Uchování jablečného moštu bez sterilace



host - 118.74 (?)
8.9.2011 9:37

Něco podobného dělám při vaření fíkové a švestkové marmelády:-)

Jen ta je při vlévání do lahví horká, ale zas bez konzervace... Na povrch dávám trocha alkoholu a ten zapálím na pár sekund...;-) Bezva výsledek;-)

Já bych to s tím alkoholem riskla:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 129.96 (?), 26.8.2010 9:34

Naprosto souhlasím. Dělám to úplně stejně, jenom používám 0,7 l lahve od minerálek. Ze zkušenosti vím, jak vysoko je mám naplnit, aby po zahřátí byl mošt až k vrcholu hrdla. Po vyjmutí z hrnce zavírám víčky, která během roku získám z otvíraných lahví  (korunkových), i od piva. Dříve se prodával takový šikovný plechový výlisek na otvírání, který "korunku" nepoškodil a zároveň má prolis, kterým se dá korunka perfektně uzavřít. Princip je podobný, jako uzavírání sklenic Omnia. Korunky před uzavíráním pochopitelně ohřeji ve vodě, aby byly sterilní. Na ty otvíráky jsem kdysi někde přišel, stály pár korun a ještě mám nějaké schované. Prázdné lahve se dají v menších obchodech koupit, protože se jich tam rádi zbaví.

                  
host - 118.74 (?), 8.9.2011 9:32

Zkoušel jste lehce opláchnout víčka lahví a hrdla lahví koloidním stříbrem?

Mám výbornou zkušenost při vaření fíkové marmelády bez konzervantů. Jen třtinový cukr, žádná voda a citron. Okraje vyvařených zavařovaček vždy otřu koloidním stříbrem, víčka také a po vlití horké marmelády zapálím na povrchu marmošky trocha alkoholu, koňaku nebo whisky... Dokonale vydenzivikovaný vtup:-)))

Třeba by to fungovalo i j jablky;-) Ty já bohužel nemám a kupované bůhví odkud... - to není ono:-(.

Lenka

         
host - 168.16 (?), 20.12.2020 23:57

Díky moc za takhle obsáhlé informace. Vyzkoušíme příští rok. A propo, jaké dárky letos na zavařování kupujete? Já tentokrát koupila velké hrnce na zavařování. Tak už se těším, až po létě budeme vyrábět dobroty.

      
host - 16.224 (?), 25.7.2007 18:17
To je kalvados, to znám. A chutná, jen pro dospělé.
         
host - 238.17 (?), 26.4.2008 23:10

Mnohdy chutná i nedospělým.

               
Lenka U. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 114.199 (?), 27.4.2008 23:03

Kamarádka mi kdysi popisovala tento postup: čerstvý mošt zbaví kalů (ustátím a přepuštěním hadičkou)  a nalije do sterilizovaných skleněných lahví se šroubovacím uzávěrem. Láhve plní asi 1 cm pod okraj, pak je přenese na místo, kde budou uskladněny (vestoje), zbývající 1 cm k okraji doplní nějakým destilátem - prý je jedno, jakým. Zašroubuje uzávěr. Důležité: od té chvíle do otevření se s láhvemi nesmí ani hnout, aby se lihový "špunt" nevmíchal do moštu.  Dušovala se, že se tak mošt nekazí a vydrží celou zimu. Sama jsem to nezkoušela, zbaběle steriluji.

                  
host - 4.122 (?), 24.9.2008 18:05

Doporučuji pouze zmražení v pet láhvích.  Po rozmrazení je super - jako čerství. Letos jsme zmrazili 250 lit.

                     
preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 27.9.2008 17:05

Prosím, kdo ví kde je v Liberci moštárna?  Mám spostu jablek na moštování a nevím, kam je odvézt. Předem děkuji za zprávu.

                     
host - 40.115 (?), 21.2.2014 13:00

Moštárna nejblíže k Liberci je v Hodkovicích s moderní linkou včetně pasteru. Zpracuje jablka na počkání (150 Kg za 30 min) tel. 602 461 639.

                  
host - 118.74 (?), 8.9.2011 9:37

Něco podobného dělám při vaření fíkové a švestkové marmelády:-)

Jen ta je při vlévání do lahví horká, ale zas bez konzervace... Na povrch dávám trocha alkoholu a ten zapálím na pár sekund...;-) Bezva výsledek;-)

Já bych to s tím alkoholem riskla:-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika