Pěstování orchideí

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?) 
14.7.2008 21:44

Ahojky, dostala jsem vloni na podzim dvě orchidejky, Phalenopsis a druhou asi Dendrobium.První má novou rostlinku a nevím jak a kdy ji oddělit.Druhá má na květ ale nejsem si jistá jestli je to Dendrobium, pokvete na starém výhonu.Poradíte, pokusím se vložit foto.Díky micuko

Dendrobium???
Dendrobium???
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 114.115 (?), 14.7.2008 22:12

Na snímcích "bez názvu" je phalaenopsis, na kterém se na květním stvolu vytvořila nová rostlinka, tzv. "keiki". Nestává se to moc často - gratuluji . Má se oddělit a samsotatně zasadit, až má aspoň tři lístky.

Na první snímku je zřejmě dendrobium phalaenopsis a chystá se kvést. Mě zatím vždycky kvetly jenom z nových výhonů, netušila jsem, že ze starého výhonu znovu vykvétá. No jak říkám - nejsem odborník, ale jenom praktik :-)

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 14.7.2008 22:24

Simono, moc děkuji.Já jsem v pěstování orchdejí zatím v plenkách.Kdybych je nedostala, asi bych je neměla, ale když už je mám tak se snažím postarat se co nejépe.Praktické rady a zkušenosti jsou nejlepší.Ještě jednou díky.Jo, jednoho takového odborníka jsem se zeptala, kdy zaštipují rajčata v oblasti kam jsme se přistěhovali a co myslíte, že mi řekl "Až vám nebude stačit kolík ".Tak že zlaté vaše dlouholeté zkušenosti.Já jsem ráda, že se o ně podělíte. Hezký večer micuko.

host - 31.80 (?), 21.7.2008 16:12

Prosím vás ja mam doma ´v květinači orchidej ale nevim kolik krat v tydnu mam ho zalívat a jestli ze zdola do taliřku a nebo normalně do květinače, a jeste jestli ta voda muze být normalně z kohoutku. poradte mi prosím.

moc vam děkuju!!!

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 21.7.2008 16:20

Ahojky, každý má jiný způsob, já tak jednou za 14 dní až tři týdny ponořím květináč do vody, asi na půl hodiny, vyndám a nechám vodu vykapat.Tu vodu mám odstátou Jinak každý den orchidejky rosím.Ať se daří.

host - 24.150 (?), 21.7.2008 16:45

Dobrý den, mám doma několik phal., kvetou jako o závod už podruhé od ledna 2008, kdy byly koupeny. U dvou z nich jsem si všimla žloutnutí spodních listů. Poradí mi někdo, co by to mohlo znamenat? Děkuji Hana

host - 31.80 (?), 21.7.2008 18:24

Dobrý den ja by si chtela zeptat ja mam orchydej roste mi nová vetvička mam pro ni taky dat oporu jako maji vsechni. Dík

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 21.7.2008 20:31

Nejsem letitý pěstitel snad se ozve někdo zkušenější, ale k novému výhonku bych tyčku dala, jinak se asi položí a neporoste nahoru.A to žloutnutí listů mi přijde celkem normální.Ty moje dvě taky o nějaké listy přišly, a obě mají na květ i když, řekla bych, že vypadají trochu opelichaně, viz nahoře foto

host - 22.31 (?), 23.7.2008 11:09

Dle různých odborníků, nejsou prodávané substráty pro orchideje příliš vhodné, jelikož jsou velmi jemnozrné a tím zadržují velké množství vody. Nejlepší je substrát s velkým podílem borové, dubové či dokonce piniové kůry. Moje otázka je, jde vůbec něco z toho zakoupit a kde?

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 44.168 (?), 23.7.2008 11:53

Jj, kupované substráty jsou velmi jemnozrnné - byla jsem nepříjemně překvapená, když jsem ho poprvé koupila, protože v každé příručce pro orchidejáře se píše, že substrát má být hrubý. Výrobci asi nečtou příručky 

Na borovou kůru chodím do lesa :-) Doma ji pro jistotu pořádně prohřeji na plechu v troubě, aby se zlikvidovaly nežádoucí zárodky všeho možného.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz