Pěstování orchideí

host - 159.45 (?) 
23.9.2008 8:26

pestovani orchideji

tak to tady vse ctu a jsem z toho uplny jelen. Moje kamaradka ma 7 orchideji ruznych druhu, vsechny stale a nadherne kvetou a ty kytky STOJI 5 - 7 CM VE VODE!!! Nikdy nedela nic z toho, co tu pisete, coz je neprelevat, hlavne vodu vylít, obcas hnojit, ma je v hlinenych kvetinacich a k tomu jeste v obalu, takze koreny nevi, co je svetlo, nerosi je a zaleva vrchem tak, ze jsou potopeny jak jsem uz psala. Prosim o nazor, jak je mozne, ze jeste neuhnily a tak nadherne kvetou, ze lze jen zavidet. Jsou v pidi kuchynce na u okna na severni strane.Hanka

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 186.98 (?), 23.9.2008 11:31

Někdo má prostě štěstí na mikroklima pěstebního prostředí, to je realita. Důležité je si uvědomit, že nakoupené moderní kultivary ala holand jsou opravdu tvrdé kytky, co snesou hodně, navíc již hotové a dospělé. Ne každému ale dělají takoví kříženečci radost... že. Někdy se ale stane, že teplota + voda v růžici, průvan u okna, chlad od okna + jiné vlivy o kterých ani nevíme zapříčiní,  že odejde celá rostlina. Nic neobvyklého. Plastové průhledné hrnky nemá cenu vůbec řešit, ale některým tady na foru tohle asi nevymluvím.  Když je substrát dobře hrubý a vzdušný, a rostlina zdravá, přežije i občasné stání ve vodě. Dlouhodobě to však nelze doporučit...

Karlos.

host - 115.197 (?), 25.9.2008 11:48

Přeji všem hezký den. Také jsem dostala darem 3 ks orchideje. Nádherně kvetly, po odkvětu jsem (neznalostí) nad třetím očkem odstřihla stonek. Asi se o ně moc starám - pravidelně v neděli máčím do týden odstáté vody s hnojivem. Máčím cca 1 hodinu. Teď jsem si všimla, že u jedné začaly " chytat  " vzdušné kořeny jako plíseň. (bílý povlak). Prosím poraďte o co se může jednat. Také mě po odkvětu na stonku vyráží další stonek s lístky. Jak píšete - může se asi jednat o novou orchidej. Mám stonek s lístky odříznot a prosím - jak a kam zasadit. Děkuji Míla

host - 67.226 (?), 25.9.2008 19:45

Diagnózu jste si určila sama. Nelze na ni dohlédnout, takže předpokládejme, že indikace je správná, a že se jedná o nějakou botritidu. Ta jak známo, je skoro vždy spojena s vlhkostí. Takže pro začátek zkusíme změnit režim zalévání, nebudete rostliny máčet hodinu ve vodě, ale zkusíte je pouze prolévat vodou, a to tak, abyste nezasáhla vzdušné kořeny. Prolévání je doporučováno devíti z deseti pěstitelů orchidejí. Zalévat nikoliv pravidelně, ale po vyschnutí substrátu. Hnojivo po dobu léčby vypustíme a v budoucnosti budete hnojit pouze jednou za 14 dní, v zimě vůbec. Častým hnojením se vám dřív zasolí substrát, což v konečném důsledku má na rostlinu negativní vliv. Během nemoci se vyvarujte i případného rosení. Pokud se vám na orchideji rodí nový potomek, pak půpeční šňůru možno odstřihnout v okamžiku, kdy má alespoň 3 listy a nejméně 3 kořeny dlouhé minimálně 5 cm. Pak pouze přesadíme do nového hnízda s doporučovaným substrátem. 
Kontrola za měsíc kdy, pokud to nepomůže, nasadíme případně nějaký fungicid... další, prosím.

host - 115.197 (?), 26.9.2008 9:19

Děkuji hostu 67.226 za vyčerpávající odpověď. Jsem v pěstování orchidejí začátečník. Slyšela jsem, že  " převeliká "  péče o orchideje jim škodí - přesvědčila jsem se sama...  Vaše rady si beru k srdci a budu se jimi řídit. Jěště jednou děkuji. Míla

dana smékalová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 144.98 (?), 26.9.2008 20:29

Ludisia Red Velvet-tak se jmenuje orchidej, kterou jsem si koupila.Má někdo zkušenosti z jejím pěstováním?Prosím, poradte.

host - 67.226 (?), 28.9.2008 20:56

Nedávno jsem byl na stránkách, kde byla popisována orchidej Ludisia discolor. Předpokládám, že váš druh je ze stejného těsta.Chtěl jsem vám to tady zkopírovat, ale bohužel v současné době jsou stránky nepřístupné. Pokud jste to nečetla, tak to nejdůleřitější co bylo psáno: stínomilný druh, takže žádné přímé sluníčko, substrát jemný, s rašelinou a dalšími drobnými přísadami, ale substrát, který se prodává je pro tento druh vyhovující. A ještě jednou substrát, musí být neustále vlhký. Hnojení obvyklé, jednou za 14 dní.

dana smékalová - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (67) - 144.98 (?), 1.10.2008 17:31

děkuji vám za radu, našla jsem si tu discolor, ono je to vlastně tosamé, akorát tam bylo na jmenovce ludisia red.Takže moc díky       Dana

petulka - (2) - 249.27 (?), 5.10.2008 11:44

Dobrý den, doma mám orchidej Dendrobium nobile, nevíte někdo jak se o ni nejlépe starat? Předem díky za odpoveď

host - 67.226 (?), 5.10.2008 19:06

...vedle kaktusářů, citrusářů a třeba milovníků růži mají i orchideje dokonce své fan kluby, spolky, organizace a bůh ví, jak se to vše jmenuje. Ne každé květině se to podaří . Takže, když si dáte do vyhledávače název květiny vašeho zájmu, strávíte dnešní večer u počítače.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz