Čištění řetězové pily
|
|
 |
 |
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?) 14.2.2025 11:10
Nevhodné je na mazání řetězu používání rostlinných olejů, ty časem začnou lepit, zalepí nejen čerpadlo, ale i lištu a řetěz, v zimě zcela ztuhnou. Ale samozřejmě si může každý se svou pilou dělat, co chce. Hlavně když si neuřízne nohu a nespadne na něj to, co podřízne. Někdo nedá pile žádnou údržbu a ona se mu pak odmění ve chvíli, kdy to nebude čekat, jiný ji zas pulíruje, jak Aladinovu lampu. Pily by mohly vyprávět. A kdo řekne, že mu nikdy dřevo nesevřelo lištu, tak nemluví pravdu. To se pak náramně hodí mít po ruce náhradní lištu a řetěz.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 116.171 (?), 12.2.2025 21:37, zobrazeno: 632x
Mám elektrickou řetězovou pilu a dlouho jsem si lámal hlavu čím čistit lištu, řetěz a stroj od pilin a oleje. Profesionální přípravky mi přišly moc drahé například od firmy STIHL. Až jsem v drogerii objevil namáčecí, mycí a čistící prostředek "ŽABKA" 400 g asi za 29.00 Kč, který rozpouští špínu. Přidám 5g prášku na 1 L horké ne vařící vody a všechny části pily jako je lišta plášť pily a řetěz houbičkou na nádobí umyjí a důkladně osuším hadrem do sucha. Nakonec do vody ponořím asi na 30 minut pilový řetěz aby se odmastil a očistím štětcem a osuším.Řetěz natřu jemně olejem. Potom řetěz zabalím do papíru a suchého hadříku. Vnitřek pily otřu jemně vlhkým štětečkem a osuším. Celou pilu zabalím do prostěradla a uložím do krabice na suché místo. Drážku lišty čistím čističem drážek vodících lišt motorových elektrických a aku pil asi za 22 Kč Pilový list zabalím zvlášť do papíru a hadříku. Předtím ale lištu naolejuji jemně olejem. Pokud nepracují s pilou déle než 3 měsíce a nebo při uložení na zimu vysají olej z nádržky, k tomu stačí malá 1/2 m hadička a stříkačka 50 ml kvůli zanesení čerpadla. Olej totiž moc hrudkovatí a tuhne. Tímto vyjetým olejem potírán spodek sekačky na trávu kvůli rezu a vlhkosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 13.2.2025 19:29
Dlouho vám to vydrží
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 236.5 (?), 13.2.2025 21:09
Ad 116.171: A co když druhý den po té proceduře zjistíte, že potřebujete něco uříznout?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 117.61 (?), 13.2.2025 22:03
To déle čistíte, než s tím pracujete. A před použitím zase skládáte...
Jste pečlivý, tak Vás to asi baví. Ale když vysajete olej z nádržky, tak stejně v čerpadle zůstane..To odmašťováním řetězu nevidím tak jednoznačně výhodné..
Já jsem oproti Vám dost nepořádný, pilu moc nečistím, ale dbám na to, aby:
byl správně napnutý řetěz , před delší odstávkou všude minerální olej, vždy pořádně nabroušený řetěz a omezováky, (to jsem se naučil tak, že brousím i kamarádům) a používám 100 vervu benzín., do něj doporučený olej míchaný 1:40.
