Jakou sekeru - prosím o radu

host - 205.111 (?)
18.12.2013 14:58

Za Oslo se omlouvám, psal jsem to v rychlosti a neuvědomil si to, jsem to ale osel, možná byl také blbě popisek dokumentu, ze kterého jsem čerpal. Vzhledná moc není, to přiznávám.  No evidentně si myslíte, že je dobrá možná tak na dekoraci, nebudu vás přesvědčovat o opaku. Váš příspěvek mě pobavil, netýkat se to tohoto výrobku, dal bych vám zapravdu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 205.111 (?), 18.12.2013 14:58

Za Oslo se omlouvám, psal jsem to v rychlosti a neuvědomil si to, jsem to ale osel, možná byl také blbě popisek dokumentu, ze kterého jsem čerpal. Vzhledná moc není, to přiznávám.  No evidentně si myslíte, že je dobrá možná tak na dekoraci, nebudu vás přesvědčovat o opaku. Váš příspěvek mě pobavil, netýkat se to tohoto výrobku, dal bych vám zapravdu.

host - 227.133 (?), 19.12.2013 15:37

Mám velmi silný dojem, že sekery o kterých je řeč, se dají použít jen k jediné činnosti a to je podéné dělení na menší kusy. Proto by jsme se měli bavit o štípací sekeře, nebo o pantoku, kalači. I tu Wikipedii musíme brát s rezervou, protože to co se tam píše, nevychází od praktiků, ale od pisálků, kteří si takto dokazují, že něco umí, psát ano, ale dobývat pařezy, nebo štípat polena ne. Něco takovou sekerou useknout umí snad jen kouzelník. Jakékoliv nanášené vrstvy nemají vlv na životnost nástroje, podle mne tam jsou jen proto, aby sekera, než se prodá nezrezavěla, je to jen ochrana proti korozí. Žádný povlak, nemůže být pevnější, než dobře zvolený a tepelně zpracovaný druh oceli. Ovšem,  toto je velmi chytře využito k vysokému navýšení ceny. To obrácené sekání, při kterém se využívá hmotnosti polena a bije se tylcem do špalku (podložka pro štípání), je běžný způsob rozdružení polena na polínka. A jestli to tím oranžovočerným nástrojem nemůžu dělat, tak je tento nástroj vhodný skutečně jen k dekoraci!!! Pak je ovšem vhodnější si pořídit hydraulickou štípačku, ale je tu velké „ale kterou“.

host - 96.2 (?), 19.12.2013 16:24

S tím nelze než souhlasit. POkud jde o masívní špalky prorostlé suky pak kalač-a je jedno od jakého výrobce. I fiskars (a koneckonců i ten Hultafors) vyrábí něco podobného. Ovšem v případě kalače jde jen o váhu a hrubou sílu. Stejnou službu udělá jakákov ocelová palice s hrubým ostřím. Naopak, do štípá švihem lehkou sekerou tak jistě ocení tenké pružné dřevěné topůrko. Nedávno mi jedno prasklo díky odlomené třísce, která se do něj těsně pod hlavou sekyry zabodla a rozštíla je. MOje chyba. Pod dojmem této diskuize jsme včera v jednom Hambajsu zkoušel Fiskars. Přeci jen ten plast vydrží víc. Ale je to nezvyk. Nepruží, klouže v ruce, pocit jak když držím tuhou trubku. Ten pocit ze ětípání je mnohem horší. Ale nic napůat -asi si taky jednu koupím aby měly děti čím štípat a nemusel jsem se o ní bát

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 19.12.2013 17:30

Tak přesně tímto způsobem, že těsně pod hlavou sekyry se zabodla tříska zničila mu plastovou Fiskars x17. V tom jsou obě stejné.

host - 19.98 (?), 20.12.2013 20:14

"...těsně pod hlavou sekyry se mu zabodla tříska a zničila mu plastovou Fiskars X17..."enlightenedlaughindecisioncrying

host - 39.219 (?), 20.12.2013 20:41

Se to zabodlo...laughlaugh...laugh

Fiskars crash test nejlépe od 21 min   frown     j.c.

host - 193.131 (?), 21.12.2013 11:38

Co to bylo za zvláštní dřevo, jehož tříska zničila Fiskars topůrko. Pokud vím, tak se dá tříska zadřít někde do ruky, když nepoužívám kožené rukavice a pak ještě do jenoho místa.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 21.12.2013 13:53

a jak říkáte tenkým polínkům na podpal?

Špalek se štípnul do L a tomu menšímu otřepu říkáme tříska. Klín pokračoval do mezery mezi půlkami polene a násada se zastavila o "třísku". S malou x7 se Vám to nestane, s tou se tolik nerozmáchnete, nemá tak dlouhou násadu a klín nemůže mít takovou setrvačnost. Jen si nepamatuji, jestli to byla x25 nebo x17 druhé generace. Jak jsem koukal na odkazované video, současná generace Fiskars je materiálově o krok dál.

host - 237.161 (?), 21.12.2013 15:51

Staníkun, nepravidelné čáře rozštěpu se nikdy neubráníme, výseč vypadne vždy aniž se dotkla násady a tomu zbývajícímu dílu, přestože čára rozštěpu je elková, nemůžeme říkat tříska, vždyť v profilu může mít třeba 75% plochy původního polena. Je to běžné. Třísky na podpal mě stařenka učila dělat jinou technologií. A čím konkrétně je Fiskars dál. Vyrábí se celá řada ocelí, vyvinutých pro různá použití, ale, kdyby se vyskytla ocel, která extremně vybočuje z řady svými vlastnostmi, tak by již byla dávno technologie její výroby ukradena a vyráběl ji celý svět. Ten krok vpředu by bylo vhodné popsat.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 21.12.2013 16:16

ocelový klín je stejný, vylepšený je prý kompozit topůrka, kdy skelné vlákno je chemicky upraveno pro větší pružnost i přilnavost k polymeru. Tedy pokud ten kdo mi to sdělil do SZ nelže.

Tříska jsem tomu kusu zaroh říkal, protože to mělo pod 1% plochy původního polena. Ale na čem zrušil jiný přispěvatel jasanové topůrko nevím, mně se vybavil tento kamarádův konkrétní případ, kdy by to odnesla asi jakákoliv sekera s topůrkem delším než 80 cm.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz