Jsem zahradkar zacatecnik a mam spousty zvidavych dotazu

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?)
26.6.2015 22:02

Stromek na vánoce a na zahradu, to nejde k sobě. Nejekologičtější je jednorázový stromek z probírek. V lese se vždy musí sázet 4 stromky na jeden, který se dožije dospělosti. Některé padnou okusu, jiné vytloukání paroží a ty poslední zbydou na vánoce.

Takže Picea Glauca... a nechat furt venku. My máme na zimní zdobení venku cypryšek (Chamaecyparis lawsoniana) a už ho zdobím jen do 6 m výšky, na zbývající polovinu nemám "štafle".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Violeta - (23) - 3.114 (?), 26.6.2015 20:58, zobrazeno: 11199x
Dobry den, Mam spousty otazek, ale nikde jsem nenasla tema pro uplne amatery a kopyta, jako jsem ja. Dovolim si tedy zalozit takove "me" tema a rada bych vas poprosila o rady - pravdepodobne budu doplnovat casem. Jsem mlada, jsem blondyna, holt to neni zadna slava, ale nadseni me stale drzi a tak sazim a doufam:) Tedy k veci: 1). Zalibily se mi kere rybizu, na jare jsem teda koupila dva rozdilne druhy a vysadila. Je tomu asi dva mesice a nyni jsem s hruzou zjistila, ze kere se maji vysazovat 10-15 cm hloubeji, nez byly. Zastrihnuti jsem take jaksi neprovedla. 1a). Mam keriky vyryt a zasadit znovu hloubeji? 1b). Ma se provest zastrihnuti na tri ocka. Mohu jeste ted v lete nebo radeji ne? Nebo po presazeni a pockat na podzim? 2). Potrebuje ostruzina a malina pudu "cistou" nebo mohu nechat misto, kde vyrustaji ze zeme, zatravnene? 3). Kdyz nerozumim rezu ani strihani stromu/keru, kde sezenu nejakeho sikovneho zahradkare, ktery by ty skody odladil? Napr. podat inzerat na vesnickem obchode nebo si radeji zaplatit treba zahradnika?

Violeta - (23) - 3.114 (?), 26.6.2015 21:02
4). Rada bych si vysadila nejaky jehlicnan, asi zakrsly smrcek, ktery bych si na vanoce prizdobila. Mohu ho zasadit ted, kdyz je prodavan v kontejnrtu? A je vhodnejsi dat ho do volne pudy nebo mohu zvolit kvetinac?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 26.6.2015 22:02

Stromek na vánoce a na zahradu, to nejde k sobě. Nejekologičtější je jednorázový stromek z probírek. V lese se vždy musí sázet 4 stromky na jeden, který se dožije dospělosti. Některé padnou okusu, jiné vytloukání paroží a ty poslední zbydou na vánoce.

Takže Picea Glauca... a nechat furt venku. My máme na zimní zdobení venku cypryšek (Chamaecyparis lawsoniana) a už ho zdobím jen do 6 m výšky, na zbývající polovinu nemám "štafle".

Violeta - (23) - 3.114 (?), 27.6.2015 4:35
Omrknu ten Picea Glauca, nechci nic velikeho, tolik mista pred domkem nemam. Pokud sezenu, mohu ho tam zasadit i ted? Je tam polostin.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 9.135 (?), 26.6.2015 21:28

Rybíz nechte jak je, nic strašného se nestalo. Zalévejte, v prvním roce je to důležité. Čistá půda není pro maliny až tak důležitá, ale neměly by tam být odolné plevele, bršlice, pýr a podobná havěť.Nikoho zatím neshánějte, na ty dva rybízy stačte sama a střihat se budou nejdřív za pět let. Smrček třebas Picea glauca Conica je lepší do půdy. V květináči neuhlídáte zálivku. Ale pár roků tam při slušné pěči vydrží. Barva vlasů nemá vliv na pěstování. Já například vlasy skoro nemám a letos sklidím (snad) prvních 7 broskví v mrazové kotlině 550 m.n.m. A pročtěte si fórum, spousta, vlastně všechno už tu bylo řečeno, napsáno a vyhádáno.

Violeta - (23) - 3.114 (?), 27.6.2015 4:20
Dekuji vam za rady - forum zkousim procitat, ale spousta diskuzi se zvrhava a upina jinym smerem, vyhledavani na strankach je take peklo. Ale ctu si postupne, v ramci casu. Spousta prispevku uz je jny level, ktery me ted moc nezajima :)

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 9.135 (?), 27.6.2015 7:45

Všechny diskuse se zvrhávají, to není bug, to je feature. Smrk vysaďte hned, je v kontejneru, tak ať může kořenit. Jak to vlákno a.min pěkně korektně vypucoval! Asi aby se nepřevrhlo.

host - 248.111 (?), 26.6.2015 22:52

K odolnému plevelu v malinách - i tu bršlici tam mám... Sice jsem se ji snažila odstranit, ale zcela to nejde a maliny plodí jak divé. Takže Violeto, pokud tam trochu pýru nebo i té bršice zůstane, není to žádná pohroma. Jen toho nesmí být moc, aby malinám zůstalo dost živin. A dokonce je pro ně lepší, když půda není holá, drží se jim tam vláha a mají pak větší plody.   Lída

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 9.135 (?), 27.6.2015 7:52

S tou bršlicí se to má tak, že ono jí nikdy není málo a udělat jí málo z hodně v porostu malin je peklo. A už zvrhávám vlákno. Nebo ne?

Violeta - (23) - 3.114 (?), 27.6.2015 8:14
Malem, jste proste rebel :)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty