Ostřička pilových řetězů Güde 2500 "profi"



               
host - 120.31 (?) 
4.1.2012 17:24

Nebruste podle toho co někdo psal, ale podle toho co je napsáno na krabičce..

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 72.149 (?), 4.1.2012 18:08

Pane, na krabičce řetězů stihl je napsáno, jak se brousí pilníkem.

Pro tazatele, který i po přečtení ví houby:

Řetezy Stihl. Natočení svorce podle údaje na krabičce, u většiny řetězů 30°, Naklopení kotouče 50°.

U řetězů Oregon to je složitější. Normální (starší) řetězy: naklopení kotouče 60°, řetězy s modrým zubem, označené x (LPX, VPX, BPX) : naklopení kotouče 55°. Natočení svorce a naklopení svorce dle údajů na krabičce.

Až řetězy nabrousíte, můžete podle úhlu uvedeného na krabičce zkontrolovat jak jste to nabrousil. Na př. u řetězů Stihl PM, RM úhel 85°.

F, O,

                     
host - 224.10 (?), 4.1.2012 19:13

Mockrát děkuji, poprosím jěšte o pár otazek. Vemu to postupně:

 Jaký je rozdíl když brousím pilníkem nebo bruskou

Natočení svorce chápu naklonění je tedy 10st???

                     
host - 50.127 (?), 12.1.2012 18:48

K vašemu prvnímu dotazu: Na Lesnické fakultě Mendelovy university v Brně bylo při zkouškách řeznosti pilových řetězů ve vztahu ke způsobu broušení zjištěno snížení výkonu řetězu po nabroušení značkovou el. bruskou na broušení řetězů v rozsahu cca 16 - 50% v porovnání s továrně broušeným řetězem. Při ručním broušení pilníkem s vodítky došlo k maximálně 14% snížení výkonu v nejhorším případě. Srovnávány byly různé typy řetězů od různých výrobců. Paradoxně při broušení pilníkem došlo v některých případech ke zvýšení výkonu řetězu proti továrnímu broušení až o 4%. Tyto výsledky jsou celkem jasné při nakreslení geometrických poměrů úhlů broušení zubu (viz obr.). Je zřejmé, že úhly a tvar ostří zubu vytvořené bruskou s plochým kotoučem se značně liší od optimálních úhlů a tvaru při použití pilníku. Výsledek je uveden výše.

Rozdíl úhlů při broušení pilníkem a bruskou.
Rozdíl úhlů při broušení pilníkem a bruskou.
                     
Hupino - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (77) - 211.189 (?), 12.1.2012 19:43

Ten rozdíl je víc než markantní. To teda čumím. Jinak já bych neřekl, že je paradox, že nabroušení pilníkem vede ke zvýšení výkonu řetězu proti továrnímu broušení. Kupuju oregon a stihl a vždycky ho hned pilníkem přelíznu, aby jel jak je třeba. A nedělám to jenom já.

                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 12.1.2012 21:32

Díky pěknému obrázku je snad dostatečně všem patrno to, co zde bylo předmětem debaty.Srovnat délku zubů bruskou a poté pilníkem upravit vrcholové ostří zubu (dláto zubu má takto ostřejší úhel a více bere).Na syrové měkké dřevo se to vyplatí, na suché tvrdé se zbytečně nenamáhám.

                     
host - 212.70 (?), 12.1.2012 21:53

Na obrázku se autor dopustil chyby. Přesah pilníku 10% se uvádí při broušení řetězů Stihl. U nich se ale nenaklání kotouč 60°, nýbrž 50°.

U řetězů oregon je udáván přesah 20%, a naklopení kotouče 60(ev55)°.

Potom tedy nevím, co tím chtěl autor říct. Snad jen to, že na broušeníˇřetězů Stihl se nehodí brusky, které mají napevno nastavené naklonění kotouče 60°. To tu ale bylo již v diskuzi několkrát uvedeno.

F.O.

                     
Standam - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (471) - 23.247 (?), 14.1.2012 16:32

Zdravím, na obrázku se autor nedopustil pouze jedné chyby, ale hned několika chyb. Omezovací zub má nakreslen tak, že je stejně vysoko jako zub řezací, tloušťku brusného kotouče a jeho geometrii vůči pilníku zvolil úpně špatně a dokonce mi to připadá jako úmysl. Vrcholový úhel řezného zubu nemůže být jiný při broušení strojně a jiný při broušení ručně.  Vysoké škole v Brně tímto příliš nelichotí, když uvádí jak tam "umí dobře" strojně nabrousit řetěz, který má řeznou rychlost horší o 50% než nový řetěz. Pokud je správná geometrie brusného kotouče + správné nastavení brusky, tak není rozdíl mezi strojním a dobrým ručním nabroušením zubu. Úmyslně neuvádím "řetězu", protože řetěz jako celek vždy řeže lépe po strojním broušení než po ručním.

                     
host - 193.34 (?), 14.1.2012 17:32

Ono to bylo asi myšleno na hobby brusky, kde se kotouč opravdu nedá naklopit. Je samozřejmé, že pilníkem je možné zub hodně podbrousit a mnozí profíci to používají. Pak je vyšší řezivost (menší odpor) ale také menší životnost ostří. Proto je geometrie ostří (celého zubu) stanovená výrobcem kompromisem mezi těmito parametry. Všichni víme, že břitva je velmi ostrá a její ostří lehce proniká do materiálu. Přesto ostří dláta vypadá jinak. Tak je to i s řetězy. Jakmile Oregon začal na modrých zubech používat patentovanou ocel (jedná se o způsob kalení), přešel na 55°. Stihl má 50°. U řetězů Stihl se mi stávalo, že nový řetěz byl hladovější, než mnou nabroušený i když jsem ho nabrousil podle předpisu. Proto jsem dobře prohlédl nový řetěz a podle toho orovnal kotouč. Nyní již tento problém nemám. Až se k tomu dostanu, vyfotím zub nového řetězu a dám to sem s komentářem.

F.O.

               
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 4.1.2012 19:15

Na krabičce je i úhel vedení pilníku, který je shodný s nakloněním svorky brusky, ve vašem případě 90 st, tudíš se svorka nenaklání.


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika