Problém se zelím



                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6638) - 9.142 (?) 
10.12.2024 16:15

5 cm potopené je zbytečně moc, stejně vyplave nahoru. Stačí když bude zalité a hlavně bez přístupu vzduchu, stále voda ve žlábku a kontrolovat.

  
                     
host - 38.10 (?), 4.2.2013 9:22

Stalo sa mi dnes to isté? A hádame sa, či to stačí odstrániť alebo sa musí všetko vyhodiť? :-(

                     
host - 114.252 (?), 4.2.2013 11:03

horní vrstvu shrnout a vyhodit, napěchovat a dolít převařenou vodou.popř osolenou-nemusí být...,nahoře mám prkno a zatížené žulovým kamenem... zelí musí být pod vodou

                     
host - 91.178 (?), 24.2.2013 17:13

Moje maminka dávala horní vrstvu slepicim.Já už řadu let dělám zelí v kamenáku a vždy se na povrhu vody která je nad zelím utvoří čistě bílá plíseně kterou pravidelně odstraňuji(možná se jedná o ušlechtilou plíseňsmiley).Zelí je tvrdé a chtné ne jen podle mého názoru.Do zelí není třeba dávat nic krom soli.Ale kdo chce přidává řadu dalšího koření dále třeba jablka, papriku,mrkev atd.

      
host - 5.149 (?), 25.11.2011 11:11

Asi jste udělala někde chybu.Já si myslím, že Vaše zelí nebylo řádně ušlapané, udusané, a že v něm zbyly vzduchové bublinky. Bez přístupu vzduchu vzniká při kvašení cukrů lahodná kyselina mléčná, za přístupu vzduchu zelí špatně a nečistě kvasí, myslím si že vzniká velký podíl kiyseliny octové a proto je zelí hodně kyselé (já tomu říkám, že zelí zkysá).Pro zdárné kvašení není potřeba nic víc než dobré zelí (nejlépe zelí určené ke krouhání, které je křehké a má více cukrů) a sůl cca 15-20 dkg na 10 kg (ty správné kvasinky jsou již a zelí). Ostatní přísady pouze ovlivňují výslednou chuť. Zelí kvasí při různých teplotách, bez nějakých následků na chuti, snad od 10°C až do 24 °C což mám osobně odzkoušeno. Délka kvašení je nepřímo úměrná teplotě.

           Mr Big

      
host - 17.210 (?), 8.1.2016 12:40

Moze to byt aj sezonou - kvalita zeli. Niekde som cital, ze zle kvasenie je aj vtedy ak je male mnozstvo mineralov. Mnohym pomohlo pridanie mineralnej vody. Ma niekto skusenosti s pridanim mineralov, ako sa to bezne robi pri vyrobe, kvaseni vina?

      
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 8.1.2016 12:43

To je normální, až bude vykvašené, tak se lák nepotáhne.

         
host - 11.101 (?), 8.1.2016 14:37

Tak to jste mě svojí odpovědí trochu uklidnil. Říkáte, že nemám panikařit, tak počkám. Letos mi poprvé v životě zvláčkovatěl lák v kvašácích, ale už vykvašených, byly to poslední podzimní, tak byly asi pro kvašení málo sladké. Pomohl přídavek octa, to se u zelí nedá použít. Milena

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6638) - 9.135 (?), 8.1.2016 17:29

Za dva dny to přece nemůžete hodnotit. Když kvasí, nechte to být aspoň týden, když klesne voda dolévejte, aby nahoře nebylo bez vody. Pak odeberte vrchní vrstvu a teprve ochutnejte. To není hup na krávu, už je tele. Vy víte, jaká je správná rychlost výstupu bublin? Já ne a myslím že to neví nikdo.

   
host - 234.255 (?), 5.10.2016 16:06
Dobry den, chcem sa spytat ci mozem do nalozenej kapusty v sude doliat vodu, ked bola nakladana pred 5 dnami? Je zatazena, ale po krajoch sa vyduva. Stred pod zavazim je pod vodou. Par krat som ju popritlacal, ale vzdy vychadza
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika