Pěstování orchideí

host - 230.129 (?)
15.10.2008 16:23

zdravím- nepřelévat a nelít vodu do středu rostliny. Stalo se mi před lety také -srdíčko už nenarostlo, ale vykvetla a NA STVOLU roste list.Trvalo to asi 3 roky, než se chudera vzpamatovala.Jinak jsou to květinky skvělé. Škůdce na listu -bohužel asi i v hlíně- VLNATKA, je hajzlík. Asi 2.mm bílá a s ocáskem. Hubím ji Mospilanem, ale pozor na ředění -jen slabým ať se nespálí rostlina.OPATRNĚ PŘIHNOJOVAT -já dávám tekuté hnojivo na orch. nebo spařím vařící vodou trochu hlíny od kompostu a tím po zchladnutí zaleju. nebo -a to nesmí být doma manžel přejedu hlínu v mikrovlnce v ig. sáčku.  Smíchám s dešťovkou a zaleju.To jim šmakuje.Kaja

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

petulka - (2) - 249.27 (?), 8.10.2008 14:56

z toho duvodu se ptam jestli mi nekdo muze poradit...

host - 67.226 (?), 8.10.2008 20:07

Poslední věta mého příspěvku je moje rada. Zkoušel jsem to, funguje to. Přímé odkazy se zde nesmí dávat, jsou mazány. Když tak se ozvi co ti není jasné. Nakopíruji ti tu třeba tento text:

Tento ve sbírkách často zastoupený chladnomilný druh nížinných i horských lesů jihovýchodní Asie má článkovitě dělené ztloustlé opadavé pahlízy. Po skončení období klidu vyrůstají z jejich kolínek krátké květní stopky nesoucí 2 – 3 květy.

Teplota – dendrobium nobile a jeho hybridy patří k chladnomilným orchidejím. V létě je vhodné vynést rostliny ven na zahradu nebo balkon a nechat je venku do prvních mrazíků, které rostlina, pokud je suchá, bez problémů přečká. V zimě je nejlepší umístění v prostoru, kde je 5 – 15°C, čím míň tím líp.

Světlo – od května rostlinám vyhovuje mírné přistínění a od poloviny srpna pak plně osluněné místo. Rovněž v období klidu potřebují rostliny co nevíce světla.

Zálivka – v létě v období vegetace často zaléváme. Po ukončení růstu zálivku postupně omezíme. V zimě zaléváme minimálně. Suchá a chladná perioda je základem pro bohatou násadu květů. Po objevení nových výhonků na bázi vyzrálých pahlíz začneme více zalévat a můžeme i zvýšit teplotu.

Hnojení – hnojíme od jara do podzimu hnojivem pro orchideje, doporučenou dávku můžeme snížit na polovinu.

Přesazování, množení a substráty – přesazujeme vždy, když je substrát v květináči zetlelý nebo se rostlina do něj už nevejde. Možný substrát je rašelina, drcená kůra, nalámaný polystyren a dřevěné uhlí v poměru 0,5:1:1:1. Množit můžeme dělením trsů při přesazování nebo malými rostlinkami tzv. keiki, které se vytvářejí na starších pahlízách. Dále lze množit nařezáním starých opadaných pahlíz na kousky tak, aby bylo kolínko uprostřed. Řízky napícháme do vlhkého rašeliníku a volně překryjeme mikrotenovým sáčkem tak, aby byl prostor pod ním alespoň minimálně větrán. Řízky je třeba pravidelně rosit a kontrolovat, zda-li se neobjevuje plíseň.

host - 53.175 (?), 29.9.2008 19:19

Dobry vecer, mam take phaleanopsis uz presne rok. Byl koupen v zari uz kvetouci a kvete az doted. Kdyz jsem ale tedko zapomnela rostlinku pres noc ve vode a vyndala ji az rano, tak mi najednou kvety zezloutly a zacal od zhora (od kvetu) smerem dolu zloutnout cely stonek. Myslim, ze je to prave tim, ze jsem ji ve vode nechala tak dlouho. Ted nevim, co delat se stonkem; je tak z poloviny zluty a vypada to, ze bude zloutnout stale dal smerem ke korenum.  Mam ho ustrihnout nad 3. ockem, kde jeste neni zluty??  A pak muj phaleanopsis ma jeste jeden stonek s kvety, ten je zatim stale zeleny, ale kvety uz zacinaji pomalu zloutnout. Mam ho nechat az uplne odkvete?? A pak ho ustrihnout za cca 3. ockem?? Zacinam se bat. Prosim poradte mi. Moc vam dekuji.   Denisa

host - 168.177 (?), 1.10.2008 10:04

Dobrý den, prosím opět po čase o radu.

Mám u orchideí nějaké suché vzdušné kořeny.Je to normální?Rosím tak jednou za dva dny a zálivku jsem prováděla ponorem před třemi týdny.Déle je nemám.

Dále jsem se chtěla zeptat, když je budu chtít přihnojit tekutým hnojivem Substral orchideen, jestli mám roztok nalít do vody, do které ty květináčky ponořím... Děkuji za radu.Patrika

host - 186.98 (?), 1.10.2008 13:09

Co to je suché? Vzdušné kořeny jsou snad ke schnutí normálně uzpůsobené... když je porosíte tak jsou mokré... když je nerosíte... jsou suché. Pokud jsou ale suché na troud a bez života, je to samozřejmě chyba,,

Máčení květináčů je zbytečnost, stačí klasická zálivka, a vodu nechat odtéct.

Hnojivo stačí vegaflor nebo krystalon plod a květ...

Karlos.

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 151.168 (?), 1.10.2008 14:45

Když si tady vlevo zadáte do okénka "Vyhledávání" heslo phalaenopsis, tak vám vyjede spousta informací a diskusí, kde je vše potřebné zodpovězeno. Nemá cenu to psát znovu a znovu.

host - 168.177 (?), 2.10.2008 10:13

Kořeny jsou některé bohužel opravdu uschlé.Tak jsem ale květiny dostala...

Dá se to nějak napravit?Třeba častějším rosením 2x za den?

Děkuji za odpověď, Patrika.

host - 248.114 (?), 15.10.2008 7:55

Dobrý den, taky bych chtěla poprosit o radu. U jedné Phalaenopsisky mi prakticky vyhynul střed,(samozřejmě moje pěstit.chyba),takže zůstaly 2 listy a suchý stvol... co dál?Je šance, že nějak obrazí?Prošla jsem tady na netu, co se dá, ale na tohle jsem nikde odpověď nenašla.Děkuju a hezký den.Janap

host - 168.177 (?), 15.10.2008 15:21

Dobrý den.Tak už tase otravuji, ale mám problém.U té orchideje jak jsem už před tím psala, že má ovadlé květy, tak jsem zjistila na některých kořenech co jsou v květináči plíseň.Přitom bych řekla, že po poslední zálivce se jí daří lépe a květy se trochu zberchaly... Co s tím??Děkuji mnohokrát za odpověď. Patrika

host - 230.129 (?), 15.10.2008 16:23

zdravím- nepřelévat a nelít vodu do středu rostliny. Stalo se mi před lety také -srdíčko už nenarostlo, ale vykvetla a NA STVOLU roste list.Trvalo to asi 3 roky, než se chudera vzpamatovala.Jinak jsou to květinky skvělé. Škůdce na listu -bohužel asi i v hlíně- VLNATKA, je hajzlík. Asi 2.mm bílá a s ocáskem. Hubím ji Mospilanem, ale pozor na ředění -jen slabým ať se nespálí rostlina.OPATRNĚ PŘIHNOJOVAT -já dávám tekuté hnojivo na orch. nebo spařím vařící vodou trochu hlíny od kompostu a tím po zchladnutí zaleju. nebo -a to nesmí být doma manžel přejedu hlínu v mikrovlnce v ig. sáčku.  Smíchám s dešťovkou a zaleju.To jim šmakuje.Kaja

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz