Ostřička pilových řetězů Güde 2500 "profi"

host - 118.44 (?)
23.11.2010 20:46

F.O máš pravdu po tolika úpravách už snad tato bruska bude rozumně brousit, ale nezaslouží si název profi, ale jak už jsem zde psal dodo -dodělej doma.Po tolika úpravách už bych snad udělal i profi brusku s té lídlové nebo bych snad rychleji vyrobil novou, podle svých představ ale důležité je že je každý za svý peníze spokojen.:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 195.227 (?), 1.11.2010 18:31

Ještě bych upozornit na jednu zásadní věc. Svorec je z jedné strany stlačován excentrem s ovládací páčkou. Z druhé strany je imbusový šroub M6 s kontramatkou. Tento šroub slouží k nastavení polohy řetězu tak, aby při broušení obou stran byly zuby nabroušeny na stejnou délku.

Já jsem to nastavil na řetězu 1,3mm. Při tomto nastavení jsem na hlavě zapiloval rysku. Hlava šroubu má průměr 10mm, tedy rozšíření svorce na řetěz 1,5mm znamená povolit šroub o 0,1mm t.j. cca 3mm měřené po obvodu hlavy šroubu,(pro 1,6mm tedy o 4,5mm) Nebo jinak, šroub má stoupání závitu 1mm, 0,1mm je tedy 1/10 otáčky šroubu.

Nová bruska Oregon toto již řeší samocentrovacím svorcem.

F.O.

host - 92.61 (?), 23.11.2010 0:09

Ešte šťastie, že som kúpil v Lídli brúsku Garden za smiešnych 20 €, ktorá takéto muchy nemá a dobre brúsi.

host - 72.149 (?), 23.11.2010 9:06

Asi jste nepochopil, že ostranění much, které jsem uvedl se z této brusky stala plně profi bruska totožná s s bruskami, jejichž cena je více než 10000 Kč.

Vaše bruska vždy zůstane jen hobby se všemi nectnostmi hobby brusek.

Pro Vás je bruska z Lidlu zřejmě plně dostačující, protože budete brousit jeden druh řetězu. Plně Vám přeji Vaši spokojenost.

F.O.

host - 118.44 (?), 23.11.2010 20:46

F.O máš pravdu po tolika úpravách už snad tato bruska bude rozumně brousit, ale nezaslouží si název profi, ale jak už jsem zde psal dodo -dodělej doma.Po tolika úpravách už bych snad udělal i profi brusku s té lídlové nebo bych snad rychleji vyrobil novou, podle svých představ ale důležité je že je každý za svý peníze spokojen.:-)

host - 72.149 (?), 23.11.2010 21:56

Bruska Oregon je také vyrobena v Číně. Já se domnívám, že Guede 2500 je vyrobena z odlitků, odlitých na formě, na které byl již odlit povolený počet kusů. Proto ty větší přetoky. Nemyslím si, že opilování přetoků je až tolik práce. Zabralo to cca 30min.

Pokud se jedná o zalepení pouzdra, t.j. vyražení čepu odmaštění a nakapání lepidla a smontování opět ne více než dalších 30min.

Vložení dvou kusů gumového těsnění pod kontramatky o tom snad není třeba mluvit.

Všechny díly jsou původní- nemusel jsem vyrobit žádný díl nový.

Seřízení symetrie svorce není úprava, nýbrž seřízení, které je nutné provést i na drahé originál brusce Oregon. Já to zde popisuji proto, že v originálním návodu je to špatně popsané.

Takže když to shrnu: Mohl jsem to nechat být a používat brusku, jejíž úroveň odpovídala ceně, nebo investovat 1-1,5hod. a mít brusku, která se vyrovná brusce za více než 10000Kč. Abyste za ten čas dokázal vyrobit s nákladem cca 3000,- Kč brusku této kvality, musel byste být kouzelník.

Bruska z Lidlu nejde na takovou univerzálnost vůbec předělat.

To píši proto, že jsem předělal brusku SKS85 Einhell na možnost naklápění svorce +-10°. Celý otočný díl se svorcem jsem udělal nový. Tak vím kolik to dalo práce. Kdyby v té době byla k dostání bruska Guede 2500, vůbec bych se do toho nepouštěl.

Jinak si myslím, že jste to uvedl v nadsázce.

F.O.

host - 145.96 (?), 18.12.2010 8:19

Mám brusku tohodle typu a potřeboval bych vědet jaké lepidlo nakapat na ten čep a kam přesně dát ty gumové těsnění???

host - 72.149 (?), 18.12.2010 10:20

U mého kusu byla vůle mezi pouzdry, ve kterých je uložen čep. kolum kterého se otáčí kyvné rameno s motorem a brusným kotoučem. Tato vůle nezajišťovala přesné vedené brusného kotouče, bylo možno s ním lekce pohybovat do strany. Místo, kde se vůle vyskytuje lze nejjednotušeji zjistit přiložením prstu na toto místo a pohyben kotouče za rukojeť do strany vycítíte i malý pohyb. Pouzdro jsem zalepil Loctitem. U Vašeho kusu mohou být ale jiné závady, než u mého kusu a nemusí být ty samé. Jiné závady se budou muset opravi tomu odpovídajícím způsobem.

Na šroubech pro nastavení hloubky broušení a nastvení úběru na řetězu jsou kontramatky z umělé hmoty. Aby bylo nastavení přesné, je třeba vytvořit sílu, která vůli vymezí. Proto pod kontramatkou musí být gumová podložka, která svou pružností vůli vymezí. Pak přitáhněte kontramatku tak, aby se dalo ještě seřizovacím šroubem otáčet. Při nastavování šroubu pak již kontramatku nedotahujete a nastavení šroubu zůstává, protože je stále opřen o stejnou stranu závitu, jako při dorazu na zarážku.

Možná jsem to popsal složitě, ale když si vezmete brusku před sebe, tak to snad bude jasné.

F.O.

host - 145.96 (?), 18.12.2010 19:00

Je to jasné úplně akorát je vůle tam kde se otáčí na hřídelce rameno které drží motor s kotoučem a když ho zalepím tak s tím ramenem nepohnuspíš by to chtělo něčem vymezit nebo udělat novou hřídelku na ten průměr 

host - 72.149 (?), 18.12.2010 19:16

Mě se to jevilo také tak. Bylo ale volné pouzdro v tělese ramene. To znamená, že čep měl v pouzdře vůli odpovídající, ale pouzdro nebylo naražené, nýbrž volné. Podíval bych sa na to ještě jednou. Nebo čep rovnou vyrazit- je na jedné straně rýhován a celé uložení zkontrolovat.

Vzhledem k materiálům a způsobu obrábění je mnohem pravděpodobnější, že je volné pouzdro v tělese.

F.O.

host - 118.44 (?), 26.12.2010 10:09

Přeji všem majitelům těchto brusek atˇjsou spokojeni a čas na doladění a vychytání čínských much není větší, jako samostatné broušení.Sám používám ještě levnější a technicky horší brusku shk ale už vím co od ní můžu očekávat a proto se jí přispůsobím a řetěz si bez problémů nabrousím. Ale těm kdo nemají o technice ani páru, doporučuji at´ si raději řetěz nechají nabrousit než si koupit nedokonalou brusku a potom tápat a nevědět jak ji repasovat na použitelnou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz