Problém se zelím



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?)
8.1.2016 17:29

Za dva dny to přece nemůžete hodnotit. Když kvasí, nechte to být aspoň týden, když klesne voda dolévejte, aby nahoře nebylo bez vody. Pak odeberte vrchní vrstvu a teprve ochutnejte. To není hup na krávu, už je tele. Vy víte, jaká je správná rychlost výstupu bublin? Já ne a myslím že to neví nikdo.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 91.178 (?), 24.2.2013 17:13

Moje maminka dávala horní vrstvu slepicim.Já už řadu let dělám zelí v kamenáku a vždy se na povrhu vody která je nad zelím utvoří čistě bílá plíseně kterou pravidelně odstraňuji(možná se jedná o ušlechtilou plíseňsmiley).Zelí je tvrdé a chtné ne jen podle mého názoru.Do zelí není třeba dávat nic krom soli.Ale kdo chce přidává řadu dalšího koření dále třeba jablka, papriku,mrkev atd.

      
host - 5.149 (?), 25.11.2011 11:11

Asi jste udělala někde chybu.Já si myslím, že Vaše zelí nebylo řádně ušlapané, udusané, a že v něm zbyly vzduchové bublinky. Bez přístupu vzduchu vzniká při kvašení cukrů lahodná kyselina mléčná, za přístupu vzduchu zelí špatně a nečistě kvasí, myslím si že vzniká velký podíl kiyseliny octové a proto je zelí hodně kyselé (já tomu říkám, že zelí zkysá).Pro zdárné kvašení není potřeba nic víc než dobré zelí (nejlépe zelí určené ke krouhání, které je křehké a má více cukrů) a sůl cca 15-20 dkg na 10 kg (ty správné kvasinky jsou již a zelí). Ostatní přísady pouze ovlivňují výslednou chuť. Zelí kvasí při různých teplotách, bez nějakých následků na chuti, snad od 10°C až do 24 °C což mám osobně odzkoušeno. Délka kvašení je nepřímo úměrná teplotě.

           Mr Big

      
host - 17.210 (?), 8.1.2016 12:40

Moze to byt aj sezonou - kvalita zeli. Niekde som cital, ze zle kvasenie je aj vtedy ak je male mnozstvo mineralov. Mnohym pomohlo pridanie mineralnej vody. Ma niekto skusenosti s pridanim mineralov, ako sa to bezne robi pri vyrobe, kvaseni vina?

      
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 8.1.2016 12:43

To je normální, až bude vykvašené, tak se lák nepotáhne.

         
host - 11.101 (?), 8.1.2016 14:37

Tak to jste mě svojí odpovědí trochu uklidnil. Říkáte, že nemám panikařit, tak počkám. Letos mi poprvé v životě zvláčkovatěl lák v kvašácích, ale už vykvašených, byly to poslední podzimní, tak byly asi pro kvašení málo sladké. Pomohl přídavek octa, to se u zelí nedá použít. Milena

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 8.1.2016 17:29

Za dva dny to přece nemůžete hodnotit. Když kvasí, nechte to být aspoň týden, když klesne voda dolévejte, aby nahoře nebylo bez vody. Pak odeberte vrchní vrstvu a teprve ochutnejte. To není hup na krávu, už je tele. Vy víte, jaká je správná rychlost výstupu bublin? Já ne a myslím že to neví nikdo.

   
host - 234.255 (?), 5.10.2016 16:06
Dobry den, chcem sa spytat ci mozem do nalozenej kapusty v sude doliat vodu, ked bola nakladana pred 5 dnami? Je zatazena, ale po krajoch sa vyduva. Stred pod zavazim je pod vodou. Par krat som ju popritlacal, ale vzdy vychadza
      
host - 84.190 (?), 5.10.2016 16:21
Dávám po celé ploše igelit/folii.Potom se dá dát do pytlíku voda zagumičkovaným otvorem nahoru.Voda v něm to krásně zatíží.
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 5.10.2016 17:16

V chytré knize, kterou mám na chalupě je popsaná umělá zelná šťáva. Která se právě dává, když ji zelí moc nemá. Až tam pojedu, opíšu to a postnu. Odhadem bych dal slanou vodu, osolenou asi jako polévka a krapet cukru.

         
host - 234.91 (?), 5.10.2016 17:53
Dava sa mierne osolena voda, ale neviem, ci v tejto faze je dobre ju tam priliat, a tiez neviem, ci to je vobec potrebne?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika