Zelí za 2 měsíce nezkvasilo



Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (293) - 99.36 (?)
10.11.2018 13:51

Pane Vysloužile, chybí mi za slovem cibule, slovo šalotky, omlouvám se. Dnes nakládám, ale bez šalotky, dávám kuchyňskou cibuli, jednen kg cibule na 10kg zelí a poprvé za řadu let snižuji dávku soli na 14 g na kilo zelí.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 5.11.2018 22:51

Pokud vím, tak mléko nekvasí, mléko vždy zkysne

Zkysnutí mléka je způsobeno mléčným kvašením. Ale jinak s Vámi souhlasím. Taky jsem nikdy mléko do zelí nepřidával, ale jistou logiku to má. Zelí pokaždé vykvasilo, ale jeho kvalita nebyla vždy stejná a stoprocentní. 

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.135 (?), 6.11.2018 8:27

Ona stoprocentní kvalita u kysaného zelí je taková chimérická hodnota. Aby to chutnalo tak, jak to voní, říká mi vždy dcera, když cítí, že něco vaříme. Osobně mám stejnou zkušenost jako MV, každý rok mám zelí jiné, někdy lepší, jindy méně dobré, ale špatné zatím (tuk tuk) nikdy. Je to rokem, vodou, odrůdou, teplotou, rukama, prostě vším. A přestal jsem už nad tím mudrovat, dělám to prakticky stále stejně bez experimentů. Bez přísad mléka či jiných urychlovačů. Jediná podmínka, kterou bych doporučil přísně dodržet je, zelí od naložení potopené pod šťávou a zatížené. Když nemá vlastní šťávu, udělat umělou. Ihned po nakrouhání musí být pod vodou.

                     
host - 243.114 (?), 5.11.2018 23:27

Na kilo zelí určitě nedáváte dvacet deka soli, ale určitě je to 20 g. Dvacet deka je na deset kilo. Jen pro pořádek, kdyby chtěl někdo použít váš recept. Do zelí by se mohl přidat jako očkovací kultura jogurt, samozřejmě bílý s živou kulturou, třeba Hollandia. V mléce probíhá mléčné kvašení, stejně tak v zelí. Když o tom víte houby, tak se nevyjadřujte,

Ivap

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.248 (?), 6.11.2018 11:41

Taky ty tři cibule jsou hodně, to by bylo 30 cibulí na 10 kg zelí. To už je skoro cibulový salát.

                     
Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (293) - 99.36 (?), 10.11.2018 13:51

Pane Vysloužile, chybí mi za slovem cibule, slovo šalotky, omlouvám se. Dnes nakládám, ale bez šalotky, dávám kuchyňskou cibuli, jednen kg cibule na 10kg zelí a poprvé za řadu let snižuji dávku soli na 14 g na kilo zelí.

                     
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 232.164 (?), 10.11.2018 16:36

Po rokoch nakladania kapusty s bezproblemovym priebehom, sa mi tiez kapusta tento rok pokazila - je meka, voda pri zdvihnuti nekvapka, ale sa taha ako po spagate a je mazlava + pritlacne dosky boli mazlave. Kvasilo to 3 tyzdne v garazi pri 19C, len sa mi zdalo ze akosi malo a kratko. Voda bola 5cm nad pritlacnymi vrchnymi doskami v sudku, dal som 340g soli na 21kg kapusty + 2kg cibule, par jablk, rascu, chren - ako kazdy rok. Kapusta kupena z dvora. Nalozil som aj do poharov - tam to ma octovy zapach. Tak neviem, kde sa stala chyba?

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.135 (?), 10.11.2018 17:02

Slizovité kvašení. Nelze napravit, vyhodit. Letos je zelí leckde problém, je to rokem.

                     
Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (293) - 99.36 (?), 10.11.2018 13:49

To 243.114: jasně že 20g soli na kilo, sek jsem se. Ale znáš to, vim o tom houby, přesto jsem se vyjádřil.....

                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 38.136 (?), 3.1.2019 21:43
Zelí se mně vloni neurodilo, takže nakládám kupované z Lidlu. Sklenice od okurek, taková ta bachratá z Lidlu. Vejde se do ní 2 kg krouhanky, ač se to nezdá. Zelí bílé nakrouhám co nejjemněji na robotu, 20g soli na 1kg zelí, malou špetku kmínu a malý bobkový list nalámat. Nic víc, ne cibuli! Promíchat v míse, nechat hodinu zavadnout, promíchat a našťouchat do sklenice, úplně po vrch. Utáhnout víčko, sklenici postavit do misky. Vytéká šťáva. V teple v kuchyni. Za týden dát do lednice a konzumovat. Je skvělé syrové i jako knedlovepřozelo a kyselé je fest!
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 4.1.2019 10:26

Je to dobrý a odzkoušený recept.  S malým rozdílem - bez bobkového listu a neutahuji příliš víčko.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika