Prosim o pomoc pri vybere mot. pily
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?) 20.6.2010 13:20
Osobní zkušenost, jako majitele pily ne, ale nejen tento model se mi dostal na seřízení, nebo posouzení závady. Tyto pily (alespoň co jsem se já setkal s několika kusy různých modelů) mají základní nastavení karburátoru. To znamená, že je třeba dle instrukcí při prodeji později karburátor seřídit. Většinou na záběh stačí 10-15 nádržek, dle zatížení pily. Pohonnou směs Vám doporučí při prodeji a dle informace o této pile - viz odkaz - to bude značkový olej + natural v poměru 1:40-1:50, možná že v záběhu doporučí více oleje. Každý záběh je třeba provést tak, aby se motor stačil chladit, byl velmi dobře mazán(kvalitně, neznamená to, že hodně oleje M2T je dobré mazání), nesmí se přetáčet bez zátěže - stále ostrý řetěz, jako vždy. Delší řezy je vhodné přerušovat a pokračovat v řezu slabším, potom zase vyšší zátěž. Motor po delší zátěži hned nevypínejte a nechte jej chvilku běžet na volnoběh. zabráníte tím kumulaci teploty a poškození - deformaci - plastových dílů. Na řetěz kvalitní olej, který bude čistý a nevyjetý. Tím se odpory sníží a tím také zátěž motoru.Ňapnutí řetězu pravidelně kontrolujte, zpočátku více a také zpočátku nastavte mazání na vyšší dávku. Řeže se vždy s plným plynem, výjimky naučí praxe. Je to např odřezání slabých větví, kdy stačí jen lehce přidat, nebo přesné řezy, kdy je třeba nasadit lištu co nejpřesněji s přesným dořezem, aby se nepoškodila podložka, jiná větev a pod.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?), 19.6.2010 20:46
Hlavně si v klidu přečtěte návod a řezat začněte od nejjednodušších řezů, kdy se můžete dokonale s obsluhou pily seznámit. Začátečníci většinou začnou složitým řezáním, např. kácením a mají dost problémů se situací, která nastane a ještě k tomu mají zvládat obsluhu pily. To není správné a zvyšuje to nebezpečí nepředvídaných situací, které končí většinou nepříjemně. V takové situaci navíc snižují otáčky motoru, neboť mají obavy, co se stane. Tím ale dojde ke snížení řezného výkonu, pila skáče v řezu a za moc to nestojí. Pilu držte pevně, ale ne křečovitě. Já pilu držím relativně volně a dle potřeby - podle toho co řežu a jak řežu(už podvědomě) ji držím pevněji a zase volněji. Značně to šetří energii a snižuje únavu. Když pracujete pod vypětím, tak se unavíte daleko dříve.
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 19.6.2010 23:00
Zásahy motorovou pilou do ovocných stromů příliš nedoporučuju. Samozřejmě pokud víte co děláte, máte zkušenosti či nastudovanou odbornou literaturu (trojitý řez, řez na větevní kroužek, úhel zmlazování, případné přeroubování pahýlů..) bude to i s motorovkou OK.
Nechci Vás podceňovat, ale už jsem viděl mnoho stromů zmlazených motorovkou...
U nás v sadu se motorovka používá pouze ke kácení. Ve starých pásových výsadbách používáme pilky ocasky, nebo klasickou obloukovou Pilanu s otočným listem.
Pokud se jedná o větší stromy, kde budete řezat ze žebříku, bude práce s 6kg vibrujícím monstrem dost nebezpečná. Já při řezu v větších stromů používám ocasku, kterou můžu kdykoliv dát do pouzdra a volně se pohybovat v koruně.
Při výrobě dřeva na táborák strávíte víc času přípravou a údržbou, než kdybyste si to nařezal ručně. Musíte mít vždy ostrý řetěz, mazací olej čerstvou namíchanou směs benzínu s olejem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 44.31 (?), 20.6.2010 13:20
Osobní zkušenost, jako majitele pily ne, ale nejen tento model se mi dostal na seřízení, nebo posouzení závady. Tyto pily (alespoň co jsem se já setkal s několika kusy různých modelů) mají základní nastavení karburátoru. To znamená, že je třeba dle instrukcí při prodeji později karburátor seřídit. Většinou na záběh stačí 10-15 nádržek, dle zatížení pily. Pohonnou směs Vám doporučí při prodeji a dle informace o této pile - viz odkaz - to bude značkový olej + natural v poměru 1:40-1:50, možná že v záběhu doporučí více oleje. Každý záběh je třeba provést tak, aby se motor stačil chladit, byl velmi dobře mazán(kvalitně, neznamená to, že hodně oleje M2T je dobré mazání), nesmí se přetáčet bez zátěže - stále ostrý řetěz, jako vždy. Delší řezy je vhodné přerušovat a pokračovat v řezu slabším, potom zase vyšší zátěž. Motor po delší zátěži hned nevypínejte a nechte jej chvilku běžet na volnoběh. zabráníte tím kumulaci teploty a poškození - deformaci - plastových dílů. Na řetěz kvalitní olej, který bude čistý a nevyjetý. Tím se odpory sníží a tím také zátěž motoru.Ňapnutí řetězu pravidelně kontrolujte, zpočátku více a také zpočátku nastavte mazání na vyšší dávku. Řeže se vždy s plným plynem, výjimky naučí praxe. Je to např odřezání slabých větví, kdy stačí jen lehce přidat, nebo přesné řezy, kdy je třeba nasadit lištu co nejpřesněji s přesným dořezem, aby se nepoškodila podložka, jiná větev a pod.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|