Jak ale říkám, teoreticky mohu prkýnka dovyrábět a kompostéry ještě zvětšit (ten malý, do toho velkého by se mi špatně lezlo)....................nevím jestli dělám chybu, ale já nelezu do žádného kompostovače, ani kompostéru.Připadá mi to neúčelné, je tam sice po košení trávy teploučko, ale jedna molekula dusíku+tři atomy vodíku vytvářejí velmi nekomfortní prostředí pro dýchací ústrojí člověka.Taky nevím,co bych tam dělal.
No abych uvedl věci na přijatelnou míru, tak především musím sdělit, že mě žádné trávní hmoty pro kompostování nezbývá.Kdyby přeci jen zbyla, použil bych ji pro mulčování malin, aby tam tráva, plevely nerostly, a já nemusel stále dokola vyplévat.Všechnu trávní hmotu kterou získám po košení zahrady použiji ke stromkům.Když nesbírám do koše, mulčuji trávník.A aby mi nesmrděl hnůj, musím si trávní hmotu na přikrytí přivést odjinud.
P.S. Jak tu někdo zmiňuje to spálení semen tím že kompostujete naráz velké množství. To je urban legend, i když vkládané větší množství může být kompostování opravdu prospěšné.Kompost se opravdu značně zahřívá, kočka se na něj chodí v noci ohřívat, mne naštěstí ještě nevzplál (polévám i když i to tomu může někdy napomoci) ale pamatuji že dědkovi párkrát začal doutnat.
Nevím proč by to měla být fáma, nebo pověra.Ale je dobře, že pochybujete.Když člověk pochybuje, znamená to, že nepřijímá vše bezmyšlenkovitě, a předem přemýšlí, jak to doopravdy může být,jak to funguje.Když najde logické vysvětlení, pak myšlenku přijme.
Uvnitř trávní hmoty opravdu vznikájí vysoké teploty potřebné ke zničení semínek plevelů, patogénů chorob.Jen je nutné zaplnit najednou větší objem.U najemno posekané trávy to mám vyzkoušeno.Tráva na kupce se zehřeje(zapaří)hodně rychle.U vysoké pokosené trávy proces zapaření bude trvat déle, ale nakonec i tam dojde k tepelné hygienizaci.