Prosím o radu - jakou hobby pilu pro manžela?

Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 13.103 (?) 
25.10.2011 20:35

Toto typická otázka človela ktorý v tejto problematike nie je doma.

1.Píla sa nekupuje podľa ceny ale podľa výkonu potrebného na prácu ktorú bude ten stroj výhľadovo robiť. To znamená asi toľko že pokiaľ chcem rezať neakú metrovicu s priemerom 20-25cm do neakého kotla alebo krbu potom mi stačí aj 181 od stihla alebo PS 45 od Dolmáru.Ale pokiaľ chcem rezať drevo v lese kde sa môžu vyskytnúť bežne aj priemery 40+ tak potom tieto stroje sú len trápenie a ich životnosť ide rapídne dolu.Jednoducho trvalé preťaženie nesvedčí ani manželke a ani stoju.A to nehovorím o čase ktoré tieto stroje potrebujú na veľké priemery oproti silnejším strojom.

Čiže prvé čo by ste si mali premyslieť je to na čo vlastle tú pílu potrebujete a ké drevo sa bude rezať.

2.Pre Vas neni zaujímave to čo píšu neaký si bezmenný ľudia na nete.Najdite si človeka ktorý s týmito strojmi robí a ktorý ich aj servisuje, zabavte ho na pol hodinku a počúvajte to čo hovorí a nie to čo chcete počuť.

3.Napríklad tu vyššie vám núkal ako super stroj Hq236.Ja si dovolím tvrdiť že je to zmetok a navyše jej výkon je silne podpriemerný,

4.Robím s týmito strojmi dosť rokov a aktuálne v tejto kategórii strojčekov je

poradie podľa kvality Stihl MS181-211, Dolmar 350,45 ale karta sa obracia pri porovnaní výkon, cena, kvalita- tam by som na prvé miesto jednoznačne radil Dolmar PS 45 potom dlho nič a až potom Stihl a Dolmar.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 180.2 (?), 25.10.2011 20:43

Možná byste měl taky přemýšlet než něco napíšete. Ta paní píše přesně toto: Měla by sloužit jen na sezónní práce jako řezání polen do krbu, palet, ořezávání větví...

Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 13.103 (?), 25.10.2011 21:07

Ste presvedčený o tom že viete presne čo sú to "polená"? Viacej krát sa mi stalo že si niekto zobral takýto strojček a potom som ho videl rezať fúru odzemkov o priemere 60 +.Ak má niekto prístup ku niečomu takému je to super ale na to potrebuje niečo iné ako túto kategóriu strojov.

host - 180.2 (?), 25.10.2011 21:14

Vím to velmi dobře, jsem vyučený lesař. Stanislaw

host - 219.18 (?), 25.10.2011 21:48

I Vám moc děkuju za rady a za zastání ;-)

host - 115.106 (?), 25.10.2011 22:02

Nedoporučoval jsem HQ jako super stroj, spíše naopak, tak mi prosím nepodsouvejte něco co jsem neřekl.

Stihl 181 nebo 211 nestojí 4k takže vaše doporučení je úplně mimo mísu.

Napsal jsem které 3 modely přichází v úvahu a vy sem házíte pily za 7k.

Stihl 181 nebo 211 je samozřejmě lepší pila, já ale vybíral v uvedené ceně = pouze ty tři modely, nic jiného!!!

Stihl 170D je potvora co má beznastavovací karburátor a v případě potřeby a rozštelování nenastavíte nic, protože to nemá nastavovací šrouby

Dolmar je vibrující šílenost a navíc bez servisní sítě

Vibrace – přední rukojeť 6,1 m/s2 Vibrace – zadní rukojeť 9,1 m/s2 s tímto řezat je za trest bych to rovnou hodil do kontyše.

Proto jsem pouze z těchto tří pilek vyhodnotil HQ 236 jako nejlepší a to je prostě fakt. Samozřejmě je to taky aušus, to jsem i zmínil, ale je to lepší, než ty dvě ostatní.

Kupovat Hecht a podobné a dušovat se jak je to super může jen tesař co s tím řeže první rok střešní latě, až z podobnou pilou půjdete na dřevo, přijde doba poruch, někdy hned, někdy za rok někdy 2 roky a pak???

Pak jí můžete opět švihnout do kontyše, protože to nikdo neopraví a když, tak cena opravy bude větší než samotná pila.

RH

host - 219.18 (?), 25.10.2011 21:46

...a proto se obracím na vás, na "odborníky" :-) já se spíše orientuju v kuchyňských spotřebičích, ale chtěla bych manželovi udělat radost a neudělat přitom hloupost...

k bodu 2. napsala jsem podobný dotaz do třech iternetových obchodů, kteří se zabývají prodejem zahradní techniky... možná by jste kroutil hlavou nad jejich odpověďmi, takže jsem pochopila, že tudy cesta nevede... v Bauahaus, OBI apod. snad ani nerozebírám..t.y lidi ani pomalu neví co prodávají a v Mountfieldu, Werco a jiných krámech zase doporučí to co prodávají... je to složité najít člověka, který má široký přehled o pilách a nebude mi chtít vnutit právě jejich výrobek

Jedna z pil, o kterých jsem uvažovala byl právě Dolmar PS45, druhým byl Partner 4-20XT... Dolmar má i můj kamarád, bohužel však krátce, aby mi byl schopen říct zkušenosti... pokud radíte (nejen vy) Dolmar PS45, pak mám vybráno a já děkuji za radu při výběru :-)

host - 115.106 (?), 25.10.2011 22:18

Pokud chcete aby byla s pilou spokojenost, připlaťte a vemte Stihl MS 211 ale ta stojí 6390Kč je to o 2400Kč více než vaše kritérium, ale je to asi nejlepší volba, nic lacinšího a lepšího není dá se vzít i na splátky.

Pokud opravdu nejde jinak a musí to být do nebo kolem 4k, pak si stojím za původním tvrzením a sice vzít něco lepšího ojetého a nebo ta aušusová HQ236.

RH

Jani02 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 13.103 (?), 25.10.2011 23:55

Takže Dolmar je šílenost, pane do práce v lese by som ho na každý deň nebral ale na rezanie 2-3 x do roka uplne postačuje.Viete ja som mal v rukách píly uplne bez odpruženia a to bola šílenost.

Už zase tu máme človeka ktorý je zaťažený na tabuľky.Viete tabuľky sú príma ale...      Aj nadupaná fábia može podľa tabuliek byť ako bavorák ale...

Ináč vyhnúť sa Partneru je to zmetok.

P.s.Vysvetlíte mi ako sa dá 170-rozštelovať keď sa nedá štelovať?

Robím servis 15 rokov ale toto nechápem.

host - 115.106 (?), 26.10.2011 0:40

Na řezání 2-3x do roka bude právě dostačovat i ta HQ 236

Dolmar 45/35 je bohužel nepovedená pila a kromě toho, že je to šmejd, ještě navíc přidává ty úžasné vibrace, když už mám řezat s podobným aušusem, nepotřebuju, abych pak druhý den marodil s křečema v rukách nebo zánětem šlach, dělal jsem 2 roky se zbíječkou a k vibracím mám od té doby silný odpor.

Jiná bohatost směsi, nadmořská výška, teplota vzduchu, zanesený karburátor, filtr, je spoustu možností proč pila jede jinak. Na úžasných beznastavovacích karburátorech od stihl by mě zajímalo jak to seřídíte, když to nemá žádné nastavování

Já to taky nechápu, vy jako servisák to taky nechápete, to by mě zajímalo, jestli to chápou u Stihlu, co pustili do prodeje za dílo

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika