Nejvhodnější líska / mandloň?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?)
15.2.2015 5:32

To zhnědnutí a uschnutí nasazených plodů je povětšinou právě ten projev Monilie na lískách - pokud nepomůže řidší a světlejší koruna, pak je dobré použít Horizon do posledního postřiku proti nosatci.

Červivost je odrůdově závislá. Odrůdy s tvrdou skořápkou a krátkou punčoškou trpí červivostí méně, ale jsou na 100% cizosprašné (např Hallský). Odrůdy s dlouhou punčoškou a vejčitým plodem s tenkou skořápkou (Lombardský, Webův, Jeevův,...) trpí červivostí více. Jsou však dobrými opylovači a oříšky mají lepší chuťové vlastnosti. Zajímavé je, že jsem dosud nezaznamenal červivé plody na kroucené lísce, ačkoliv jsou jako malé Lombardské.

Pro plochu 5×4 m se nedá počítat s více než jedním keřem nebo stromkem. Na dva keře/stromky potřebujete plochu min 6×4 m.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

McMičurin - (5) - 167.47 (?), 14.2.2015 10:44

Nosatec je nějaký brouk? V okolí se asi nevyskytuje, jinak bych ho pravděpodobně znal.

Monilióza a kadeřavost se mi v zahradě bohužel celkem vyskytuje.

host - 157.239 (?), 14.2.2015 11:01

Až dopěstujete lísku do plodnosti, tak ho poznáte. On si Vás najde-přiletí. Ochrana je možná chemická i mechanická-setřásáním, pomoci můžou domácí i divocí opeřenci-slepičky, perličky, bažanti, koroptve... Pokud pěstujete jen jednu sortu lísky a chcete zvýšit šance na dobrou úrodu, v době prášení pylu doneste kvetoucí větvičky jiné odrůdy a pořádně jimi třeste-po větru k Vaší. S.P.,Ch.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 14.2.2015 11:10

Co se týče tvaru, lepší mi přijde stromek naštěpovaný na turecké lísce. Je míň práce s vyřezáváním odnoží. Červivost způsobená larvami nostace je všudypřítomná, i když samotného brouka najdeme málokdy (má mimořádně dlouhý nosec). Větší škody, než nosatec mi způsobují práci, kteří dokáží sklidit většinu úrody. A pak taky záhadná choroba (houbová?), kdy velké množství nasazených plodů - celých trsů - zhnědlo a uschlo.  Naroubováním více odrůd do jednoho stromu (keře) výrazně zvýší plodnost. Pokud tedy nemáte víc různých odrůd těsně vedle sebe.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 15.2.2015 5:32

To zhnědnutí a uschnutí nasazených plodů je povětšinou právě ten projev Monilie na lískách - pokud nepomůže řidší a světlejší koruna, pak je dobré použít Horizon do posledního postřiku proti nosatci.

Červivost je odrůdově závislá. Odrůdy s tvrdou skořápkou a krátkou punčoškou trpí červivostí méně, ale jsou na 100% cizosprašné (např Hallský). Odrůdy s dlouhou punčoškou a vejčitým plodem s tenkou skořápkou (Lombardský, Webův, Jeevův,...) trpí červivostí více. Jsou však dobrými opylovači a oříšky mají lepší chuťové vlastnosti. Zajímavé je, že jsem dosud nezaznamenal červivé plody na kroucené lísce, ačkoliv jsou jako malé Lombardské.

Pro plochu 5×4 m se nedá počítat s více než jedním keřem nebo stromkem. Na dva keře/stromky potřebujete plochu min 6×4 m.

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 66.105 (?), 4.3.2015 17:42

Lískové stromky se dají také zapěstovat bez roubování, viz foto.

Líska - stromek
Líska - stromek

host - 113.251 (?), 29.10.2020 11:56

Dobrý den, ráda bych se zeptala, která líska dorůstá do největší výšky?  

Na dvoře máme dvě staré lísky (odrůda asi Webbova, výška okolo 7 -8 m), které zasadili původní majitelé, aby odstínili pohledy od sousedů. Necháváme je kvůli stínu a z jedné strany i kvůli odclonění. Na druhé straně sousedé opravili dům a z okna nám vidí do celého dvora. Takže líska by nám poskytla soukromí. Na této straně už jedna líska roste, ale my bychom potřebovali nový keř asi 2 metry od ní.

Když jsem si procházela databázi odrůd, našla jsem jen zmínku o bujnějším nebo slabším růstu.  Je nějaká odrůda, která tím růstem vyniká?

Oříšky máme také, ale vzhledem k pracnosti louskání, jich většinu necháváme pro ptáčky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz