ony mají velký akční radius, několik kilometrů, takže se mohou objevit kdykoli. Pokud je to v kraji, kde zmije žijí, pak je nutno s nimi počítat. Uštknutí je skutečně náhoda. Myslím si, že i kdyby zmiji objevil pes a na se proti němu postavila, že by si netroufl.
F.O.