Speciální roubovací nůž/přípravek/kleště k roubování na kozí nožku



host - 147.46 (?)
10.11.2015 16:25

Radit v takovýcto záležitostech je, zvláště na dálku těžké. Osobně používám pro pohodlí zavírací nože. Zásadně používám k jisté činnosti, primárně určený nástroj, vyjímečně se někdy stane, že použiji náhražku- z dílny, kuchyně, ulamovák jsem ještě nepoužit, zkoušel jsem, ale pro řez je velmi krátký a plocha řezu s okrajem chlupatá, což může mít za následek nepříjmutí řenášené odrůdy.Osobně používám nože Mikov. Žabku 806-NH-1, ještě s dřevěnými střenkami, roubovák 802-NH-1 a očkovák 805-NH-1, taktéž ještě s dřevěnými střenkami. Důležité je správně správnými brousky naostřit, u žabky dělá potíž zahnutí čepele, je třeba mít upravené brousky. V žádném případě nepoužít carborundum brousek za korunu kousek na kosu. Řezy je třeba natrénovat na topolových, nebo vrbových proutcích. Pro začátečníka je obtížné řezat hušeň. Při práci je třeba hlídat čistotu čepele, protože přischlé rostlinné šťávy znemožňují kvalitní řez. Co teď napíšu bude zřejmě mnohým k smíchu, můžou se hihňat, nebudu jim v tom bránit a vlastně to na netu, ani nejde. K číštění používám kousek hadýrku, navlhčeného denaturovaným lihem, navíc mi líh provádí desinfekci.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.98 (?), 10.11.2015 11:44

Doporučíte nějaký roubovací nůž? Hlavně jaký tvar - zahnutou špičku k ruce (srpovité ostří), nebo jiné? Používám různé nože z dílny a kuchyně, ale nějak nejsem spokojen s tvrdostí a délkou čepele a hlavně s výsledným řezem...

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 15.90 (?), 10.11.2015 12:06

Nejlepší je ulamovací nůž.  Levný, tenký ostrý, brousit se nemusí. Používám neulamovacíé čepele, měním je celé.  Letos jsem jej použil poprvé, spotřeba 3 plátky ujímavost prakticky stoprocentní.  Kleště od Extolu s omega řezem - výslekdy  nic moc.

         
host - 186.98 (?), 10.11.2015 14:47

Mám pocit, že jsem ulamovací také zkoušel, ale čepel se mi zdála moc pružná a ohebná. Možná máte nějaký bytelnější.

Daník

      
host - 147.46 (?), 10.11.2015 16:25

Radit v takovýcto záležitostech je, zvláště na dálku těžké. Osobně používám pro pohodlí zavírací nože. Zásadně používám k jisté činnosti, primárně určený nástroj, vyjímečně se někdy stane, že použiji náhražku- z dílny, kuchyně, ulamovák jsem ještě nepoužit, zkoušel jsem, ale pro řez je velmi krátký a plocha řezu s okrajem chlupatá, což může mít za následek nepříjmutí řenášené odrůdy.Osobně používám nože Mikov. Žabku 806-NH-1, ještě s dřevěnými střenkami, roubovák 802-NH-1 a očkovák 805-NH-1, taktéž ještě s dřevěnými střenkami. Důležité je správně správnými brousky naostřit, u žabky dělá potíž zahnutí čepele, je třeba mít upravené brousky. V žádném případě nepoužít carborundum brousek za korunu kousek na kosu. Řezy je třeba natrénovat na topolových, nebo vrbových proutcích. Pro začátečníka je obtížné řezat hušeň. Při práci je třeba hlídat čistotu čepele, protože přischlé rostlinné šťávy znemožňují kvalitní řez. Co teď napíšu bude zřejmě mnohým k smíchu, můžou se hihňat, nebudu jim v tom bránit a vlastně to na netu, ani nejde. K číštění používám kousek hadýrku, navlhčeného denaturovaným lihem, navíc mi líh provádí desinfekci.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.11.2015 17:13

Plně vytažená čepel ulamovacího nože je delší než standartní roubovací nůž. Existují 2 šířky - 18 a 22mm a mnoho různých kvalit čepele. Osvědčila se mi čepel, která je vcelku - po částech se neulamuje a je trochu silnější, takže se neprohýbá. Nikdy se mi nepodařilo nabrousit roubovací nůž  tak, aby byl ostrý jako nová kvalitní čepel ulamováku. Jedinou nevýhodou je, že čepele ulamováků jsou broušeny oboustranně. Vzhledem k perfektnímu ostří a tenkosti plátků to ale nevadí. I kvalitní profi ulamovák se zásobou čepelí vyjde laciněji než běžný roubovací nůž s dobrým brouskem.
   Chápu, že oblíbený roubovací nůž se stane po pár desetiletí sadařovým přítelem, používat jednorázové nástroje se mi trochu příčilo. Ale praxe a čistota kopulačních řezů mě přesvědčila. Při roubování za kůru používám klasický nůž. Ulamovákem se špatně odchlipuje kůra a střídat nože v dlani se mi nechce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika