Uchování jablečného moštu bez sterilace



host - 235.12 (?)
22.2.2007 13:35
Mošt nechte ve velké nádobě s širokým hrdlem stát cca 6 týdnů. Potom jej musíte mírně zahřát, ne do varu, stačí asi 85°C. Z moštu bude stoupat pára, tu musíte zachytit a rychle zchladit. Kapalinu, která vznikne, skladujte v lahvích a konzumujte.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

            
host - 72.252 (?), 31.10.2014 18:46

Souhlas. Do PET lahví teplé nápoje nepatří.

            
host - 10.108 (?), 12.3.2015 15:43

Jaké? Jedná se o čistý polykondenzát PTFE (Polyethylentereftalát), takže je tam sotva co k uvolnění. A při 70 supních Celsia je PTFE stabilní. Tož tak...smiley

               
host - 128.45 (?), 18.9.2015 13:52

Žádnou látku se nepodaří zpolymerizovat stoprocentně. Vždy zůstane jistý podíl monomerů (v tomto případě jednotlivých molekul etylentereftalátu) které nejsou vázány v řetězcích a jsou tedy volné. Ty se mohou vylouhovat do obsahu láhve. Přiznám, že o škodlivosti nebo naopak prospěšnosti etylentereftalátu nic nevím. Tomáš.

               
host - 141.14 (?), 6.10.2015 4:46

Ftaláty přece! máte to i v tom názvu.

               
host - 92.74 (?), 14.10.2015 17:27

Jedna taková technická poznámka: PTFE je zkratka pro Polytetrafluorethylen, jinak známý jako teflon. Polyethylentereftalát má označení PET ;-) Pokud jde o škodlivost, tak je prokázané, že teplem se opravdu z PET uvolňují ftaláty, které jsou zdraví škodlivé. 

                  
host - 53.101 (?), 29.10.2015 21:24

Ještě jedna technická poznámka: PET je kopolymer, polymer ethylenu a tereftalové kyseliny, a proto není až tak stabilní jako samotný polyethylen nebo polypropylen (ty však nejsou od PET tak hezky čiré). Tom

   
host - 235.12 (?), 22.2.2007 13:35
Mošt nechte ve velké nádobě s širokým hrdlem stát cca 6 týdnů. Potom jej musíte mírně zahřát, ne do varu, stačí asi 85°C. Z moštu bude stoupat pára, tu musíte zachytit a rychle zchladit. Kapalinu, která vznikne, skladujte v lahvích a konzumujte.
      
host - 166.20 (?), 22.2.2007 21:54
Tak to snad patří napsat na téma Destilační přístroj. Stará babička to tady asi nepochopí.Ne?   
         
rendelin - (14), 18.3.2007 13:22
stará babička se radši zeptá sósedojc...:-)
      
host - 140.242 (?), 23.3.2007 10:46
My každoročne skladujeme čerstvý mušt v demižóne, ktorý najskôr vysírime zapálenými sírnymi knotmi. Do vysíreného demižónu nalejeme mušt a uzatvoríme korkovou zátkou. Mušt vydrží čerstvý a chutný až do jari /alebo kým ho vypijeme/. Dobrú chuť.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika