Světlušky 2012
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 241.153 (?) 25.10.2012 23:01
Už jsem si myslel, že téma světlušek je pro letošní rok již za námi. Jsem rád, že jsem se mýlil...
Myslím, že se larvy neschovávají přímo v zemi, ale spíše na povrchu, dole v husté trávě a pod mechem...
Také jsem v uplynulých dnech cosi dělal ještě po setmění na zahradě a z trávy na nějakých 2 m2 slabounce zasvítilo asi 10 světýlek.
A onehdy jsem byl v lese na klestí a na jedné z ležících větví jsem také viděl larvu světlušky. To bylo asi v poledne a svítit jsem ji samozřejmě neviděl. Jsem rád, že jsem si jí všiml.
Josef.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 65.82 (?), 6.8.2012 21:16
Myslel jsem, že další příspěvek k tématu už nedoplním, že nebude příležitost. Ale v předchozích dnech jsem do pozdního večera (do nějakých 22.30) kosil vysokou trávu za chalupou. A hle: ve strništi se světýlka objevovala, sice slabší, ale přece jen nějaká. Předpokládám, že se jednalo o larvy světlušek a že nesvítily nahoru, ale dolů: světelný orgán mají na spodní straně zadečku a nyní nemají důvod, proč by svítily nahoru.
Ještě jsem chtěl vyzvat ty přispěvatele, kteří v uplynulých letech sdělovali, že u nich světlušky svítí až později, koncem léta, v srpnu, aby se se svými pozorováními také ozvali. Předem děkuji.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 25.10.2012 22:38
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 241.153 (?), 25.10.2012 23:01
Už jsem si myslel, že téma světlušek je pro letošní rok již za námi. Jsem rád, že jsem se mýlil...
Myslím, že se larvy neschovávají přímo v zemi, ale spíše na povrchu, dole v husté trávě a pod mechem...
Také jsem v uplynulých dnech cosi dělal ještě po setmění na zahradě a z trávy na nějakých 2 m2 slabounce zasvítilo asi 10 světýlek.
A onehdy jsem byl v lese na klestí a na jedné z ležících větví jsem také viděl larvu světlušky. To bylo asi v poledne a svítit jsem ji samozřejmě neviděl. Jsem rád, že jsem si jí všiml.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 233.199 (?), 13.11.2012 0:17
A ještě jednou jsem tady s příspěvkem o světluškách.
Vložím sem foto oné larvy na klacku v lese, jak jsem se o ní zmínil minule.
Dostal jsem mail s fotkami světlušek. Před časem jsem se zmínil, že by mne zajímalo, jak světlušky fotit a jak zachytit to jejich poletování a hemžení v hustém večerním šeru. Takže na těchhle fotkách něco z toho je.
Josef.
P.S. Není to vůbec podstatné, ale tímhle příspěvkem načínám druhou tisícovku svých příspěvků, které píši přihlášen do fóra (od 6.5.2011: koukám, že je to skoro přesně rok a půl). Ovšem mnoho dalších příspěvků jsem vložil již před registrací anebo z jiných počítačů, kde nejsem přihlášen... Chovám naději, že snad mé příspěvky ostatním účastníkům fóra více daly, než vzaly a pokud jsem někoho z vás urazil, pak se Vám tímto omlouvám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konvalinka - Diamantový Zahrádkář (1285) - 143.17 (?), 13.11.2012 10:22