Elektrickou používám jen na drobné práce kolem domu,, v lese (palivové dřevo) kácím H 365 a odvětvuji Stihl 251 a hrubé a špinavé věci Partner 351. Doma pak dovezené palivové dříví když to jen trochu jde- řežu na cirkulárce. Jde to rychleji a je to levnější. Házím rovnou do vozíku kde je štípačka. Nepořádek zůstane ve vozíku a k dřevníku to odvezu již naštípané
Na Vaši pečlivost nemám. Prostě každý to děláme tak, jak nám to vyhovuje..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 46.205 (?), 14.2.2025 8:44
Za mě je to na diagnózu. Ale, když vám to tak vyhovuje nic proti. Ale lištu bych neodmašťoval. Je to kontraproduktivní. Já elektrickou pilu po větší práci vyčistím smetáčkem kolem řetězky od pilin, občas otočím lištu a pilu utřu hadrem. Důležité je starat se o řetěz. Mít ho ostrý a mít správnou výšku omezováků. Olej používám ekologický - Bipol.. Nechávám ho v nádržce a někdy i několik měsíců neřežu. Dělám to tak několik let a žádný problém. Pilu mám na práci a ne abych ji leštil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 103.210 (?), 14.2.2025 10:11
Používám takřka výhradně Mogul Alfa bio nebo Bipol. Když dořežu, nádrž s olejem okamžitě úplně naplním aby v ní bylo minimum vzduchu (a abych příště "nezapomněl" dolít). Pillu mám přes 10 let, nejdelší odstávka asi 6 měsíců-čerpadlo je stále originál. Nikdy se mi nestalo aby tyto dva oleje zaschly, lepily nebo hrudkovatěly. Jak v pile tak v kanystru. Minerálním olejem jsem za celou tu doby proplách čerpadlo jen 2x-v rámci jakési hlubší údržby..
Pravidelně po každé nádrži očistím lištu-vodicí drážku a mazací otvory, řetěz přibrousím (ale nečistím) a vyměním (točím opakovaně 3 řetězy). Z pily očistím piliny, olej a prach (kolem spojky), občas opláchnu mýdlem vzduchový filtr. Plastové díly lze čistit mýdlem nebo sodou poud na to máte čas a elán. Řetěz ani lištu bych NIKDY neodmašťoval! Naopak-pokud bych ho potřeboval vyčistit tak jedině přebytkem oleje, vyplavením a odstříkáním nečistot.
Co se týče zalepení čerpadla olejem tak hlavní příčinou bývá olejem rozpuštěná smůla po kácení živých stromů (nejhorší jarní smrk plný mízy). Tady je pečlivé čištění nutností. A samozřejmě různé velkokapacitní sudy plné slité kombinace různých druhů a stáří olejů.Bio olej má samozřejmě nějaku uvedenou dobu živostnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 14.2.2025 11:10
Nevhodné je na mazání řetězu používání rostlinných olejů, ty časem začnou lepit, zalepí nejen čerpadlo, ale i lištu a řetěz, v zimě zcela ztuhnou. Ale samozřejmě si může každý se svou pilou dělat, co chce. Hlavně když si neuřízne nohu a nespadne na něj to, co podřízne. Někdo nedá pile žádnou údržbu a ona se mu pak odmění ve chvíli, kdy to nebude čekat, jiný ji zas pulíruje, jak Aladinovu lampu. Pily by mohly vyprávět. A kdo řekne, že mu nikdy dřevo nesevřelo lištu, tak nemluví pravdu. To se pak náramně hodí mít po ruce náhradní lištu a řetěz.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 103.210 (?), 14.2.2025 16:11
Ano, BIO oleje jsou na bázi rostliného oleje. Jak jsem psal-přes 10 let mi nikdy neztuhly, nevyschly, nezrosolovatěly. V kanystru mám zbytek Bipolu třetím rokem.a stále bez problémů. Používám pilu jak v zimě tak v létě. Oleje se prodávají v různé viskozitě (pro zimní a letní použití). Používám stále pouze jeden typ a bez problémů.
Výjimkou je samozřejmě stolní a fritovací olej, který se použít dá ale spíše v profesionální těžbě, kde je zaručené že nádrž každý den propláchnete novoou dávkou. O tom nemluvím-ten dokáže spolelivě zalepit celou pilu i šicí stroje (pokud vám někdy babička promazala stroj stolním olejem-bývala to nejčastějš oprava). A je pravda že po každé pilu pulíruju.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|