Rýč
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 30.9.2010 17:38
Na stránkách e-shopu Fiskars se prodává 6 druhů rýčů v kategorii Rýče a lopaty a jeden hliníkový v kategorii Lehké zahradní nářadí (co jsem o něm psal výše), to nepočítám různé polní lopatky a rycí vidle. Tedy minimálně 7 druhů rýčů. Mým favoritem je rýč zahradní špičatý - má zahnutou rukojeť a špici na jílovitou a kamenitou půdu. Předpokládám, že většina diskutujících má na mysli právě ten.
Jinak pro paní konvalinku - máme všude po zahradě velmi podobnou půdu, ale záhonky po pár letech kultivace, přísunu hnoje, kompostu a písku lze lehce hlinikovým rýčem porýt. Nechce se mi věřit,, že po sklizni mrkve, rajčat, cibule či salátu musíte naskakovat na rýč, aby vniknul do půdy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.179 (?), 30.9.2010 17:10
Je otázka, zda mluvíte každý o stejném rýči. Fiskars vyrábí 4 druhy rýčů. 3 by se ani rýči neměly nazývat. Jeden je špičatý, ten jsem viděl kdysi u jednoho zahradníka, druhý hliníkový, který se hodí pro drobné holčičky na rytí v písčité půdě jižní moravy. Třetí, výrazně zahnutý je něco mezi rýčem a lopatou a je pro hloubení jam např. na sázení stromků. Až poslední je skutečný rýč. Má čepel rovnoběžnou s rukojetí před jejím zahnutím a ten můžete použít v omezené míře místo sekery.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 30.9.2010 17:38
Na stránkách e-shopu Fiskars se prodává 6 druhů rýčů v kategorii Rýče a lopaty a jeden hliníkový v kategorii Lehké zahradní nářadí (co jsem o něm psal výše), to nepočítám různé polní lopatky a rycí vidle. Tedy minimálně 7 druhů rýčů. Mým favoritem je rýč zahradní špičatý - má zahnutou rukojeť a špici na jílovitou a kamenitou půdu. Předpokládám, že většina diskutujících má na mysli právě ten.
Jinak pro paní konvalinku - máme všude po zahradě velmi podobnou půdu, ale záhonky po pár letech kultivace, přísunu hnoje, kompostu a písku lze lehce hlinikovým rýčem porýt. Nechce se mi věřit,, že po sklizni mrkve, rajčat, cibule či salátu musíte naskakovat na rýč, aby vniknul do půdy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 1.10.2010 12:08
|
|
|
|
|
|
|
Zahradnik72 - (28) - 84.204 (?), 24.4.2018 0:14
Měl bych otázku stran zakončení "lopaty" rýče - oblouček nebo špička?
(Nejde mi o rovnost/nerovnost topora*, ani o to, jestli je to Fiskars nebo něco jinýho a kupodivu ani o samotné rytí.)
Jde mi o "obrývání" zbylých pařezů a jejich kořenů v zemi (většinou menších, které si pak vytáhnu zvedákem sám). Někdo tady nebo v něketrém z "rycích" vláken zmiňoval (před mnoha lety), že vyrýval peřez špičatým rýčem. Já si chci koupit nový rýč a nikdy jsme doma neměli špičatý, vždy ploché. Když jsem tím chtěl přeseknout kořen v zemi, věděl jsem, že nesklouzne. U špičatého se bojím, že pokud se netrefím přesně špicí, ujede mi do boku.
Jak jste na tom s kořeny a rýčem?
Díky
-----------------------------------
* Možná i toporo hraje roli - seknu s tím křivým (ergonomickým) stejně dobře jako klasickým rovným toporem?
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.248 (?), 24.4.2018 5:32
Je to tak jak se domnívate, sveze se. Alespoň ty klasické špičaté nebo tvarově velmi podobné. Já zase mám obrácenou zkušenost - naši vždy kupovali spíš špičaté. Ty jsou spíše na tvoření děr. Navíc se špička lehce ohýbá a po čase až chronicky vlivem častého ohýbání materiálu.
Možností by byla jen mírná oblina, ale i tak si myslím že rovný sekne nejjisteji.
Špici netrefis skoro nikdy, jen nechapu, když "to" obryju jednou max. dvakrát jsou kořeny všechny presekle a není už co vytahovat. Otázka je zda nevymlatit pařez radsi celý.
Zdaretz K. z B.
|
|
|
|
|
|
|
Zahradnik72 - (28) - 84.204 (?), 24.4.2018 6:38
S pařezem máte možná pravdu, nicméně šlo mi o to sklouzávání při přeseknutí kořenu.
Díky za reakci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.248 (?), 24.4.2018 9:03
Zdvořile Vám popisu jak vypadá špičatý rýč. Podívejte se třeba do knížek pro zahrádkáře typu 1000 rad zahrádkářům, nebo Encyklopedie zahrádkářů od Kutiny a kol. a na ne navazující drobnější publikace. Nebo v jakémkoliv obchodě s tímto zbožím, samostatná plechová nebo i kovaná věc tak za stovku (kovaná samo víc) To Je Špičatý rýč. Pokud máte jen mírnou oblinku, tak je to něco mezi, a podle toho se to tak chová. Není to prostě ani to ani to. Já prostě zas nevím co máte vy. Zdaretz K.z.B.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|