Vadí zelí teplota kolem 0 stupnu celsia?



Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?)
14.12.2010 13:43
Dobrý den. Já si myslím, že byste zkažené zelí, a to vaše bezesporu je, konzumovat rozhodně neměli. Asi tam proběhlo anaerobní /bezkyslíkové/ hnití. Škoda není vyhodit nekvalitní potravinu, škoda je mít zdravotní problém. Ale to je jen můj úhel pohledu, nevnucuji ho. MH
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 57.170 (?), 14.12.2010 13:01

Kvašenbé to bylo v kuchyni, kde je asi 20st. na zelí s edalo " obložení" ičím neošetřené, a to se zatížilo 2 kg láhví. Špinavé nahoře není, je stejné, jako o 10 cm níž, jen je to stále slizké, se do toho bojím podívat. Ted je to na chledné chodbě, asi max 10 st.

                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 14.12.2010 13:43
Dobrý den. Já si myslím, že byste zkažené zelí, a to vaše bezesporu je, konzumovat rozhodně neměli. Asi tam proběhlo anaerobní /bezkyslíkové/ hnití. Škoda není vyhodit nekvalitní potravinu, škoda je mít zdravotní problém. Ale to je jen můj úhel pohledu, nevnucuji ho. MH
                     
host - 57.170 (?), 14.12.2010 13:55

Bezkyslíkové?? I když kvasilo jako vloni? Aspon to tak vypadalo.Šťáva stoupala postupně nahoru, bublinky se tvořily. Ale voní krásně a barva žlutá. nebo jak ji popsat,, prostě k nakousnutí. Nechce s emi věřit. Sliz asi nepůjde vyfotit, že? Ach jo. To mám za to, že jsem koupila první zelí, na ketrý jsem narazila a prý ještě drahý :-)

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 14.12.2010 14:31

Mléčné kvašení je bezkyslíkové - anaerobní.  Nesmíme si plést zelí s kompostem - tam je k dobrému tlení kyslík potřeba,  bez něj kompost hnije. U zelí, vína či kvasu je tomu naopak, kyslík vadí. Ale jestli vzniknul sliz v zelí vlivem kyslíku, to si netroufám tvrdit. Spíš za to můžou nepsrávné - slizotvorné bakterie. Ale proč se prosadily a nebyly potlačeny těmi správnými mléčnými, to, věru, nevím. 

                     
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 14.12.2010 14:49
A jéje!! Popletla jsem několik věcí dohromady. Samozřejmě, že je mléčné kvašení bezkyslíkové.Chtěla jsem být za moudrou a teď jsem za hlupáka! Prostě, chtěla jsem neobratně říci, že v zelí možná proběhlo spíš hnití. Ale okurky na kvašáky příští rok zaleji slanou vodou, že? Srdečně zdravím MH
                     
host - 72.149 (?), 14.12.2010 16:41

Nám se to také jednou stalo, příčinu vidím v zelí. Tenkrát se to stalo všem mým známým, kteří koupili zelí od stejného sedláka jako my. Vyřešili jsme to tak, že jsme koupili nové - jěště bylo k dostání- a naložili do jiného sudu. Pokažené jsme pak stejně vyhodili.

F.O.

                     
host - 57.170 (?), 14.12.2010 16:39

To mám vyhodit hned??? Nemám počkat třeba týden dva, nemůže se něco změnit?? Asi se dá naložit nový, v době není problém, co?
Ale moc díky za všechny rady.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 14.12.2010 17:34

Vyhoďte to hned, nekazte si chuť. MV má pravdu, jako vždy, tady nikdo nevyvěští, proč to slizovité kvašení vzniklo. Pokud budete dělat nové zelí, dejte správný poměr soli, dobře rozdusejte, v sudu upěchujte, dodržujte čistotou a dejte kvasit - velmi doporučuju - rovnou do té chodby.

                     
host - 183.242 (?), 14.12.2010 22:55

Někde jsem se dočetla, že to letní zelí rádo dělá, že se pokazí (sliz, změna barvy...). Ale ať to bylo cokoliv, vyhodila bych to. Elena

                     
host - 57.170 (?), 17.12.2010 21:09

Tak jsem konečně našla odvahu podívat se do sudu a věc se má tak, že šťáva, neboli sliz jde asi někam dolů, nebo se vytrácí.Horních 10 cm je čistý, vonavý, moc dobrý zelí, hlouběji už je to zase lepivý, ne moc, je vidět, že ta štáva, co byla nahoře, se vstřebává. Chutově je super, tak co včil?!! Manžel to zatím vyhazovat nechce. Co to znamená?? Je to jedlý?? Ale fakt je dobrý.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika